Actualitate

”Prima casă” a veverițelor, luată din parc

ACTUALIZARE Telenovela a luat sfârșit. După ce construcția prin care a fost extinsă voliera veverițelor din Parcul Municipal a fost demolată marți, angajații DSP au luat din parc și voliera, căsuța inițială a rozătoarelor amplasată în aprilie 2016.

Decizia municipalității vine după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a pus în vedere municipalității să ia măsuri de intrare în legalitate sau de desființare.

În disputa cu Primăria Bistriţa legată de căsuţa veveriţelor, ridicată ilegal, Inspectoratul de Stat în Construcţii Bistriţa-Năsăud se apără cu legea în mână. Inspectorul şef Constantin Hada a declarat  că nicăieri în Legea 50 nu scrie că o astfel de construcţie nu are nevoie de autorizaţie.

Potrivit lui Constantin Hada, la art. 11, alineatul 2 din Legea 50, se prevede că se pot executa fără autorizaţie de construire doar „lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţie şi platforme, precum şi fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice, precum şi lucrări de reparaţii/reabilitări/retehnologizări , inclusiv modificarea, înlocuirea sau adăugarea de echipamente reţelelor de comunicaţii”.

Căsuţa veveriţelor nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii, a mai spus Hada.

Marţi seara, în şedinţa Consiliului Local, primarul Ovidiu Creţu a spus: ”În legătură cu căsuța veverițelor, avem termen până în 4 decembrie a.c., dacă vom reuși să găsim veverițe până atunci ne vom duce la Inspectoratul de Stat în Construcții și vom demonstra că nu știu să încadreze construcția respectivă, care nu este nici grajd și nici stație de epurare. Punctul nostru de vedere este că au dat o categorie care nu este conformă cu realitatea. În cazul în care nu vom face rost de veverițe, o vom muta în altă parte, probabil că vom găsi altă utilizare”, a răspuns primarul Ovidiu Crețu.

Marţi a fost demontat țarcul prin care a fost extinsă voliera tocmai din cauza faptului că ISC a cerut fie să fie pusă în legalitate, fie să dispară, ameninţând Primăria Bistriţa cu amenda.

În căsuța veverițelor din Parcul Municipal nu mai rămăse nicio rozătoare, după ce inițial au fost șase. Cei patru pui au scăpat din volieră în luna august 2016, în noiembrie anul trecut o veveriță, femela, a fost găsită moartă, iar în septembrie a.c. unica veveriță rămasă  a fost eliberată de unul sau mai mulţi binevoitori, care au tăiat plasa şi i-au dat drumul animalului în parc.

Voliera care are are șase căsuțe din lemn, un copac cu scorburi în mijloc, ramuri de copac, adăpătoare, rotiță pentru joacă și talaș pe jos a costat 14.000 de lei, iar cele șase rozătoare – 450 de lei bucata.

15 comentarii

 • Lăsați veverițele în mama focului. Problema Bistriței și a României întregi este acuma, ce facem cu hamsterul? Vă repet, bistrițeni: Ce facem cu hamsterul?

 • Daca primarul Cretu ar fi destept asa cum nu e, ar profita de atentionarea facuta de Inspectoratul de Stat in Constructii si ar duce Casuta Veveritelor la el acasa pentru a creste in ea galite de curte. Daca e luat la intrebari, ar putea sustine ca solutia e provizorie pana se va gasi o alta utilizare.

 • Propunere. Pana gaseste primarul VEVERITE ar face bine sa imi elibereze si mie AUTORIZATIA pe care ilegal o tine blocata de 10 ani. Diferenta intre mine si Primarie este urmatoarea. Ce am construit am facut perfect legal cu proiect, avize de la SRI, MAI cu care ma invecinez,, avize APM, POMPIERI, DIRECTIA de CULTURA, INSP in CONSTRUCTII semnaturi vecini. Numai ca cei de la juridic (HOOOO) mi-au cautat nod in papura si nefiind capabili sa interpreteze corect actele mele de proprietate facute de tatal meu DOCTOR in DREPT, magistrat si prim procuror si care a cumparat terenul de la SASI in 1939. Pentru chestiunea cu PUSCARIA VEVERITELOR il astept pe domnul Dragos Patraru de la emisiunea STAREA NATIEI sa faca un filmulet cu minunea de la Bistrita. Uite cusca, nu e cusca ! CARACALUL si VASCAUTUL sunt in urma noastra la capitolul GHIDUSII si CURIOZITATI locale. Felicitari INSPECTORATUL in CONSTRUCTII ! Trebuia mai repede, dar e bine si asa. Vorba romanului.

  • Esti neinformat Balane! Macar o data in viata ta ai fost la Caracal? Nu stii nici macar sa-l cauti pe harta dar vorbesti! Nu iti da autorizație de construcție pentru ca nu ai respectat legea! Oricât de idiot este Crețu nu ar face o prostie ca asta sa tina pe cineva fără autorizație mai ales pe unul care stie ca-i poate face probleme.

 • O realizare marca Cretu. A functionat cateva luni, chiriasii au evadat sau au murit.
  Acum o ascundem .
  Sa vedem cat vor functiona celelalte realizari si unde le vom ascunde?

 • Alo, domnu Hada dar pina acuma ce ati pazit?
  Ati verificat existenta autorizatiei de constructie in timpul montarii inchisorii? Dar imediat ce ati luat la cunostinta de amplasarea ei?
  Dar merele de plastic au autorizatie?
  Dar sensurile giratorii cu tzepuse?
  Dar trotuarul cu stalpi? Dar trotuarul mersul pinguinilor?
  Dar partia cu noroi?

 • Dl. primar și consilierii corupți trebuie acționați in judecată pentru daunele cauzate locuitorilor orașului nostru începând de la experiențele pe veverițe , râpa de ski , podul berăriei , pasarele aiurea pe care nu urca nimeni , și banii cheltuiți pe drum la Cluj când santem bolnavi și fără speranța de vindecare in superdotatul nostru spital din Bistrița , orașul nostru drag se afla in pragul colapsului , începând de la circulație și pana la bătăi de strada pentru un loc de parcare , legea o fac cei cu bani și pocăiții restul nu are valoare , predomina prostia , grandomania , țărănimea emancipată , copii și tineretul ne pleacă , peste câțiva ani rămânem numai cu Ei .

 • rabinule, las-o balta. Esti habarnist la subiectul asta. Ai vazut tu actele mele ? Sunt blindat de ele si am respectat totul ca la carte. Nu oi sta eu dupa poftele primariei care isi nesocoteste CONTRIBUABILII.! PUNCT.

  • Dacă ai fi blindat cum spui nu ai avea problemele pe care le ai. S-au construit in Bistrita sute de cade si nici unul nu a avutbptoblemr si taman unul ca tine are probleme. Cu siguranță nu ai respectat legea si adevarul se află în altă parte asa ca lasa-ne cu minciunile tale ca esti penibil!

 • Cred ca in aceasta cusca ar trebui depus Rabinu care este nimeni altul decat N K si care daca scapa de sub control poate transmite rabia.

  • Nu i-ar strica un pic de cusca nici pseudo-ecologistului Balan, care a colmatat cu crap raurile din judet, ca sa poata pescui el si prietenii lui in voie. Asteptam repopulare cu crocodili, la fel de potriviti precum crapul, ca sa isi faca genti doamnele neinformatilor care au sprijinit aiurea actiunea, fara sa citeasca, sa se informeze ce inseamna asta pentru ecosistemele acvatice. Crapul e peste de balta, dar unii udau buretele la ora de zoologie, iar acum ne-au spurcat raurile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS