Cultură

Premii de peste cinci mii de lei la ediția a doua a Festivalului – Concurs „Valeria Peter Predescu”

Laureații Festivalului – Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu”, ajuns la ediția a doua, vor încasa premii în valoare de peste cinci mii de lei.

Trofeul „Valeria Peter Predescu”  va fi în valoare de 1500 lei. Premiul întâi va fi de o mie de lei, premiul al doilea de opt sute de lei, iar premiul al treilea de șase sute de lei.

Totodată, juriul va acorda și două premii speciale în valoare de 500 lei fiecare (pentru cel mai tânăr concurent și pentru cel mai autentic costum), dar și un premiu de popularitate, nominalizat de public, în valoare de 500 lei.

Conform sursei citate, un premiu special va fi acordat de către familia artistei Valeria Peter Predescu.

Festivalul – Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu” va avea loc în perioada 3-5 mai a.c. și a ajuns la ediția a doua. La concurs pot participa artiști amatori, soliști vocali din țară și din străinătate, interpreți ai cântecului popular românesc cu  vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani.  Concurenții vor interpreta, atât la preselecție, cât și în concurs, trei piese muzicale: o piesă fără acompaniament (doină sau baladă de maximum trei strofe), o piesă cu acompaniament orchestral și o piesă din repertoriul interpretei Valeria Peter Predescu.

Interpreta de muzică populară Valeria Peter Predescu (62 de ani) a încetat din viață în 28 aprilie 2009 în urma unui stop cardio respirator, încercările medicilor să o resusciteze fiind zadarnice.

Valeria Peter Predescu a fost una dintre cele mai cunoscute și apreciate interprete de folclor din Transilvania.

S-a născut pe meleaguri năsăudene, în satul Telciu, de pe Valea Sălăuței. A început să cânte în 1972, iar primele înregistrări le-a facut la Radio Cluj cu redactorul și culegătorul de folclor Dumitru Vârtic. În 1973 a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu orchestra Radio dirijată de George Vâncu, iar în anul urmator, a susținut prima etapă a Concursului „Floarea din gradină”, trei ani mai târziu câștigand acest concurs cu maximum de punctaj. În 1974 i-a apărut primul disc la Electrecord. În total a înregistrat 61 de albume (casete, discuri, compact discuri) cu muzică populară și mai multe albume cu pricesne și colinde.

A fost primită în rândul membrilor Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu în 1995, iar pentru anul 1994 am primit Premiul Ethnos pentru activitatea de culegatoare și interpretă a folclorului năsăudean.

Foto: arhiva

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.