Actualitate

Primarii vor fi aleşi într-un singur tur. Cum explică decizia preşedintele CCR, Augustin Zegrean

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au respins miercuri, în unanimitate, sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean, aşa încât, alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin.

”Nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii Curţii Constituţionale în domeniu. Avem o practică vastă în această privinţă. Dintotdeauna Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească modalităţile şi cu semnături/ fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a spus preşedintele Augustin Zegrean.

Preşedintele CCR a precizat că sesizarea privind neconstituţionalitatea articolului referitor la alegerea primarilor într-un singur tur a fost respinsă ca inadmisibilă, întrucât nu are legătură cu cauza.

”În acest dosar se judecă posibilitatea autorului de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună, şi nu se judecă legea electorală în ansamblul ei”, a explicat Augustin Zegrean

Zegrean a precizat că până miercuri au mai sosit la CCR încă 30 de sesizări pe aceleaşi subiecte, dar că nu crede că se vor da alte verdicte.

Curtea tocmai s-a pronunţat astăzi. Nu cred că mâine vom schimba. (…) Sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a afirmat preşedintele Curţii Constituţionale.

După decizia de astăzi a Curții Constituționale e și mai clar că un al doilea tur de scrutin în aceste alegeri locale este improbabil. În aceste condiții este esențial ca oamenii să voteze în așa fel încât să nu permită unei minorități fragile să decidă viitorul întregii comunități” – deputatul PNL Stelian Dolha, candidat la Primăria Bistrița

Zegrean a mai declarat, miercuri, că nu ştie dacă revenirea la două tururi de scrutin ar afecta într-un fel alegerile, afirmând că CCR nu schimbă legi, ci spune dacă acestea sunt constituţionale sau nu: ”Ei (Comisia de la Veneţia) spun să nu se modifice legea electorală cu cel puţin un an înainte de alegeri, dar asta nici nu ştiu dacă ar fi o schimbare care ar afecta într-un fel alegerile, pentru că este vorba de un tur, de două tururi, de trei, nu ştiu. (…) Nu ştiu dacă restrânge (drepturile-n.r.), nu am făcut socoteala asta. Eu ştiu că am avut o perioadă în care s-au făcut alegeri într-un singur tur, în două tururi. Comisia de la Veneţia spune că fiecare stat este liber să aleagă sistemul de vot”.

Augustin Zegrean a subliniat că CCR nu schimbă legi, ci doar spune dacă sunt constituţionale sau nu.

”Noi nu schimbăm legile, noi spunem dacă sunt constituţionale sau nu. Nu spunem să se aplice astăzi sau mâine sau la următoarele alegeri. O singură dată am făcut asta (la referendum-n.r.), pentru că voiam să se respecte solicitarea Comisiei de la Veneţia”, a răspuns Zegrean, întrebat dacă eventualele modificări de legislaţie vor fi aplicate începând cu alegerile locale din 5 iunie.

Întrebat ce înseamnă reprezentativitate în cazul unui primar, Zegrean a răspuns: ”Înseamnă că este cel mai bun dintre câţi au participat la vot”. El a mai afirmat că sistemul actual, într-un singur tur, funcţionează după regula ”cine ia mai multe voturi numeric acela câştigă”.

Augustin Zegrean a precizat că CCR a mai primit încă 30 de sesizări cu privire la legislaţia electorală.

Pe 16 aprilie, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză jurnalistului Liviu Avram şi a decis transmiterea către Curtea Constituţională a sesizării sale privind excepţia articolelor din lege privind numărul necesar de semnături pentru un candidat independent şi organizarea alegerilor locale într-un singur tur. Decizia Tribunalului Bucureşti a venit în cadrul unui proces deschis de jurnalist, care şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei, ca independent, tocmai pentru a putea ridica excepţia de neconstituţionalitate asupra legii.

Liviu Avram şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar general al Capitalei, depunând o listă cu doar trei semnături de susţinere, demers care i-a permis să aducă în atenţia CCR articolul 50, alineatul 2 (Legea 115/2015-n.r.), referitor la numărul de semnături necesare depunerii candidaturilor, cerând în aceeaşi sesizare şi extinderea controlului CCR asupra articolului 101, alineatul 2 care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

22 comentarii

 • Foarte normal ! O decizie de bun simț , asa cum trebuie ! De ce sa se cheltuie banii oamenilor pentru doua tururi ? Sa meargă la vot cei care au de spus ceva , in primul tur ! PNL ar vrea 5-10 tururi , pana ies ei !

  • Să facem economie la Democrație este cea mai înțeleaptă decizie… Bani irosiți pe drepturile și viitorul nostru și a generațiilor viitoare în loc să-i lăsăm pentru autostrăzi neîncepute, dezinfectante diluate și tot felul de șpăgi și sifonări… Eu vin cu o idee și mai bună și anume să nu se mai țină deloc alegeri, în felul acesta vom face o economie și mai mare…

  • Caca-maca ! Nu se voteaza daca e un singur tur ? Sa vina cu candidați serioși , care au dovedit ceva si vor câștiga ! Cu Terchea-berchea pot face 100 de tururi ca e degeaba !

  • Corect, de ce sa se cheltuie aiurea banii oamenilor? Ca sa nu mai aiba de unde sa fure primarii PSD care vor castiga alegerile? Pai nu se poate asa ceva…

   Rusine Zegrean, pentru a nu stiu cata oara rusine.

  • PSD vrea dictatura… Mai e putin si comunistii vor acapara totul și nu vor mai fi alegeri. Ca pe vremea lui Ceausescu. Nu va mai fi nici un cost. Vom avea doar mai multi dictatori.
   Alegerile dintr-un singur tur sunt un atentat la democratie. O mizerie comunistoida. Romania trezeste-te.

  • PNL se dă de ceasul morții pt ca nu i-a ieșit mizeria de la curte ! De ce ați votat un singur tur acum un an ? Sau erați duși in vacante , ca si președintele vostru ?! Chemați-va oamenii la vot si nu
   o sa aveti nicio problemă ! Dar problema este ca oamenii voteaza PSD , asta-i problema ! Cu tot cu guvernul si președintele vostru !

  • PSD-ul are prea multi comunisti in partid ca sa poata gandi liber si in spirit democratic. Cu un conducator penal, ceilalti nu pot fi altfel…

  • BOC adică PD-L a inventat alegerile intr-un singur tur ! Mergeți si pupați-l undeva toți PNL istii acum ca e al vostru !

 • Io cre că şi un tur îi pre mult, că se cheltuie bani degeaba. Cand ai de ales intre rau si mai putin rău ce rost are să faci două tururi.
  Mai bine faci unul la 8 ani. Ştia Ceaşcă ce ştia , de ce făcea alegerile alea gen adam şi eva (Adame, prezentându-i-o pe Eva: alegeţi soţie).
  Cât despre domnu Zăgrean (prezidentul , fireste), la un venit lunar de peste 5000 euro , flueră: dacă ninge, dacă plouă, mi-….. .am luat bundiţă nouă. Peste 3 luni sunt la pensiiii specialeeeeee ! Ura băieţii.

 • io propun ca Cretu sa fie ales pe viata. sa strigam in 2-3 ani …….Cretu reales….Cretu reales…….la al …….!!! asa sa fie.

  • Ai dreptate , cu asa contracandidati e singura soluție ! N-au niciun plan , nicio direcție , spun doar cât e de rău Cretu ! N-am auzit soluțiile pt rezolvarea problemelor ! Vai mama lor ‘

  • Care probleme? Cele pe care le-a produs Cretu? Oricare din candidati e mai bun decat Cretu… Un comunist, nimic mai mult. Dute in audienta la el sa vezi cum iti rezolva problemele. Te tine pe hol si pe la usa si cand sa te primeasca spune ca n-are timp.

  • ura….uraa…….aplauze frenetice si prelungite…….uraaa….uraaa….!!

 • LASAL SI PE ZAGREAN AISTA, SI-A UMPLUT CARUTA SI ACUM SCHIMBA CAII. RUSINE. NU SCAPATI VOI TOTI DE JUDECATA DIVINA.

 • VREAU SA FIE DOAR 250 DE PARLAMENTARI
  180 DEPUTATI
  70 SENATORI
  CE TREBUIE SA FAC?
  DACA STRANG 500.000 DE SEMNATURI CUM A FACUT BUJOREL AM SANSE?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.