Actualitate

Prefectul: Dacă Spitalul Năsăud nu e pregătit, nu putem insista să trateze pacienți cu Covid-19

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a solicitat Grupului medical de lucru Covid-19, format din medici de specialitate și decidenți din sănătate, să analizeze toate opțiunile existente și să îi comunice soluția la care a ajuns în desemnarea spitalului-suport.

”Ideea inițială de a trata pacienții cu Covid-19 pentru început în spitalele din Năsăud și Beclean este o viziune a fostului ministru al Sănătății, Victor Costache. Eu cred că noul ministru ar trebui să o schimbe pentru că a produs destul de multă agitație în România, nu numai la Bistrița, în toată țara și asta pentru că spitalele respective nu au dotările necesare pentru a trata pacienții cu Covid-19. În cazul nostru, al județului Bistrița-Năsăud, Spitalul Năsăud nu are secție de ATI, iar cel de la Beclean are și Psihiatria lângă. Cu alte cuvinte, Spitalul Beclean e exclus din start, iar cel de la Năsăud nu are nici echipamente, nici medici. Astăzi, să transferăm de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița atât echipamente cât și medici înspre Năsăud nu cred că e cea mai bună ideea. De aceea, cred că viziunea Ministerului Sănătății, odată cu instalarea noului ministru, cred că o să se schimbe”, a declarat Stelian Dolha pentru Timp Online.


Prefectul a decis să meargă chiar astăzi la Năsăud, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică.

”Din toate informațiile pe care le am, spitalul nu are echipamente suficiente ca să poată trata pacienți infectați cu Covid-19. Are nevoie și de alte dotări și e foarte bine că oamenii s-au mobilizat. Pe de altă parte văd și reacții din interiorul spitalului, ale asistentelor, ale medicilor care ne spun că acolo e nevoie de mult mai mult ca să faci internări și tratament pentru pacienții respectivi. O să merg acolo, să văd despre ce e vorba. Vreau să fac și o notă de constatare pe care să o trimit domnului ministru Tătaru din partea Instituției Prefectului, o să încerc să iau legătura personal cu domnia sa și să explic situația de la Bistrița. Dacă spitalul din Năsăud nu e pregătit – și din ce informații am eu, nu este – atunci nu cred că putem forța și insista în a merge spre spitalul din Năsăud și a încerca să îl transformăm în spital Covid-19 în condițiile în care el are puține dotări și nu are personal calificat”, a declarat prefectul.

Stelian Dolha a adăugat că, în momentul în care Spitalul de Boli Infecțioase de la Cluj-Napoca nu va mai putea prelua pacienții din Bistrița-Năsăud, pacienții ar trebui să fie tratați la Secția de Boli Infecțioase de pe strada Alba Iulia din Bistrița.

”Am discutat aseară cu managerul Spitalului Județean de Urgență și am vorbit din nou în această dimineață. Vă pot spune că astăzi singurul spital care se pretează să trateze bolnavii cu Covid-19 este Spitalul Județean de Urgență Bistrița fiindcă are și echipamente, și specialiști să facă acest lucru. Viziunea fostului ministru al Sănătății a fost aceea ca Spitalul de Urgență Bistrița să fie protejat. Putem să ne gândim la asta în condițiile în care avem undeva o secție similară care, și din punct de vedere tehnic și din punct de vedere uman, ar putea să facă față la acest virus. Repet: să luăm specialiști și echipamente și să le mutăm în altă parte nu cred că este o soluție bună pentru județul Bistrița-Năsăud. Concret: îi voi propune domnului ministru ca bolnavii cu Covid-19 să fie tratați la Secția de Boli Infecțioase de pe strada Alba Iulia. În cazul în care numărul celor infectați cu Covid-19 ar crește – sper să nu se întâmple asta – atunci va trebui să mutăm pacienții care mai sunt acolo, în sensul ca tot spitalul de pe Alba Iulia să fie numai pentru cei cu Covid-19. Poate se pretează să tratăm bolnavii de cancer la Năsăud sau să fie preluați de Spitalul Județean de Urgență. Repet: cel care are toate dotările este Spitalul Județean de Urgență, dar se fac demersuri ca Secția de Boli Infecțioase de pe Alba Iulia să fie dotată cu aparatură. Transferul e mai ușor, în interiorul orașului. Nu să-i duci pe medici la Năsăud și să îi aduci. Aici sunt și alte costuri, iar efortul uman e mult mai mic. Trebuie să ținem cont de aceste lucruri când venim cu aceste propuneri”, a spus Dolha.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, este regretabil că a fost transmisă în spațiul public o informație cu privire la spitalul din Năsăud din moment ce nu a fost luată o decizie fermă legată de acest aspect, varianta tratării cu prioritate a persoanelor infectate cu Covid-19 în Spitalul Năsăud fiind una de lucru într-o videoconferință.

”Ce este mai puțin plăcut – ca să nu spun trist – este faptul că aceste drafturi de lucru care ar trebui să rămână la nivelul de discuții interne, să fie dezbătute și să se ia cea mai bună decizie, sunt date publicității. E trist mai ales că nu s-a luat încă nicio decizie. Aceste lucruri se stabilesc printr-un ordin de ministru care încă nu este dat. Se lucrează până se găsește acea soluție care să poată fi pusă în practică. Cei care participă la videoconferințe sunt oameni de specialitate și nu ei sunt cei care au dat publicității astfel de informații. Pe de altă parte, nu cred că acesta este mesajul pe care trebuie să îl transmitem astăzi în județul Bistrița-Năsăud și în România. Dacă îi îndemnăm pe oameni să stea în casă, să nu pe panicheze, atunci ar trebui, în primul rând noi, să nu transmitem mesaje care au semănat acum panică în două zone din județ. De azi dimineață, răspund la telefoanele primarilor din zona Năsăud, din zona Becleanului. Toți vor să știe ce se întâmplă. Ei au auzit doar din zvonuri. Nu cred că așa trebuie făcută comunicarea”.

Reamintim că sursa oficială de informații în stare de urgență este Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, prefectul Stelian Dolha fiind președintele Comitetului Județean pentru Situații Speciale de Urgență.

”Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud va fi cea care va transmite Ministerului Sănătății propunerea de a desemna un spital din județ pentru a deveni unitate medicală pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19, și nu invers. Decizia de desemnarea a spitalului suport Covid-19 se va face printr-un act administrativ emis de Ministerul Sănătății, dar numai la propunerea Instituției Prefectului și cu notificarea Centrului Național de Coordonare a Intervenției. Am cerut astăzi Grupului medical de lucru Covid-19, format din medici de specialitate și decidenți din sănătate, să analizeze toate opțiunile pe care le avem și să îmi comunice soluția la care a ajuns în desemnarea spitalului-suport. Îi invit pe toți reprezentanții instituțiilor publice locale să evite să mai facă speculații în spațiul public legate de desemnarea spitalului care va trata bolnavii cu Covid-19 și precizez că singura sursă de informații oficiale în ceea ce privește epidemia cu noul coronavirus sunt Instituția Prefectului și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”, spune Stelian Dolha într-un comunicat.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2618345051628302

26 comentarii

 • Așa este, sursa oficială este prefectura, numai că se trezește întotdeauna câte un chelner vorbit.
  În situația de urgență ar trebui să interziceti comunicarea pentru tot felul de ciumpalaci de ăștia.

  • Bravo! Pumnul in gura cui se impotriveste revolutiei bolsevice! Sa-i amendam, sa-i izolam, sa-i internam pe toti cei care mai indraznesc sa vorbeasca!

 • Cum bagi pe toti bolnavii pe Alba Iulia? In cel mai bun caz st 200 locuri! Maxim! La spitalul mare mai nasc femei, mai st cei de la pediatrie, mai vin oameni urgente? Ii infectam pe toti? Sau cum? A fost gandita bine, dar o tura se plictisesc in draci! Si dincolo e aparatura, dar cei care nu au corp puternic se pot spala pe cap cu ea!mor!

 • Nu-i timp de bâlbâieli. N-ai cum să tratezi pacienții cu Covid-19 din judetul Bistrița-Năsăud în spitalele din Năsăud și Beclean care nu au sectii de terapie intensivă. Pe de alta parte nici propunerea prefectului Stelian Dolha ca bolnavii cu Covid-19 să fie tratați la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgențăde pe strada Alba Iulia nu e realistă, având in vedere că nici aici nu există un compartiment cu dotări pentru terapie intensivă.
  Vezi: https://timponline.ro/spitalul-de-urgenta-bistrita-nu-are-paturi-de-ati-la-sectia-de-boli-infectioase-unde-vor-fi-trimisi-eventualii-pacienti/

  • Peste o sap maxim doua o sa fie atat de multi incat o sa ii bage peste tot!! Nu va mai fi nici loc si nici timp sa mai faca nimeni figuri!in spital cum credeti ca va fi? La Ati st maxim 20 locuri!!! Cu ce se mai aduna din salile de operatie au 49 de aparate pt respiratie asistata! Deci despre ce vorbim?lasa-i nene unde o sa ii lasi ca tot aia e! 49 DE APARATE!!!! Recomand domnului prefect o vizita la psihiatrie sa vada cum st conditiile! Mai bine mori decat sa stai acolo!

 • Ciudata idee ” nu-i putem forta” d-le prefect. Sigur , este mai simplu spitalului din Nasaud sa faca… NIMIC … Si acest comandament local e de acord. Pun intrebarea , atunci ce rosta mai are STAREA DE URGENTA.?

 • In completare si spitalul de pe strada Ghinzii (TBC) ,langa serviciul de ambulanta nu s-ar putea folosi? In curte in caz de urgenta armata ar putea instala si cateva corturi acum ca vremea incepe sa se incalzeasca.

  • Intr-adevar este o solutie si una chiar foarte buna! Acolo se poate amenaja relativ usor o zona de carantina care sa fie si usor controlata!

 • Daca se aglomerează spitalele noastre din judet ii rugam pe cei de la Tasuleasa sa ii duca pe frații noștri suferinzi in Glodeni in Republica Moldova.Nu ne lasă frații noștri moldoveni la greu mai ales că și noi le-am dat cadouri și bani grei pentru spitalul lor de acolo.

  • Subscriu spuselor tale, o foarte bună soluție, tot așa au fost date o mulțime de pomeni către Glodeni de către lăducu, acuma le poate solicita ajutorul. Hai, dă o mână de ajutor lăducule, nu veni doar cu opinii, fă și ceva concret, roagă-i pe glodeneni să pregătească spitalul, dacă-l au, pentru a-i primi măcar pe îmbolnăviții care te votează pe tine. Cu toți banii oferiți, vorba vine, raioanelor de prin Moldova, sunt sigur, putea fi pregătit spitalul din Năsăud, iar astăzi ar fi putut servi tratamentului celor cu COVID-19, dar distinsul lăducu, nu-i așa, în imensa sa mărimimie, a făcut donații, tare mult aș vrea să verifice un picuț distinșii procurori legalitatea, justețea și concretețea tuturor acestor donații. Se aude, domnii procurori! Cred că ați putea găsi ceva marfă pe acolo… Donațiile au fost destul de dese și aparent total inexplicabile. Haideți la treabă domnii procurori, vrem și noi să știm ce se ascunde de fapt în spatele donațiilor făcute din banii noștri și nu din banii lăducului.

 • Vai mama lor conducători.Altii au consruit spitale in cîteva săptămâni cu dotari cu tot,ai noștri cad primii la izolare,iar restul scapa cine poate.Clar nici unui spital,nici comunitatea nu-și dorește complicații.Lasa-ti comisiile,comunicatele,sînteti conducători adevărati,luati decizii,rezolva ti problema și comunicati ce-ati făcut.Poate tot răul spre bine,spitalul rămâne cu dotările si nu-i nevoie nici de internări.

  • Scuze ,m-am și grăbit ,am scris și de pe tel și cred că am și îmbătrînit.Dacă tot m-ai provocat și am intrat din nou,mi-a scris pe mes un prieten,care întrabă , oare nu-i de vină nea Nicu pt că a construit prea multe spitale,sau dacă ăștia nu știu unde a montat prizele,să-l contacteze acum,are cont de facebook,poate vine ne salvează și apoi pot să-l împuște iar ,ș-ai că-i rău vecinul,dacă am greșit cratima mai cer o dată scuze .o zi minunată și sănătate la toți.

 • Unde snt marii salvatori ai Bistritei? Ziceati ca aveti aparatura,ca aduceti din China,Coreea..?! Acum taceti.Avem hoteluri goale,spatii din scoli,folositi-le.Sa nu mai vedem macar oameni murind pe coridoarele spitalelor,calcati in picioare cu nepasare!Lasati macar acum ambitiile politice deoparte.La ce folos ca veti castiga alegerile si va vor arde in suflet amintirile celor pt care ati fi putut face ceva si nu ati miscat un deget!

  • Glodeanule, subscriu la ce ai spus si tu si dl Nechiti
   Asta cred ca este adevarul.
   Procurori sa se sesizeze si la abuzurile care le face acest primar Cret prin slugile care il servesc orbeste.
   Oameni buni faceti ceva altfel va trebui sa ne luam lumea in cap.

 • Nu vad de ce ar trebui sa fuga toată lumea de ideea de a se trata la Năsăud și Beclean pacienții, cu, Coronavirus. Bineînțeles pentru asta trebuie realizate o serie de dotări, care pe urma o sa rămână în beneficiul acestor spitale, medicii nu mor dacă fac naveta 25 de km, sunt muncitori care fac de o viata aceasta naveta zilnic, iar personalul existent în spital poate sa facă niște cursuri de reinstaurare și reîmprospătare a cunoștințelor legate de protecția dansilor, lucru pe care de altfel sunt convins ca îl știu, în rest nu trebuie masuri speciale pe lângă îndrumarea medicilor specialiști. Repet toată treaba asta trebuie sa se desfășoare cu tehnica adecvata și echipamente de protecție, lucruri care se pot asigura prin fapte nu presupuneri și orgolii politice

  • La Beclean nu stiu ce este dsr la spitalul din Nadaud sunt necesare investitii serioase! Pur si simplu trebuie schimbat totul incepand de la instalatiile de apa, renovate baile, renovate saloanele. Asta pana sa aduci aparatura! Ca sa nu vorbim de lipsa cadrelor sanitare!

 • Ciumpalatilor. Vai mama voastra cat de analfabeti functionali puteti fii . Si in diatamai SUA sistemul este aproape in colaps. Voi urmariti stirile la tv ce spun romanii de acolo dar si americanii. Asta e bataia Domnului si nimeni nu s-a asteptat la asta. Si mai vin stati cuminti .

 • Până acum se făcea mare propagandă și se aduceau laude cu privire la amenajarile și dotarile Spitalului județean. Acum, să înțeleg că este un mare fas… Propagandă electorală și atât. Atunci pastrati-l pe post de bibelou. Vă mulțumim. Adevărul întotdeauna iasă la iveală.

  • Păstrează spitalul amenajat pentru ei – politicieni vezi doamne, în caz că-i lovește covid-ul, să fie aproape. Ceilalți pot să meargă la alte spitale fără dotări, important este votul lor, apoi să se descurce cum or putea.

 • A sosit ceasul judecatii divine pentru toti ordinarii ăstia care ne conduc, primarie, prefectura, consilii judetene, guverne….. care si-au batut joc de oamenii cinstiti crezandu-se niste zeitati, e doar inceputul……, banii furati nu-i mai pot salva, acuma sunt in acelasi rand cu noi, muritorii de rând, sper ca Dumnezeu sa se indure de toti oamenii cinstiti si sa indeparteze de la ei aceasta molima.Judecata Domnului este dreapta in veac !

  • Ei , daca ar sti virusul care -i cinstit si care-i hoț !
   Nu ne-ar mai trebui nici miliție cinstita nici DNA eficienta , nici justiție oarba !

 • cu dolha prefect murim pe capete parca recita cand vb….si se alinta ….trebuie un om puternic, serios si care sa nu o lalaie…parca danseaza cand da interviuri….nic

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS