Actualitate

O lecție de istorie: Tehnică și echipament militar din Marele Război, în expoziție la Muzeu

(FOTO) Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Asociația „Prospectorii Istoriei” și Asociația „Exploratorii Transilvaniei”, a deschis expoziția temporară comemorativă ”Tehnică și echipament militar pe frontul răsăritean în Marele Război. Centenar Mărăști-Mărășești-Oituz 1917-2017”.

Florin Boşoteanu, preşedintele Asociaţiei „Prospectorii istoriei”: „Expoziţia este pregătită pentru a comemora centenarul luptelor de la Mărăști-Mărășești-Oituz. Sunt expuse obiecte care prezintă realitatea luptelor duse pe frontul răsăritean. Majoritatea obiectelor pe care noi le-am adus în această expoziţie sunt relicve de război, originale, descoperite pe fronturile amintite. Cam toate obiectele au o valoare istorică, fiind descoperite chiar pe front. Au fost utilizate de soldaţi în timpul luptelor. Avem expuse şi obiecte de veselă folosite în bucătăria militară, dar în special avem baionete, săbii, elemente de muniţie şi armament. Cred că este o adevărată lecţie de istorie. Vizitarea ei aduce mai multă informaţie decât câteva ore de istorie din şcoală”.

Vásárhelyi Gábor József, președintele Asociaţiei „Exploratori Transilvăneni”: „Noi vrem să promovăm o istorie curată pe care să o facem cunoscută tuturor pasionaţilor. Vrem să conştientizăm publicul larg legat de evenimentele petrecute acum o sută de ani şi vrem totodată să atragem atenţia asupra mormintelor eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în ambele războaie şi să acordăm o atenţie deosebită acestor eroi, să le protejăm mormintele, monumentele funerare şi să atragem atenţia copiilor, urmaşilor noştri, că războiul nu e o joacă. E o suferinţă care se ascunde în spatele acestor lucruri, copii orfani, văduve de război. Prin această expoziţie noi facem palpabilă istoria, putem să simţim chiar ce a simţit un soldat în tranşeele războiului. Multă lume a uitat ce e războiul. E bine că a uitat, dar nu trebuie să lăsăm istoria să se repete. Avem informaţii şi despre Regimentul 63 Infanterie de la Bistriţa. Muzeul este chiar fostul sediu al regimentului. Aici au fost multe întâmplări nefericite. Ştim cu toţii că Regimentul 63 Bistriţa, în luptele de la Isonzo şi Piave, s-a cam destrămat. Au rămas foarte puţini supravieţitori. Aici s-au petrecut adevărate drame”.

Gheorghe Marinescu, fostul director al Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud: „După Primul Război Mondial, vechea cazarmă austriacă, această clădire, a fost dată prin ordin regal de la Bucureşti ca sediu al unei viitoare unităţi militare de vânători de munte al cărui comandant a devenit Carol al II-lea şi care a stat o vreme în acest sediu. A avut biroul unde are directorul biroul, acolo unde l-am avut de altfel şi eu. Sediul acestei unităţi a rămas până în 1940, când unitatea a părăsit Transilvania de Nord, cedată prin Dictatul de la Viena, şi a revenit după 44, o vreme, când a fost unitate militară până în 1986. Atunci, printr-o hotărâre a vechii conduceri a judeţului a fost recedată unei instituţii de cultură, respectiv Muzeului Judeţean. Expoziţia e o încercare curajoasă a celor care au făcut-o. Nu e uşor să faci o asemenea expoziţie fiindcă muzeele au avut puţine materiale din epoca modernă şi contemporană. E un început bun. După 100 de ani trebuie să facem astfel de expoziţii ca oamenii să vadă istoria şi să o înţeleagă. Chiar dacă materialele sunt modeste – pentru că nu vom găsi tunuri – totuşi imaginea unor evenimente din Marele Război poate ajunge până în epoca noastră”.

Expoziția poate fi vizitată până în 31 ianuarie 2018, fiind un prim eveniment prin care instituția aniversează debutul sărbătorii naționale Centenarul Marii Uniri. Muzeul Bistrița este vechea garnizoană a Regimentului de Infanterie nr. 63 austro-ungar, participant integral la Primul Război Mondial.

În vara și toamna anului 1917 se consemnează cele mai glorioase fapte de arme ale armatei române din Primul Război Mondial. În urma bătăliilor victorioase de la Mărăști (11/24 iulie – 19/1 august 1917), Mărășești (24/6 august – 21/3 septembrie 1917) și Oituz (26/8 august – 9/22 august 1917), cu prețul unor mari sacrificii umane și prin mult eroism, soldații români au împiedicat scoaterea României din război și au oprit temporar, înaintarea armatelor Puterilor Centrale spre frontul din Ucraina. În paralel cu evocarea dramaticelor evenimente petrecute pe frontul românesc situat în bazinul inferior al Siretului, expoziția dorește o rememorare a evenimentelor şi modul cum desfășurarea Marelui Război a influențat spațiul din nord-estul Transilvaniei, actualul județ Bistrița-Năsăud. 

Expoziția prezintă publicului interesat o gamă variată de obiecte provenite din sfera tehnicii şi echipamentului militar, artefacte autentice recuperate din țărâna marilor câmpuri de bătălie, la care se adaugă numeroase obiecte provenite din colecții particulare şi din colecția muzeului bistrițean. Bogatul material expozițional (arme ofensive şi defensive, muniție, echipament militar, medalii și decorații, truse medicale, fotografii de front ş.a.) ilustrează, prin bunuri autentice, ambele tabere beligerante care s-au confruntat în această primă încleștare mondială, fără precedent în istoria omenirii. 

2 comentarii

  • Felicitări organizatorilor! Într-adevăr copiii trebuie să ştie că războiul nu e o joacă, să ştie că strămoşii noştri s-au jertfit pentru ultima palmă de pământ, au luptat răbdând foame, frig şi boli, în condiții greu de imaginat astăzi. Şi toate acestea pentru a ne lăsa nouă o țară liberă şi unită. Păcat că asemenea acțiuni sunt destul de rare, fiindcă numai cunoscând adevărul poți să îți respecți mai mult țara, înaintaşii ei şi glia strămoşească.

  • Vreau sa multumim Complexului Muzeal Biostrita Nasaud si in special domnului George Marinescu, pentru colaborare. De asemenea, colegului Georgiu Daniel, membru al Asociatiei Prospectorii Istoriei, care a facut posibila finalizarea acestei expozitii, a doua din Romania intr-un muzeu, care contine piese autentice descoperite in zonele de conflict militar in primul razboi mondial.
    Fac un apel profesorilor, care au posibilitatea de a informa copiii scolari si pot organiza o vizita in acest muzeu. O imagine poate face cat o mie de cuvinte, iar tinand cont de faptul ca acolo sunt zeci de imagini, o lectie de istorie veritabila este iminenta, intr-un cadru interactiv.

    Respect tuturor bistritenilor, oameni si fapte intr-o zona plina de istorie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS