Actualitate

Primarul Ioan Turc: E puțin probabil ca, în Bistrița, să se dezvolte colonii de căpușe

Iarba de pe domeniul public al orașului Bistrița este cosită zilele acestea, iar muncitorii fac periodic dezinsecție, așa încât ”este puțin probabil ca în municipiu să se dezvolte colonii de căpușe”, a spus primarul Ioan Turc în ultima ședință a Consiliului Local.

Primarul a răspuns unei întrebări care i-a fost adresată de consilierul local Nicolae Pavelean (USR) care a vrut să știe dacă se face dezinsecție în condițiile în care au ajuns atât de mulți oameni la spital mușcați de căpușe.

”Dezinsecția se face săptămânal. Eu aș dori să știu câte dintre cazurile înregistrate la Spitalul Clinic Județean de Urgență sunt din oraș, iar dintre cei care locuiesc în oraș și au ajuns la spital câți au avut probleme în Bistrița, nu mergând la țară sau în verde. Se știe foarte limpede: căpușele în primul rând apar în zonele înierbate unde sunt și animale, îndeosebi ovine. E mai puțin probabil ca, în municipiul Bistrița, să se dezvolte colonii de căpușe în condițiile în care noi facem dezinsecție periodic”, a răspuns primarul Ioan Turc.


Conform Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, de la începutul primăverii, 56 de persoane care au fost mușcate de căpușe s-au prezentat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița pentru a primi îngrijiri și asistență medicală. Este vorba despre 29 de adulți, dintre care 8 au fost transferați din UPU la Secția Boli Infecțioase pentru tratament profilactic, și despre 27 de copii, dintre care 4 au fost transferați din UPU Pediatrie la Secția Boli Infecțioase, informează SCJU Bistrița.

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a scris în raportul de activitate că, în cursul anului 2022, au fost raportate un număr de 5 cazuri de boală Lyme; 2 cazuri în mediul urban și 3 cazuri în mediul rural. Cazurile au fost clasificate conform metodologiei ca fiind borelioză Lyme incipientă respectiv borelioză cronică.

Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzata de bacteria Borellia burgdorferi, care poate fi transmisă la om prin mușcătura unei căpușe infectate din specia Ixodes scapularis. O căpușă trebuie să stea atașată de corpul uman cel puțin 36 de ore pentru a transmite infecția.

4 comentarii

  • e putin probabil ca in Bistrita sa fie cersetori. e putin probabil sa fie talhari la drumul amre. e putin probabil sa fie iarba pana la brau. e putin probabil sa fie probabil. SI TOTUSI SE INTAMPLA DOMNULE PRIMAR, DOMNULE VICEPRIMAR, DOMNILOR DIRECTORI SI SEFI DE PRIN PRIMARIE!!!! Totusi medicii va spun altceva…acuma chiar vreti sa fie colonii ????????????????? pe bune domnule primar??? pe bune??? In legatura cu siguranta bistritenilor(orice fel de siguranta) nu facet nimic, sunteti zero, poate cel mult va rugati sa nu se intample nimic. Si totusi deja suntem salbaticie !!!!!!!noroc ca avem spital modern, policlinica si clinici private!!!!

    17
    1
  • Nu doar probabilitate, ci realitate, turma de oi paste linistita in intravilanul municipiului Bistrita. Vreti dovezi, se rezolva?! E puzderie de capuse, nu stiu ce face politia locala de nu patruleaza pe zone sa-i controleze putin pe ciobani. Din cate stiu exista o lege a pasunatului…Tocmai ieri a trecut turma pe drum. Ce sa mai vorbim de dezinsectie… Domnule primar, chiar daca locuim in Bistrita, zona de case, cu drum de pamant, tot Bistrita se cheama, sau nu ati stiut?! Ia putina cercetare in teren, asa poate va cunoasteti orasul mai bine și nu afirmati lucruri neconforme cu realitatea.

    17
  • Aveti câteva căpuși pe lângă dvs domnule primar, dar în zadar , n aveți ochi decât pentru evenimente, pentru aceste căpuși lingușitoare care nu fac altceva decât te trag in jos.
    In opinia mea și nu numai o sa ramai fostul primar capusat .
    Păcat, ne am pus speranțe degeaba.
    Dezamăgire totala.

    6
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS