Actualitate Social

Primăria vrea să taie pentru început 60 de arbori din Parcul Municipal!

Primăria Bistriţa a anunţat Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Bistriţa-Năsăud că intenţionează, pentru început, să taie 60 de copaci din Parcul Municipal, în final ajungând să sacrifice peste 200 de copaci. Operaţiunea face parte din proiectul de modernizare a parcului pe care ecologiştii o văd în alt mod.

Potrivit directorului APM Bistriţa-Năsăud, Ştefan Mureşan, încă din 2007 Primăria Bistriţa a depus la această instituţie un studiu de fezabilitate în vederea obţinerii unor fonduri pentru modernizarea Parcului Municipal. Întrucât nu era de competenţa APM, Primăria Bistriţa s-a adresat Agenţiei Regionale de Mediu din Cluj care a stabilit condiţiile în care pot fi făcute aceste lucrări din parc.

„În 2009, am emis noi un act de reglementare care prevede toate condiţiile în care poate fi făcută această investiţie. În acest aviz, nu am specificat niciodată numărul de arbori care trebuie sacrificaţi. În studiul de fezabilitate s-a vorbit de circa 215 arbori care urmează să fie tăiaţi cu condiţia ca aceştia să facă parte din categoria arborilor foarte bătrâni, erodaţi, cei care prezentau, într-adevăr, risc. De asemenea, tot acolo era menţionat că pot fi tăiaţi nişte arbuşti cum sunt corcoduşii care nu arată bine şi nu sunt benefici într-un astfel de parc”, a declarat Ştefan Mureşan.


El a explicat că o comisie din partea Primăriei Bistriţa, condusă de primarul Ovidiu Creţu, a făcut de curând o trecere în revistă a tuturor arborilor care trebuie sacrificaţi în prima fază.

„Pentru început vor fi sacrificaţi 60 de arbori printre care sunt specii nu de foarte bună calitate, arbuşti şi pomi care prezintă un grad înaintat de îmbătrânire şi care trebuie să fie înlocuiţi”, a declarat Ştefan Mureşan.

Ecologiştii însă se pare că au identificat unii arbori care nu dau semne nici de boală, nici de bătrâneţe şi pe care vor să îi salveze.

„Acest subiect a fost supus dezbaterii publice în repetate rânduri, iar cei interesaţi au participat şi şi-au spus cuvântul atunci. Au fost eliminate foarte multe aspecte care erau neconforme şi duceau la degradarea parcului. S-a ajuns la o formă cu care majoritatea a căzut de acord, poate că nu şi cu numărul arborilor. De aceea, noi nici nu am anunţat public vreo cifră cu care am fi de acord în ideea că, între timp, se mai renunţă la ideea tăierii unora dintre ei. Ce vreau să se ştie este că vor fi plantaţi alţi 294 de arbori, cam o sută peste numărul prognozat de arbori care vor fi tăiaţi”, a spus Mureşan.

Întrebat de câţi ani are nevoie un copac pentru ca să crească la nivelul celorlalţi , el a recunoscut că poate chiar şi de o sută de ani.

Un arbore tânăr, ca să ajungă la maturitate, are nevoie de circa o sută de ani, ca să aibă o coroană şi învelişul de frunze necesar. Nu atât pentru estetic sau pentru umbră, cât pentru că sunt generatori de oxigen, purificatori de aer şi o perdea care protejează împotriva vântului”, a spus Mureşan.

El a recomandat autorităţilor multă prudenţă în sacrificarea copacilor deoarece s-ar putea să suportăm aceleaşi consecinţe ca şi după toaletarea excesivă a copacilor de pe Bulevardul Republicii şi din alte zone din oraş, mulţi copaci fiind de-a dreptul mutilaţi şi pierzându-şi astfel principalul lor rol, acela de a produce oxigen, de a filtra aerul şi de a ne ocroti de vânturi puternice.

Suma de 4,5 milioane de euro va fi investită în reabilitarea Parcului Municipal din Bistriţa. Până să avem însă un parc modern la dispoziţie, anul acesta vom avea parte de şantier. Potrivit proiectului de reabilitare, vom avea 1220 de copaci faţă de cum 1173 de copaci câţi sunt acum. Toate aleile asfaltate vor dispărea, iar în locul lor va fi pusă piatră naturală şi pavele. Vom avea şi un luciu de apă, iar cu maşinile nu se va mai putea intra în parc.

Cristiana Sabău

Etichete

1 comentariu

  • Maşini în parc!

    Cristiana, cu tot respectul pentru documentarea ta, din declaraţia făcută acum două săptămâni de primarul Ovidiu Teodor Creţu, în emisiunea IMPACT, la AS-TV, reiese că pe aleea sudică nu va fi interzis accesul maşinilor riveranilor. Dar poate că tu ai informaţii mai proaspete şi e posibil ca aleea respectivă să fie gândită doar pietonală. Sincer m-aş bucura să fie găsită o soluţie prin care să fie amenajată lângă aleea respectivă, una exclusiv pietonală, având în vedere şi dreptul proprietarilor din zonă, de a-şi parca în curte autovehiculele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS