Actualitate

Precipitații însemnate cantitativ, vânt, vreme rece, ninsori și viscol la munte

Vremea se strică serios începând de joi 17 noiembrie, iar până duminică 20 noiembrie cel puțin se anunță precipitații însemnate cantitativ, vreme rece, ninsori și viscol la munte.

Iată informarea oferită de Meteo.BN:

”Prelungirea unui talveg depresionar în bazinul central al Mării Mediterane va determina o ciclogeneză rapidă, care va genera incursiuni succesive ale unor nuclee ciclonice în zona balcanică şi în nordul bazinului Mării Negre. Aferente acestora, arii de precipitații însemnate cantitativ vor aborda teritoriul țării noastre. În acelaşi timp, începând de joi după-amiază, pe cuplajul dintre primul ciclon care va traversa țara noastră de la SV la NE, cu dorsala anticiclonului scandinav, în spațiul geografic al Ucrainei, o masă de aer rece va fi advectată către NE-ul teritoriului, limita acesteia afectându-ne şi pe noi.

În aceste condiții, teritoriul județului nostru va primi trei episoade succesive de precipitații, cantitățile acumulate în cele patru zile în analiză fiind însemnate, cu valori în general peste 25/30 l/mp, local peste 40/50 l/mp, mai ales pe versanții cu expunere vestică.

Începând de joi după-amiază, pe fondul avansului masei de aer rece de origine polară, progresiv de la altitudini mari spre cele submontane, vor predomina ninsorile. Acestea vor deveni însemnate cantitativ, iar la peste 1.000 m, în noaptea de vineri spre sâmbătă, se va depune strat de zăpadă local consistent iar la peste 1.400 m alt. va fi viscol, vântul va sufla cu putere, rafalele putând depăşi 70-80 km/h.

La sfârşitul săptămânii, precipitații mixte sunt posibile şi la altitudini mai joase, dar acestea vor fi cu caracter trecător.

Temperaturile vor avea valori maxime de 5/6 °C în zonele de podiş, dar vor deveni preponderent negative la munte, la peste 1.000 m alt.

În concluzie, se prefigurează primul episod condistent de iarnă la munte, chiar şi în zonele submontane, unde aspectul va deveni hibernal. Mai jos, ploi consistente. Vântul va fi nervos peste tot, cu rafale puternice în zonele montane.

Grijă mare pe drumurile de altitudine din județ, în condițiile în care va ninge, iar aceste condiții vor impune echiparea autovehiculelor pentru iarnă. Aici, Pasul Tihuța este cel mai expus, vineri noaptea condițiile se vor deteriora, va fi viscol şi se va depune strat de zăpadă consistent iar temperaturile vor scădea spre -5°C.

Pentru joi: Ne plouă bine prin județ, cantitățile înregistrate în timpul nopții depăşind 10 l/mp cu 17 l/mp, cea mai ridicată valoare, la Bichigiu. Limita ninsorilor este în coborâre, noaptea aşteptăm lapovițe şi ninsori, probabil către 1.100-1.200 m alt., aşa că Pasul Tihuța aşteaptă, deja, primii fulgi de nea! Echipați-vă, astfel, de iarnă, dacă tranzitați pasul!

Pentru vineri: Vremea va rămâne în general închisă în județ, iar vântul va fi activ în zonele montane, intensificări moderate fiind posibile și în zonele joase de relief. În a doua parte a zilei, aria precipitațiilor se va extinde, progresiv dinspre sud-vestul teritoriului, devenind însemnate cantitativ pe timpul nopții care va urma. Acestea vor fi doar ploi în zonele joase, mixte iar apoi ninsori în zonele de munte cuprinse între 1.000 și 1.500 m alt, în timp ce la peste acest nivel altitudinal va ninge viscolit, aici stratul de zăpadă care se va depune putând fi, local, însemnat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 5 si 9°C iar cele minime de sâmbătă dimineață vor scadea spre 1°C în depresiuni și spre 4°C la podiş. La munte valorile termice vor deveni negative. La Bistrița, vremea va fi în general închisă, va ploua, din nou, începând din a doua parte a zilei, chiar însemnat cantitativ pe timpul nopții iar vântul va sufla moderat. Maxima zilei va atinge 8°C iar minima zilei de sâmbătă va scădea spre 4°C”.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS