Social

Prefectul Stelian Dolha, alături de comisia de evaluare a pagubelor produse de inundații

Prefectul Stelian Dolha a mers pe teren în comuna Spermezeu alături de comisia de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice. Aici a avut loc o alunecare de pe un versant care a afectat șanțul de scurgere de pe marginea drumului și suprafața de rulare a drumului. De asemenea, pe trei drumuri comunale s-au format torenți, fiind afectată și în acest caz suprafața de rulare.

În cursul anului 2020, pentru județul Bistrița-Năsăud s-a alocat suma de 23.877 mii lei prin HG 554/16.07.2020 (20.205 mii lei), HG 571/22.07.2021 (3.443 mii lei), HG 718/27.08.2020 (229 mii lei), pentru refacerea obiectivelor de infrastructură afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Aceste sume au fost alocate în urma proiectelor de hotărâre întocmite de Instituția Prefectului, care au avut la bază constatările comisiei de evaluare a pagubelor, care s-a deplasat în teren în zonele afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Anterior constituirii prin ordin de prefect a comisiei de constatare, primăriile din zonele afectate au transmis la Instituția Prefectului rapoarte operative prin care au fost semnalate și estimate pagubele.

Instituția Prefectului a solicitat în această săptămână tuturor primăriilor din județ situația refacerii obiectivelor de infrastructură cu fondurile care au fost alocate pentru acest scop în anul 2020.

În Bistrița-Năsăud, din cauza inundațiilor produse la începutul lunii februarie s-au înregistrat pagube la case de locuit sau anexe gospodărești, la podețe, la drumuri forestiere, vicinale, comunale, județene, dar și pe cursuri de apă, precum și alunecări de teren. Printre zonele afectate, Sângeorz-Băi, Năsăud, Leșu, Zagra, Târlișua, Tiha Bârgăului, Budacu de Jos, Măgura Ilvei, Ilva Mică, Dumitra, Rodna, Monor, Feldru, Livezile, Spermezeu, Telciu, Parva, Negrilești, Șieu.

În baza constatărilor din teren, va fi întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern pentru solicitarea despăgubirii, care va fi transmis mai departe la Ministerul Lucrărilor Publice.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3464083970387735

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.