Actualitate Recomandări

Primăria Bistrița, proiect pilot pentru transportul elevilor. Ioan Turc: Vor fi curse speciale

Primăria Bistrița va demara un proiect pilot pentru transportul elevilor cu mijloace dedicate de la periferie spre oraș și înapoi în așa fel încât aceștia să ajungă mai ușor la școală, iar părinții să nu mai aglomereze arterele principale cu autoturismele personale ca să-i aducă până la școală și să-i ia la finalul orelor.

Anunțul a fost făcut în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița de primarul Ioan Turc. Edilul i-a reăspuns, în felul acesta consilierul Nicolae Pavelean de la USR PLUS care i-a semnalat faptul că oamenii care locuiesc în cartierul RAAL l-au abordat și i-au cerut să facă demersuri pentru ca linia de transport care leagă zona de oraș să se prelungească pe Bulevardul Republicii întrucât acum are destinația Gara Bistrița.


”În ce privește o ajustare a rutei de transport din cartierul RAAL până la școlile de pe Bulevardul Republicii am avut o discuție cu domnul Melente Horoba (managerul Transmixt SA – n.r.) și evident că vom face această ajustare. Pentru un transport dedicat elevilor prin curse speciale de asemenea am avut discuții și pot să vă spun că mă interesează modul în care evoluează proiectul pilot de la Sibiu, acolo unde pentru patru puncte din oraș – și ne referim la zonele periurbane unde frecvența transportului public este scăzută sau zonele unde nu există transport publiuc – intenționez să propun o soluție pentru realizarea transportului prin curse speciale.

Cu alte cuvinte vom da drumul și noi la un proiect pilot. În acest sens, în urma unei discuții pe care am avut-o cu doamna inspector școlar general, vom antrena ISJ pentru a face rapid un studiu de oportunitate. Ce înseamnă acest studiu? Înțelegerea modului în care se raportează elevii și părinții – mă refer în primă fază la elevii din clasele I-VIII la acest gen de abordare pentru că este foarte important să avem un feedback pozitiv dinspre elevi și dinspre părinți.

De anul viitor este foarte posibil ca elevii din clasele 0-IV să beneficieze de transport gratuit realizat prin curse speciale subvenționat 100% de Guvern. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, noi – în urma feedback-ului și a derulării proiectului pilot – dacă vom avea un răspuns favorabil, Bistrița va avea curse speciale pentru elevi dinspre și către zonele periurbane sau zonele în care nu există transport public local”, a spus primarul.

Etichete

6 comentarii

  • Nu trebuie „proiect pilot” ci sa copieze ce functioneaza in alte tari de multe zeci de ani (de exemplu in Canada) si in tara de multi ani , in multe orase , mai aproape de noi in Cluj (Napoca). Bani sa fie si soferi! Se pare ca si aceasta meserie e deficitara , multi incercand sa plece in Regatul Unit unde se pare ca transportul de marfuri este in colaps dupa iesirea din UE.

  • „De anul viitor este foarte posibil ca elevii din clasele 0-IV să beneficieze de transport gratuit….”
    Deja există transport (aproape) gratuit pe Transmixt pentru elevii claselor 0-12.
    Trebuie doar să meargă părintele la transmixt pe strada Rodnei cu o copie după carnetul de elev, să completeze o cerere primită la ghișeu și cu 6 lei primește o cartelă abonament valabilă întreg anul școlar.

    • Când se vorbește despre un proiect pilot ,aici trebuie implicați toți factori de răspundere.
      Drumuri asfaltate iluminate corespunzător,autobuze adaptate nevoilor speciale ale persoanelor cu dizabilități ,șoferi să oprească langa trotoar ,nu in mijlocul drumului unde este gropi in asfalt sau pe trotoar unde este pământ.
      Sa fie autobuze pe cartiere , împreună cu inspectoratul școlar ,și conducerea școlilor,cei de la Transmixt trebuie sa facă rutele unde sunt școlile în cauză .
      Sunt copii care fac 10- 15 minute pe jos până la o statie de autobuz.

  • Primarul Ioan Turc nu are proprietatea termenilor, când vorbeste de proiect pilot pentru transportul elevilor. Conceptul de „proiect pilot” se referă la metodele folosite pentru a testa idei noi. Chiar si in contextul procesului de punere în aplicare a unor a unor solutii cunoscute termenul de „pilot” înseamnă testarea de noi procese și instrumente. Ori referitor la transportul elevilor aici nu-i vorba de nici o solutie novatoare. Exisită deja mai multe posibilităti de asigurare a transportului pentru elevi pe mijloacele de transport in comun. Astfel, o măsură pentru evitarea aglomeratiei este incheierea unei Convenții de colaborare între Societatea de transport public și Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) privind asigurarea transportului urban gratuit la anumite ore stabilite prin convenție, cu mijloace de transport în comun, respectiv cu autobuze pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat /autorizat, domiciliați pe raza teritorială a orașului respectiv și care sunt școlarizați la unitățile de învățământ de pe raza UAT.
    O altă metodă este cea utilizată în Cluj-Napoca, prin care se asigură transportul gratuit pentru elevi în număr de 120 călătorii în fiecare lună. În anul școlar 2020-2021 elevii din Cluj-Napoca vor circula gratuit doar pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS