Actualitate Recomandări

Repetiții pentru paradă. Iată ce puteți vedea de 1 Decembrie (FOTO-VIDEO)

Pentru cinstirea Zilei Naţionale a României, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistrița și Prefectura, împreună cu Garnizoana Bistrița, organizează vineri 1 decembrie o serie de manifestări dedicate marii sărbători.

Bistrițenii vor putea vedea o paradă militară de amploare, pentru care s-au făcut repetiții pe str. Grănicerilor. Vor defila peste 500 de persoane și aproape 50 de mijloace tehnice.

Vor participa la paradă personal și tehnică din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, Penitenciarului Bistrița, Direcției Județene de Informații, Poliției Locale Bistrita, Serviciului Județean de Ambulanță, Crucii Roșii, Serviciului de Protecție Civilă și Voluntariat pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Bistrița, liceelor din județ și Cercetașilor Bistrițeni.

Defilarea personalului şi tehnicii va avea loc pe itinerariul str. Gheorghe Șincai – str. Dornei, începând cu ora 15.00.

 

Activitățile vor debuta la ora 12.00 cu ceremonii de depunere de coroane la bustul generalului Grigore Bălan şi la bustul Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan, în localitatea Blăjenii de Sus.

În Bistriţa, în Piaţa Centrală, la monumentul poetului Andrei Mureşanu, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane de flori, la ora 14.30.

După parada militară, la 15.30 pe pietonalul Liviu Rebreanu începe un spectacol folcloric susținut de Ansamblul profesionist „Dor Românesc” și Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someș”.

Manifestările se vor încheia cu ceremonia de retragere cu torţe, începând cu ora 17.45. Aprinderea torţelor se va face în curtea Protopopiatului Ortodox Bistrița, detașamentul urmând să se deplaseze pe traseul: Piața Unirii – pietonalul Liviu Rebreanu – Piaţa Centrală – Primărie – str. Gheorghe Şincai – str. Gării – b-dul Republicii – str. 1 Decembrie – str. Avram Iancu.

Vineri 1 decembrie, circulaţia auto va fi restricţionată între orele 13.00 – 19.00 pe străzile Dornei, Gheorghe Șincai și în perimetrul Pieței Centrale.

11 comentarii

  • Carmen, nu cumva tu eşti cea care mai zilele trecute erai tare nerăbdătoare să schiezi, chiar dacă în articolul respectiv era vorba despre gropile de pe strada Ghinzii???

 • Sa vezi si sa nu crezi. Ce are sula cu prefectura? Ce legatura are mitropolitul Nicolae Bălan cu actul istoric al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918? Probabil este un gest de „recunostinta” pentru faptul ca in anul 1948, după moartea patriarhului Nicodim Munteanu, care se opusese unei înghițiri în stil sovietic a Bisericii Române Unite cu Roma de către Biserica Ortodoxă Română, mitropolitul Bălan a pus în aplicare, împreună cu patriarhul Iustin Moisescu, planul de desființare a Bisericii Unite, care intr-adevar a jucat un rol esential in pregatirea si infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
  In schimb, la 100 de ani de la Marea Unire din 1918, nici un cuvant despre episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, născut în comuna Milașul Mare, judetul Bistrita-Nasaud, cel care a citit la 1 decembrie 1918 din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Ulterior acesta s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea (viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române). Episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, alături de alți doi fruntași ardeleni, Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia. Declarația a fost înmânată regelui Ferdinand I al Românilor.
  Poate pana la 1 Decembrie 2018, episcopul Iuliu Hossu va avea o statuie in Piata Unirii din Bistrita , piata care isi trage numele de la Marea Unire din 1918, si nu are nimic cu Mica Unire asa cum credea Cretu cand a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP.

 • La Bistrita manifestarile prilejuite de Ziua Nationala sunt lipsite de orice logica. Ce rost are Ceremonialul militar şi religios la Statuia poetului Andrei Mureşanu, cand acesta a decedat la 1863 si deci nu are nici o legatura cu Marea Unire din 1 Decembrie 2018.
  In schimb, putina lume stie ca printre cei 1.228 delegaţi participanti la Marea Adunare Naţională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, se numarau si personalitati din partea Comitatului Bistrita-Nasaud , printre care: Grigore Pletosu, Vasile Bichigean, Teodor Şimon, Vasile Moisil, dr. Emil Precup, Augustin Bena, Victor Motogna, dr. Nicolae Drăganu, Ioan Pecurariu , Macedon Linul , dr. Laurenţiu Oanea, dr. Alexandru Hăliţă, dr.Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone dr. Victor Onişor, unii dintre ei avînd şi mandatul (credinţionalul) pentru votarea Marii Uniri. Pe langa adoptarea Rezoluţiei Marii Uniri, în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a fost ales si Marele Sfat Național Român organul provizoriu al puterii de stat din Transilvania până la unirea definitivă cu România, având rol legislativ. Dintre cei 212 membri ai Marelui Sfat Naţional Român, 5 au fost alesi din partea Comitatului Bistrita-Nasaud: dr. Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone, dr. Victor Onişor, dr. Alexandru Haliţă dr. Laurenţiu Oanea.
  Vezi: http://alba24.ro/istorie-vie-la-alba-iulia-marea-unire-de-la-1-decembrie-1918-marturii-documente-si-semnificatii-372169.html

 • Pe ăia de la svsu și voluntari​ la ambulanță nu îi vede nimeni??poi dacă la repetitii defilează așa…azi -maine o sa vedem la defilare și cluburi de airsoft!

 • Astept cu nerăbdare revenirea trupelor sovietice la parada militară, doar ei ne pot scăpa si pe noi si pe restul europei de burghezia actuală. Cu părere de rău o spun dar altă soluție nu cred că mai există. Prea multa lume săraca si cativa oligarhi controlează totul. O sa vedeti saloanele s-au livingurile cum se numesc acum adaposturi ptr.cai exact ca in anii 40. Multi o să se strice de cap dar asa va fi, o să se continue cu ei si cu urmasii lor canalul samd. Uraaa,Uraaa, Uraaa! (o am in suflet)

  • Вы написали порочный комментарий!
   Cred ca acum citesti si te intrebi „oare ce am vrut sa spun?”

 • Da domnul Balan, o sa-ti tin ocupat locul de pogonici la arat numa-i ca vei fi concentrat la Deveselu, problema o sa fie mustata ca iti seamana foarte mult cu a tov. Stalin, ce o sa faci o razi? Pun pariu ca nu, o sa fi un activist de frunte si intr-o luna o sa fi numit presedinte de colhoz. Ei ce zici te bagi? tinand cont ca Deveselu e aproape de Caracal nici nu sti ce pierzi!

 • Prieteni,va jucati cu vorbele!Nu stiti ce a insemnat stapanirea sovietica in Romani.>Mai bine rugat-_va lui Dzeu sa nu stie copiii vostri!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS