Actualitate

Mesaje de Ziua Unirii: Putem să ”dăm mână cu mână” pentru rezolvarea problemelor esențiale

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț: ”24 Ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment istoric fundamental fără de care nu ar fi fost posibil nici 1 Decembrie 1918, nici România de astăzi. Chiar dacă avem opinii divergente asupra multor aspecte și interpretăm diferit ceea ce se întâmplă și în aceste zile în țară, cred că putem să ”dăm mână cu mână” pentru rezolvarea problemelor esențiale, care ne privesc pe toți, acesta fiind semnul de maturitate al unei națiuni. Deși acum pare o utopie, sper ca versurile lui Vasile Alecsandri (scrise cu trei ani înaintea Unirii!) să devină cândva realitate: ”Iarba rea din holde piară! / Piară duşmănia-n ţară! / Între noi să nu mai fie / Decât flori şi omenie!”. Haideți la Ziua Unirii!”.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan: ”Indiferent dacă s-au născut în Transilvania, Bucovina, Moldova sau Țara Românească, 24 ianuarie este pentru toţi românii o zi de sărbătoare, o zi în care ne amintim de primul pas înspre crearea României moderne, care i-a adus recunoaștere și demnitate în fața celorlalte state din Europa. Pentru prima dată până atunci, geniul politic a doi oameni (Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu), a făcut ca anul 1859 să fie punctul de plecare pentru România mare!

Astăzi, la 158 de ani de la Unirea Principatelor este de datoria noastră, a tuturor, indiferent de vârstă, ocupație sau convingeri politice să credem într-o Românie puternică și modernă! România suntem fiecare dintre noi! La mulți ani români! La mulți ani România!”

Vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, viitor secretar de stat în Ministerul Culturii: ”Astăzi 24 ianuarie 2017 se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică”. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, după ce, la 17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie, este ales și domn al Munteniei. Țelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Anul viitor vom sărbători 100 de ani de la acest moment crucial din istoria României. Simbolul Unirii nu putea să fie decât un element ce defineste spiritualitatea acestui neam: hora. Locul unde oamenii se adună într-un cerc, unindu-și mâinile și gândul într-o formă ce simbolizeaza perfectiunea, eternitatea, fărădesfârșitul… Act de comunicare emoţională, simbol al activităţii şi solidarităţii sociale, hora sugerează prin distribuirea dansatorilor în cerc, un ritual de consolidare și de înfrățire, de regăsire a colectivității. Să ne prindem astăzi sufletește, în gând dacă vreți, fiecare dintre noi, într-o horă a regăsirii și acceptării aproapelui nostru, indiferent ce opinii sau preferinte politice are. Să încetăm să mai semănăm ură și dezbinare între frații de-o credință, de-o limbă, de-un neam. Sa nu uităm de cei ce și-au dat viața pentru împlinirea acestui vis de milenii al neamului nostru românesc. La mulți ani dragi români, oriunde vă aflați și orice opțiuni politice ați avea!!! Unirea face puterea și hora bucură sufletul!”

Viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae: ”Acum mai bine de un secol și jumătate, domnitorul Alexandru Ioan Cuza înfăptuia Unirea Principatelor Române, un prim pas spre România de astăzi. Azi gândul ni se îndreaptă către cei care s-au sacrificat pentru acest ideal, către toți bărbații de stat, indiferent de orientările lor politice, care au urmărit cu stăruință și pricepere apărarea și continuitatea statului român. „A fi patriot nu e un merit, e o datorie. Numai cine nu socoate iubirea de țară drept o datorie e în stare să se laude cu ea” – George Topârceanu”

Doris Moldovan, consilier județean PNL: ”Astăzi se împlinesc 158 de ani de la primul pas important făcut pe calea înfăptuirii statului național unitar român, Mica Unire. Un pas făcut din dorința de a fi împreună toți cei ce simt românește, datorită curajului de a crede în ceilalți, din dragoste pentru țară. Să respectăm solidaritatea și ambiția celor care au înfăptuit Unirea, dar mai ales să construim și noi țara pe care vrem să o lăsăm copiilor noștri! Trecutul se respectă, viitorul se construiește împreună! La mulți ani Românie Unită!”

Aici programul manifestărilor de Ziua Unirii.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS