Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, a declarat, luni, la deschiderea noului an universitar de la Extensia Bistriţa a UBB, că studenţii care au ales să înveţe acasă au şansa să devină „viitoarea elită profesională a judeţului”.
„Aici, la Bistriţa, a existat o singură secţie de subingineri, ca extensie a Politehnicii Cluj, care număra o grupă de vreo 25 de studenţi, deci, în total, sub o sută de studenţi avea Bistriţa în anii 90. Noi nici nu visam că, într-o bună zi, să existe în judeţul nostru atât de multe facultăţi şi specializări, chiar două universităţi de prestigiu – UCTN şi UBB- , nemaivorbind de cele private. Astfel, şansa tinerilor bistriţeni de a se forma acasă a crescut exponenţial. Noi trebuia să luăm drumurile altor centre universitare din ţară. Sigur că acea plecare de acasă a însemnat o experienţă extraordinară în formarea noastră pentru că trebuia să ne descurcăm singuri. Eu cred totuşi că beneficiile studiului aici, în Bistriţa, sunt foarte mari şi nu numai pentru că aveţi de făcut eforturi materiale mai mici, dar ceea ce s-a întâmplat în oraşul şi judeţul nostru în ultimii ani vă califică şi vă dă şansa să puteţi fi viitoarea elită profesională a judeţului”, a spus Ovidiu Frenţ.
Prefectul a adăugat că învăţământul universitar pregăteşte „infrastructura mentală a României”.
„Despre celelalte proiecte de infrastructură – drumuri, apă, canal, etc-. se vorbeşte foarte mult, dar iată că, în acest spaţiu academic, voi veţi fi cei care veţi face aceste lucruri să funcţioneze. Fără specialişti degeaba aducem investitori, degeaba facem parcuri industriale. Îmi doresc să vă pregătiţi foarte bine şi să vă fi găsit în specializarea pe care o faceţi şi vocaţia unei profesii pe care să o faceţi cu dragoste fiindcă atunci rezultatele vor fi mult mai bune. Dacă veţi constata pe parcursul anilor universitari că aveţi alte opţiuni, nu ezitaţi să le accesaţi şi să deveniţi ce doriţi. Aveţi posibilitatea în cadrul universităţii să faceţi şi programe de masterat. Despre doctorat mă opresc să spun ceva fiindcă e riscant în ziua de azi să faci doctorate, dar, oricum, există şi şcoli doctorale foarte valoroase la Cluj, tot pe filiera UBB. Confucius spunea că Natura ne aseamănă, educaţia ne diferenţiază. Vă doresc să vă diferenţiaţi, să deveniţi personalităţi distincte, complexe pentru că aici nu căpătaţi doar informaţii de specialitate, vă veţi defini personalitatea fiindcă sunteţi la acea vârstă când se întâmplă lucrul acesta”, a spus Frenţ.
Prefectul le-a recomandat studenţilor să nu renunţe la activităţile externe spaţiului academic, să facă sport, să citească mult şi să se implice în acţiuni de voluntariat.
„Celor care sunteţi la Administraţie Publică vă spun că viitorul, în România, va fi unul în care administraţia şi politica vor trebui să-şi recapete forţa şi rolul de motoare ale societăţii chiar dacă astăzi avem parte de neîncredere în clasa politică şi, de foarte multe ori, şi în administraţie. Tot de acolo de unde au plecat problemele va trebui să se găsească şi rezolvarea lor şi voi veţi fi poate acea primă generaţie de oameni norocoşi care să plece cu un capital de încredere mai mare decât cel cu care am plecat noi care trebuie să avem rezultate foarte bune pe o aşteptare cu valenţe negative în privinţa activităţii noastre”, a spus Ovidiu Frenţ.
Adaugă comentariu