Actualitate

Primăria Bistrița, luată cu asalt de cetățenii care nu vor blocuri între case (FOTO)

Peste o sută de locatari ai caselor de pe străzile Compozitorilor, Dinu Lipatti, Darius Pop, Uverturii, Adrian Pintea, Muzicii, Corneliu Botoș, Sergiu Celibidache și Constantin Brăiloiu s-au adunat, miercuri seara, în fața sediului Primăriei Bistrița ca să participe la dezbaterea publică privind aprobarea PUZ prin care ar urma să fie construite blocuri cu șase etaje, 350 de apartamente și spații comerciale pe str. Ion Căianu, nr. 2-4.

Este a doua dezbatere publică pe această temă care se organizează la Primăria Bistrița, la prima nefiind prezent niciun cetățean fiindcă nu au știut despre existența ei. Acum fiindcă s-au adunat mai mulți decât puteau intra în sala de ședințe a Primăriei Bistrița în condițiile actuale în care trebuie păstrată distanța a fost nevoie de organizare și s-a intrat pe rând.


Oamenii au spus că îi nemulțumește faptul că se intenționează construcția de blocuri mai înalte decât prevede PUG (Planul Urbanistic General) într-o zonă în care regimul este doar de construcții individuale pentru care proprietarii au amenajat pe banii lor racordurile la utilități.

”Se cere modificarea PUG cu un PUZ nou cu care noi nu suntem de acord din cauza condițiilor de trafic, a rețelelor de utilități care nu sunt dimensionate pentru a mai duce încă 350 de apartamente câte vor să facă, plus că am înțeles că noua conducere a Primăriei își dorește să nu se mai construiască blocuri în zona de case. Noi vrem să se respecte regulile de urbanism și să nu mai existe o junglă urbană cum am fost avut în municipiu. Vrem, de asemenea să nu mai fie municipiul pe harta știrilor cum am fost cu pârtia, cu veverițele sau cu alte lucruri. Vrem să intrăm în normalitate. Dacă sunt reglementări să se respecte. E un paradox aici. Discuția aceasta e în 2019, am făcut demersuri, am strâns semnături și problema s-a tranșat atunci de către Primărie. Am rămas suprinși că s-au reluat discuțiile pe același subiect. Credeam că problema s-a închis. Observăm că e o presiune a dezvoltatorilor imobiliari pe politic. Terenurile s-au tot scumpit, e un teren cu utilități într-o zonă bună sigur că e o tentație pentru dezvoltatori. S-ar putea face case, dar au plusat și vor să facă blocuri cât mai înalte”, a spus un reprezentant al proprietarilor de case din zonă.

Fostul consilier Marian Iliș se numără și el printre nemulțumiți.

”Nu mi se pare normal ca noi, oameni de bună credință, care ne-am cumpărat terenuri să ne ridicăm case să ne trezim acum cu blocuri, cu astfel de construcții care nu respectă nici următoarea subzonă. E o discuție atât tehnică, cât și civică. Persoana care a cumpărat terenul știa ce se poate construi acolo și acum vine și forțează lucrurile ca să-și maximizeze profiturile. Dacă era un om simplu nici nu se punea în discuție acest PUZ. I se spunea: astea sunt regulile de urbanism, aici este limita, până aici poți construi, atât teren poți să ocupi, dar nu e om simplu”, a spus Marian Iliș.

Voalat mai mulți dintre cei prezenți au spus că în spatele acestui proiect imobiliar ar fi tot dezvoltatorul Marius Negrea, condamnat deja penal într-o primă instanță pentru că a ridicat pe strada Crinilor un bloc mai înalt decât prevedeau normele de urbanism.

Timp Online a stat de vorbă și cu doi consilieri locali prezenți la dezbatere.

”În urma dezbaterilor publice, trebuie să cântărim bine lucrurile și să ținem cont de ce vor și oamenii. PUG se schimbă la 10 ani. Noi avem un PUG din 2013, el s-a făcut pe infrastructura de atunci. Acum, cu orice PUZ, noi modificăm limitele PUG și trebuie să vedem dacă se poate sau nu face asta. Eu, ca și consilier local, sunt de părere că administrația nu trebuie să favorizeze nicio zonă sau un dezvoltator imobiliar. Trebuie să aplice pentru toți aceeași linie”, a spus Dan Cibănică (Partidul Verde).

”Noi suntem puși într-o situație ingrată atunci când trebuie să decidem dacă aprobăm ceea ce ne cer cei care depășesc înălțimea și în același timp trebuie să fim și de partea celor care zic că trebuie să stea în casele lor, la parter sau plus două etaje. Executivul trebuie să ia o hotărâre. Eu sunt de principiul să nu facem blocuri între case și nici case între blocuri. E de o urgență obligatorie să adoptăm un nou PUG, altfel nu facem decât să stăm aici serile și nopțile cu oamenii și să încercăm să-i împăcăm pe toți. Nu vom reuși, cred că trebuie tăiat de la cap și făcut cum trebuie din nou”, a spus Dan Brici (PNL), în prezent președinte de ședință.

Dați CLIK AICI și puteți urmări dezbaterea online din sala de ședințe a Primăriei Bistrița.

În timpul dezbaterilor, același Marian Iliș a spus că trebuie trasă la răspundere acea persoană din Primăria Bistrița care a emis certificat de urbanism pentru ca dezvoltatorul imobiliar să cheltuiască bani pentru realizarea PUZ-ului.

”Primăria Bistrița are nevoie de curățenie, iar curățenia se face de jos fiindcă de acolo vin problemele noastre. Nu trebuie să vă fie frică să respingeți acest proiect pe motiv că acel investitor va da Primăria în judecată pentru că, de partea noastră, este PUG, legea urbanistică a Bistriței, ori acolo e zonă de locuințe individuale cu un anumit regim de înălțime”, a spus Marian Iliș.

44 comentarii

  • Iluminatul public cand se va face in zona respectiva????? Stam de prin 2005 in bezna iar pe politicieni in doare-n basca ca altii au conditii de evul mediu. Cand vor fi instalate leduri cu panouri fotovoltaice???? La raducu moldovan este iluminat public la poarta, la cretu la fel dar la oamenii obisnuiti sa mai astepte.

 • paradoxul nu e acolo….
  pentru cei ce nu vor blocuri acolo!
  nu puteti cere sa fie condamnata doamna … ca a dat un urbanism!
  fix pentru asta a eliberat CU, pentru a demonstra ca ceea ce face nu deranjeaza pe nimeni!
  toti cetatenii acestei tari, care au un teren au dreptul sa ceara sa construiasca orice, oriunde… DAR SA RESPECTE LEGEA!
  PUZUL e fix un mod de a propune ceva ce nu e in PUG …
  puzul se proba sau nu
  ACEL INVESTITOR ARE DREPTUL SA CEARA
  POATE SA VA DEA SI IN JUDECATA CA I S-A INGRADIT ELEMENTARUL DREPT DIN CONSTITUTIE….art 45 …

 • Dragilor , e bine ca ati facut , ce ati facut (azi) dar continuarea este foarte importanta . Chemati intai televiziunile locale apoi sesizati principalele publicatii locale si centrale si la urma televiziunile centrale ( Pro TV , Realitatea Tv , Romania Tv , Antena 3). Abia asteapta sa prinda subiecte de acest gen . Nu va amagiti cu castigarea unei mici batalii . Razboiul este lung . Oricum inca nu s-a obtinut autorizatie de construire , nota bene. Certificatul de urbanism este un act informativ cu cerintele necesare in vederea obtinerii autorizatiei de construire .Trebuie sa stiti ca certificatul de urbanism nu angajeaza Primaria cu nimic. Am mari indoieli ca exista avize fara conditionari de la pricipalii gestionari de utilitati ( E-on Grid Electrica Distributie , AquaBis ) care nu au retele dimensionate pentru alimentarea atator apartamente. Va puteti interesa la acesti gestionari daca au dat sau nu avize . Iar avizul vecinilor are o importanta aparte pentru asigurarea unei paci sociale de care autoritatile statului sunt direct responsabile. Se va incerca cumpararea tacerii unora dintre D-vs. Sa nu va vindeti constiinta , ramaneti uniti si acel colos urat nu se va mai face. Unitate pentru Biruinta! Opinia publica (majoritara) este cu voi.

 • Postați online TOATE ședințele Comisie de Urbanism a Consiliului Local și a Comisiei Economice că acolo se întâmplă golăniile și toate lucrurile urîte.

 • Sunt si eu un cetatean care am teren acolo dar inca nu am posibilitati sa construiesc inca.
  Vreau sa va rog daca se poate pe toti cetatenii de acolo daca eu vreau sa mi fac o casuta acolo peste 6 ani atunci pot sa ma leg la utilitati?
  Asa ca va rog pe aceast cale sa nu va mai inmultiti si sa nu mai faceti copii, practicacti onania, sa nu se infunde canalizarea. Va multumesc anticipat.

  • ii diferenta mareeee intre o casa sau chiar doua in care locuieste o familie (parinti, copii, bunici) si blocuri in care traiesc minim 300 de familii (parinti, copii, bunici).

 • Era „frumos”…si obligatoriu….sa participe arhitectul șef al orașului….(Dacă există asa ceva)……proiectantul…..si dezvoltatorul…..sa auzim si parerea lor…..legala….autorizata…..

  • Certificatul de urbanism nu cred ca il da o persoana,
   Oare nu il semneaza primar, secretar, director, arhitect?
   S au astia doar isi ridica salariu la sfarsit de luna?
   Si asta nu inseamna ca poti sa construiesti ceva pe baza acestui act.
   In alta ordine, numai case peste tot nu cred ca se poate , este necesar ca orasul sa se dezvolte si acest sens doar ca trebuie respectate niste reguli, in functie de zona, regim de inlaltime etc..
   De ce n ati intrebat arhitecta care este varianta buna de a se construii in zona?
   Au fugit amandoua sefe?
   Lor ar trebuii sa le cereti socoteala, primarului cel cret care si a batut joc de oras.
   Nu sunteti voi dumnezeii zonei sa va permiteti sa lyati la socoteala pe toata lumea.
   Pacat acel inspector ar trebuii sa va ajute si de acuma

 • Lipsește arhitectul șef, după cum văd, se cam fofileaza când este vorba de asumare. Turc uită că „defilează” cu oamenii lui Crețu încă, deci s a schimbat doar lupul, haita e aceeași cu aceleași năravuri. Pe când o schimbare, d-le primar? Nu vedeți că șefii de servicii și directorii sunt încă sub vraja lui Crețu și vă sapă pe la spate? Treziți-vă!!!

 • Se sapa si se conduce inca cu casta in Primaria B-ta. Astfel servicii ca Juridic, Urbanism si DADP care mutileaza cu DRUJBA orasul ca pe vremea Primarului drujba baga intr-o lumina proasta actualii edili. Sabotajul este in floare la ora asta in primarie.

  • Nea Bălan vezi că Ciobănașul tău a încercat din nou să măsluiască ieri lucrurile și tu nu ai zi nimic deși erai acolo. A mințit că zona în zona din vecinătate care este M2 se pot construi blocuri cu parter și 4 etaje când în realitate în M2 se pot construi blocuri doar cu parter și 2 etaje. Oricum argumentul lui este stupid este ca și când ai spune că tu îți vei construi o centrală atomică pe o pistă de biciclete numai pentru că în vecinătate există o altă centrală atomică, păi pista de biciclete are prioritate față de centrala atomică. Urîți consilieri a ajuns să avem dacă te mințesc în față deși te văd că ești cu Regulamentul de Urbanism în mână. Ar cam trebui să ceri niște scuze și tu cel puțin pentru asta și să te duci să te ascunzi în cabana ta de la munte cel puțin un deceniu.

 • Locuiesc langa fost Casa de Cultura, Apooolooo si am auzit ca a inceput sa construiasca un Lidl mai sus si m-am gandit sa apelez la voi sa veniti sa ma sustineti sa i alungam din oras pe astia ca ne polueaza si aglomereaza orasul
  Va multumesc anticipat
  Sunt acasa toata ziua!

 • Ma numesc Emil rebreanu si locuiesc in partea de sus a orasului si am o rugaminte la domnul Lipatii si la cei ce locuiesc in partea de jos a Dedemanului sa nu mai vina in partea de sus a orasului in partea de sus a orasului ca ma polueaza si nu pot sa ies afara din casa. Va rog frumos sa nu veniti la mollul de sus necacati , faceti acasa la veceurile de jos sa nu ne infundati canaizarea si aici sus.!!!
  Trageti concluziile.
  Nici o diferenta din practicile voastra cu cele a unui grup organizat de tip mafiot!

 • LOTI esti aerian si nu cunosti realitatea. In prezent eu nu mai sunt coleg cu Ciobanica la nici un partid si nici la VERZI. Eu conform inregistrarii am spus ce am avut de spus si am sustinut bistritenii. Esti un veritabil analfabet functional daca nu ai inteles modul de exprimare foarte clar pe care l-am expus in inregistrara respectiva.

 • SISI ! Balan nu sta pe str. Balcescu ci pe b-dul Independentei si este legal din 1939 de cand tata a cumparat acest teren. Sunt foarte legal si in prezent cu toate actele pe masa neluate in serios de administratie cu toate ca Autorizatia nu a venit. Ilegali sunt cei din Primaria B-ta HURBANISMUL si JURIDICUL . Casa mea este inregistrata am platit si in acest an impozit, nu mai am nevoie de nici un act din Primarie si inscrierea casei in CF se va face gratis prin INSTANTA . sisssi sissi !

 • Tocmai citeam” Scandal pe tema planurilor urbanistice din cinci sectoare ale Capitalei. Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, vrea suspendarea acestor PUZ-uri, deoarece sute de hectare de spațiu verde ar putea deveni spații construibile. Astfel, Consiliul General al Capitalei ar putea decide vineri suspendarea planurilor urbanistice….”

 • După aproape 2 ani de plimbat prin instante s-a anulat AC avand mejde comuna cu mine! AC data eronat, cu favorizarea beneficiarului !!! Rasu plansu este că acum exista in lucru un nou certificat ….posibil tot așa eronat !!! Fara sa se corecteze ceva la lucrările deja executate greșit in baza AC anulate !!! Pe ei cine îi ia la întrebări că eliberează AC eronat și de ce fac asta ??? Noi sa stăm cu mâinile în sân să cheltuim bani pe instante si să aflăm târziu de felul cum s-a emis AC în vecinătatea directa ??? După 30 de zile !? Felicit toți cetățenii care au ieșit la dezbatere pentru asigurarea normalitatii !!!

  • te vezi cu sacii in caruta si da-l in p……..da mami lui de vecin!
   daca era e l primu tu cum mai construiai?
   sau ai primit moka?

 • Ia mai lasa ma „domnule” Greab, daca vecinul tau vrea o casa mica langa tine dar este de alta etnie nu este tot om?
  Am auzit ca si cei de la Inspectorat te au dat afara ca, s au saturat de tine.
  Oamenii care sau dus la primarie nu vroiau blocuri mari intre case , nu amesteca lucrurile.
  Consiliul Local pana la urma este cel care decide.
  Am auzit ca te ai dus la Cretu sa nu i dea voie sa faca casa oentru ca este de alta etnie, n ai pic de jena, discriminezi oameni.
  Eu in locul acelui om te as da in judecata pentru discriminare,
  Dar mi s a parut mie sau in primul comentariu ai adus ceva acuzatii?
  Ce am ajuns, sa nu mai incapem unul de altul, acuma daca cerea un bloc mai intelegeam, dar din cate am auzit a cerut o casa ca si tine.
  Nu te umfla in pene ca s ar putea sa ai de dat niste raspunsuri.

 • Foarte bine! Sunt convins că dreptatea până la urmă va veni! Dumnezeu nu doarme! Lucrurile daca nu le faci după anumite reguli, mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau altul, ele se răzbună!! Cum de s-a dat AC pe un PUZ făcut la 7 parcele distanta..in plus și cu nerespectarea CU ?? Cum de nu s-au respectat dimensiunile fundațiilor și elevațiilor și acum se dorește o noua AC care sa acopere ?? Chiar așa am ajuns: Fiecare face ce vrea pe terenul lui…??

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS