Social

Primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, condamnat de Judecătoria Năsăud. Sentința nu este definitivă

Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a fost condamnat, luni, de Judecătoria Năsăud la un an de închisoare întrucât s-a folosit de funcție pentru favorizarea unor persoane. Instanța a decis să-i interzică dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani. Sentința însă nu este definitivă.

Totodată, în baza art. 83 alin. 1 C. penal, instanța a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a sentinței.

Conform sentinței, magistrații i-au mai aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat) a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară.

”În baza art. 83 alin. 1 C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei instanța a hotărâri.

În baza art. 85 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului următoarele măsuri de supraveghere:

 • să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud, la datele fixate de acesta;
 • să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
 • să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
 • să comunice schimbarea locului de muncă;
 • să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 86 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) – e) se comunică Serviciului de Probaţiune Bistriţa-Năsăud.

În baza art. 85 alin. (2) lit b C. pen. obligă inculpatul ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze 40 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în domeniul serviciilor publice (întreţinere locuri de agrement, parcuri şi drumuri, salubrizarea localităţii, activităţi în folosul unităţilor şcolare, educative sau socio-culturale, sau orice altă activitate utilă comunităţii) în cadrul Primăriei oraşului Sângeorz-Băi, jud. Bistriţa-Năsăud sau Primăriei oraşului Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud.

În baza art. 404 alin. (3) C. proc. pen. atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. În baza art. 273 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Sentința are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Ea a fost pronunţată în şedinţă publică în 17.02.2020.

Asta e viața, ciuma roșie și-a atins ținta până la urmă. Numai bine tuturor!”, și ”Nu vă fie frică, Ogâgău nu pică! #ContinuămÎmpreună”, a postat Traian Ogâgău pe pagina sa de Facebook

Potrivit ziare.com, în luna 2018, primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogagau, a fost acuzat că a închiriat, fără a urma procedurile legale, un teren propriului tată, pe care îl cheamă tot Traian Ogâgău. La vremea respectivă, el spunea că nu e vorba de nici o ilegalitate, dar legea susține contrariul.

În fapt, Traian Ogâgău senior a depus în luna martie 2018. o cerere la Primăria Orașului Sângeorz-Băi pentru închirierea unui teren de 2600 de mp cu destinația de pășune. Documentul respectiv a fost avizat favorabil, deși nu a fost discutat în cadrul unei ședințe de Consiliu Local și nici nu s-a organizat licitație cum prevede legea. Contractul de închiriere a fost semnat chiar de Traian Ogâgău fiul care apare trecut pe contract ca „proprietar” și care i-a închiriat tatălui său terenul pentru 100 de lei pe an.

În 17 mai 2018, primarul Traian Ogâgău a spus: „Nu aș face nimic ilegal, mai ales că e vorba de tatăl meu. Tata a depus o cerere, ca și oricare cetățean din orașul nostru, fiind vorba de închiriere, nu de concesiune. Acum, discutăm și de un teren liber de sarcini, dar aflat așa, la o margine, cum se spune, așa că prea multe nu poți să faci pe el. Eventual, să ridici o baracă în care să îți spui tot felul de scule, dar nimic altceva. Da, sunt niște stupi, nimic altceva!”.

El susținea atunci că s-a ales cu dosar penal din cauza unui consilier PSD: „Domnul Morar, de la PSD, are un teren în apropierea celui închiriat de tatăl meu și, pe care dorește să construiască o pensiune și, poate își dorește și terenul cu stupii”.

Potrivit Legii nr. 213 din 17 noiembrie 1998, privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, la art. 14. (1) ”închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale se aprobă, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului județean, a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprinde clauze de natură să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia”, iar la Art. 15 ”Concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate publică se face prin licitație publică, în condițiile legii”.

Legea 161 din 2003 prevede că „Primarii și viceprimarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentrul soțul sau ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispozițiile emise cu încălcarea obligațiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

Pe Facebook, avocatul George Gaftone (PNL) scrie:

17 comentarii

 • Si pentru asta Suciu e de vina? Sa il vad pe Turc acum cum defileaza cu neprihanitul Ogagau. Primarul si-a facut varza echipa, i-a alungat pe toti de langa si acum PNL risca tot pe mana penalului. No asa va trebuie! Si mai are dosare din ce citesc!

 • Domnul Ogagau, ha ha ha …. nu mai posteaza de pe la prânz nimic pe facebook… nici cu țiți nici nimic.
  Am vazut pe de alta parte cum apar postacii dansului pe unele grupuri Sangeorzene cum il acuza pe Suciu ca ar fi vina lui…. in ce lume trăim oameni buni.
  Abia astept decizia PNL BN in privinta candidatului la primarie… sau acum e voie si cu PENALI LA PRIMARIE?

 • E cam groasa pentru Ogagau. Mai are un dosar in care lucurile sunt foarte clare. A refuzat recoltarea de probe biologice, fiind surprins la volan sub influenta alcoolului. Are 99% sanse sa ia mai primeasca inca o pedeapsa, deci va avea de executat. Pedeapsa cu ore in folosul comunitatii e priceless, sa il vedem cum aduna ceea ce nu a nimerit in scutecele pentru cai. =))
  Dar totusi, cat de hapsan sa fii sa faci o gainarie precum cea pentru care a fost condamnat?
  Hai ca la smenul cu masina cumparata de la fratele Robi, acolo a avut avantaje cel putin politice, dar la terenul ala arata cat de hapsani pot sa fie penalii de la PNL.

  Dumitru Coarna a zis ca: ”Asistăm la atacul interlopilor din PNL la adresa polițiștilor”
  Problema e ca Vela Daravela nu a luat inca nico masura. Au niste ministri numai unul si unul, de la Grinda la Daravela. =))

  A mai zis ca cei din PNL (cel putin Brasov) sunt fostii hoti de buzunare, ajunsi mari dezvoltatori imobiliari si denumiti pompos „antreprenori”. Omul vorbea in cunostinta de cauza.

  Toti acesti penelisti sunt de fapt fostele lacuste pedeliste, care halesc tot ce le iese in cale.
  Penelistii erau oameni faini pana sa se corceasca cu pedelistii. Pacat!

  • Lasa Alan ca nici cu ce are PNL-ul nu mi-e rusine! Uita-te la caricaturi ca Orban, Gorghiu sau Câțu!

  • domnule Gaftone, sigur ca legea bla bla….dar suspiciunea? dar fapta?? este morala dpdv al PNL si hastag fara penali in functii publice??? cam rusinos zau asa…dosar ptre bautura, dosar pentru ca adat pamant lui tata-sau…. la ce sa ne mai asteptam domnule Gaftone????????????????????????????????????????????????????????????????ca parca erati partidul fara pata…

  • Au mai avut si ei uscaturi, cum era si normal, dar am vrut sa spun ca erau foarte ok, cel putin asa i-am vazut si considerat eu.
   Si la noi in judet, in afara de Peteleu si alte cateva personaje absolut ridicole si penibile, vechii penelisti sunt chiar ok. Norocul este si faptul ca la conducere e un fost penelist, nu un fost pedelist, ca atunci era jale, infectau totul cu mizeriile lor.
   Trebuie sa recunosti ca in timp ce la PNL majoritatea erau ok, la PDL-ul lui Petrov majoritatea erau dupa chipul si asemanarea lui Petrov, ultimele jeguri si scursuri umane. Aveau si ei cateva persoane ok, nu zic ca nu, dar erau nesemnificative in mizeria aia imputita a pedeleului.

 • PNL BN, dacă teoretic nu reușește PSD să vă ”bată măr” la alegeri, rezolvați voi treaba până atunci.
  Din păcate ați devenit a-toate-cunoscători precum pesediștii, în frunce cu Moldovan.
  De fapt voi, înțelepților politicieni, nu țineți cont de sfaturile, părerile, recomandările, nici unei persoane. Voi le știți pe toate, noi restu, nu avem informații, nu avem cunoștințe, viziune.
  PNL BN, stai pe craca pe care TU o tai.
  Ori tăiați în carne vie și guvernați, ori ascundeți rahatu din PNL sub preș și revine PSD la guvernare.
  Nelu, nu are cum să facă operații radicale, deoarece el este obrazul spălat de cele două mâini: una a PSD care l-a tolerat iar cealaltă care l-a pus. Are prea multe obligații, recompense de întors.
  Cu Turc & Co. la Primărie și Florian la CJ, PSD DEFILEAZĂ în alegeri.

  • Florean nu a fost in stare sa conduca o firma de paza, asa ca daca penelistii nu vor sa se discrediteze total, atunci sa nu il puna nici pe lista consilieri.

 • După cum îl cunosc eu pe Ogîgău ,nu va ceda ,va candida chiar independent,se va victimiza,va da vina pe Suciu,pe ciuma roșie,iar cu un singur tur încă e favorit.Decizia e în primă instanță,nu e definitivă,prezumția de nevinovăție e valabilă și în cazul lui,iar cum merg lucrurile în justiția din România,încă vor trece mulți ani pînă la o sentiță definitivă și irevocabilă.Au trecut 3 ani pt această primă sentință.Cunoaștem cazuri celebre (primarul din B Mare…) cînd se aflau în închisoare și lumea tot i-a ales de primari.Nu sunt fan Ogîgău,dar nu-l subestimați…
  PĂREREA MEA!

 • Sentința nu va rămâne definitivă până la alegeri, iar Ogâgău va candida și va câștiga un nou mandat spre crăparea de ciudă a prietenilor.
  Oricum, fapta de care este acuzat e un mizilic fată de tunurile date de clasa politică înaltă (mai ales PSD-istă).
  Aici nu urlă postaciii PSD că-i lucrătură politică . Grohăie doar, jubilând prematur.

  • no !!! pai nu e cu fara penali in functii publice??????????????????????? si ce penal! I-a dat lu tata-sau!!! asa in familie!!! ca doar coruptia este numai can fura ailalti!!! rusine PNL!!!! RUSINE pnl!!!! CU PENALI IN FUNCTII PUBLICE?? VAI VAI!!!!!!

  • Interesanta condamnare. Păi în cazul asta cred ca ar trebui să scormonind prin scheletele psd-ului. Dacă aici Ogagau este vinovat, asa cum strigati voi, pai ce sa mai zic de alți primari psd-isti care au semnat contracte pentru familie prin interpuși. ALEA SE PUN? vreti un exemplu concret? Mergeți la Beclean unde primarul Psd Nicolae taie si spanzura. Daca la Ogagau e groasa, la altii e ditamai … Sa lasam justitia sa se pronunte si om vedea. Pana una alta, Succes Traian Ogagau si macar încă un mandat sa prinzi.

 • Ca să fie aceiași regulă, trebuie să fie aceleași premise.
  Ai fost SPECTATOR la ora de logică omule.
  Dar îți exerciți dreptul democratic de a posta doct. Bravo națiune.

 • Pentru gaozarii care posteaza aiurea ! Primarul din Sg. Bai nu o luat nici mita nici spaga nici nu o furat. Pur si simplu a facut o mica gresala ca o inchiriat un teren al primariei la tatal sau, adica membru al familiei de grad 1. In fond banii vin inspre Primarie din aceasta operatiune. Cred ca sentinta este putin exagerata avand in vedere ce mizerii fac cunoscutii baroni din judete si pe care tot maria sa Justitia nu-i vede nu-i aude . Asa ca Ogagau este copil mic fata de golanelile celor multi care au devalizat Romania.

  • :::::::::::::::::)))))))))))))))))))))))))))) o mica greseala!!!!!! :::)))))))mai puteti cu linguseala??? aici e vorba despre ceea ce au spus ca fac si sunt! si nici nu fac si nici nu sunt! golaneala in costum!!!

  • Si altii au mai facut mici greseli si au dat si la rude si la prieteni, poate si el a facut mai multe astfel de greseli. A facut gresela si cu cumpararea masinii de la fratele Robi.
   Daca se cauta o sa se gaseasca multe altele, inclusiv faptul ca masina primariei era masina de dus materiale si marfa la Rapsodia. Altii au stat la puscarie multi ani pe chestii mult mai mici si fara probe directe. in cazul lui Ogagau sunt probe clare, directe si de necontestat, atat privind faptul ca a dat terenul tatalui sau, cat si ca a condus sub influenta bauturilor alcoolice si a refuzat prelevarea de probe biologice. Acolo ce trebuie probat de se misca asa de greu dosarul de ani de zile? Nu inteleg ce nu e clar sau ce le mai trebuie procurorilor sau judecatorilor pentru a da o condamnare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS