Actualitate

Primăria Bistriţa a plătit subvenţii necuvenite pentru transport de circa 1,5 milioane lei

Direcţia de Servici Publice a Primăriei Bistriţa, condusă de Ioan Creţiu, este acuzată de Curtea de Conturi că a cauzat un prejudiciu de circa 1,5 milioane de lei bugetului local al Bistriţei. Instituţia subordonată Consiliului Local Bistriţa este cea care a decontat operatorului de transport public local, firma Transmixt, o sumă mai mare decât cea cuvenită pentru subvenţionarea transportului public local pentru anumite categorii de persoane.

Auditorii Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud, care au făcut un control la DSP Bistriţa, au ajuns la concluzia că, în perioada 2012-2014, s-au decontat subvenţii pentru transportul public de persoane „fără a urmări dacă modul de justificare a sumelor solicitate de operatorul de transport respectă prevederile legale impuse de cadruil specific legal”.

„Suma plătită a fost mai mare decât cea cuvenită legal prin calcularea de profit la subvenţii şi prin includerea în deconturile lunare a unor cheltuieli nejustificate cu dobânzi şi comisioane bancare. Valoarea abaterilor constatate pentru perioada 2012-2014, respectiv subvenţia acordată necuvenit, este estimată la suma de 1.438.885,17 lei. Cauzele care au dus la aceste abateri se datorează faptului că nu s-a făcut o analiză a cheltuielilor incluse în deconturi, nu s-au avut în vedere clauzele contractuale şi prevederile actelor normative în materie şi nu au fost solicitate documente justificative pentru cheltuieli financiare. O altă cauză este lipsa unor controale interne adecvate la Primăria Bistriţa privind urmărirea modului de decontare a subvenţiilor aferente transportului public local”, se arată în raportul auditorilor Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud, unde mai scrie că sistemul de control intern al Primăriei Bistriţa funcţionează defectuos.

Potrivit sursei citate, Primăria Bistriţa a decontat călătorii efectuate de persoane cu handicap şi de însoţitori, de pensionari, persoane persecutate din motive etnice, politice şi luptători în Revoluţie, dar când Curtea de Conturi a folosit un soft pe baza căruia pot fi identificate CNP-urile în bazele de date ale instituţiilor care se ocupă de situaţia lor a aflat că nici vorbă ca respectivii să fie în situaţiile menţionate anterior. Peste 294.000 de lei a plătit Primăria Bistriţa degeaba operatorului de transport local.

La Bistriţa, pot circula gratuit cu autobuzele Transmixt pensionarii, văduvele de război, revoluţionarii și persoanele cu handicap. În 2014, Primăria Bistriţa a plătit peste 2,7 milioane de lei pentru decontarea biletelor gratuite pe mijloacele de transport în comun întrucât au circulat astfel 14.616 persoane dintre care 12.095 pensionari. Gratuit este şi transportul în comun pentru dascălii care predau la şcolile din Bistriţa, dar şi pentru elevii care merg cu autobuzul pentru a ajunge la şcoală. Pentru aceste bilete de autobuz municipalitatea a plătit anul trecut 261.739 de lei

11 comentarii

 • Doamna Cristiana,de unde aveti informatia asta? Cine v-a dat-o? Sinteti singura care o aveti! E ceva…………Pina acum nu s-a auzit ,aveti prieteni(prietena) in primarie!.

  • Felicitari doamna Sabau! Sunteti o simpatica jurnalista si sursele sa va dea toti banii necuveniti folositi de primarie dar si matraplazacurile cu terenuri si celelalte afaceri oneroase.

  • Fă Cici fă, iar comentezi in timpul serviciului… Vezi că foloseşti calculatorul primăriei. Te trădează IP-ul dar tu nu-ţi dai seama de „blondă” ce eşti.

 • 1. „nu s-a făcut o analiză a cheltuielilor incluse în deconturi”. pai cine sa faca analize la cheltuieli? Crețiu?
  2. „lipsa unor controale interne adecvate la Primăria Bistriţa privind urmărirea modului de decontare a subvenţiilor”. si cine sa faca controale interne la DSP? Crețu?

 • Pe ruta Bistrita – Viisoara circula gratuit inca o categorie – romii mutati din centrul orasului in blocurile sociale de langa obor. De la mic pana la mare, tuturor le-a oferit primaria carduri de transport gratuite, care au venit la pachet cu mirosuri insuportabile si lipsa crasă de civilizatie in mijloacele de transport in comun.
  Exemple: mizerie, scaune murdarite si imbacsite; oameni cu sacose uriase, din care se scurg resturi adunate din tomberoanele din oras si care sunt purtate de la Bistrita la Viisoara cu autobuzele liniei 2; o persoana bolnava psihic, pe care o intalnesti, uneori, seara in autobuz inhaland dintr-o punga cu substante halucinogene; tineri romi care injura ori ameninta soferii daca se intampla sa intarzie; persoane care arunca mizerii/ambalaje pe geam si care isi incurajeaza copiii sa faca la fel etc.
  Controale pe linia 2 nu exista si, chiar daca in autobuze sunt instalate camere video, administratia se face ca nu observa stari de fapt. Crunt este ca anormalitatea este luata drept normalitate. Pur si simplu, e rusinos ce se intampla!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.