Actualitate

Ovidiu Crețu: Toată populația folosește necorespunzător containerele semiîngropate

Primarul Ovidiu Crețu a declarat, joi, în ședința Consiliului Local Bistrița că populația orașului este de vină pentru utilizarea necorespunzătoare a containerelor semiîngropate, acesta fiind motivul pentru care s-a decis montarea celorlalte pubele terestre. Primarul i-a răspuns consilierului PNL Sorin Hangan care l-a întrebat când va renunța municipalitatea la soluția mixtă de containere terestre și containere semiîngropate și dacă nu s-a gândit cumva Primăria Bistrița ca anul viitor să prevadă bani pentru împrejmuirea acestor zone așa cum se întâmplă în alte orașe pentru ca gunoiul să nu se mai împrăștie prin oraș.

”Mixajul de containere nu cred că este o problemă care se va realiza mai repede de 2 ani de zile pentru că la ora actuală, acele containere semiîngropate care au fost achiziționate și montate pe proiectul cu finanțare europeană au fost și sunt folosite necorespunzător de populație, de toată populația care le folosește, și atunci singura soluție pentru a intra într-o situație să spunem acceptabilă a fost să introducem și celelalte containere, iar cele semiîngropate să se folosească exclusiv pentru deșeurile reciclabile. Din păcate, nu se întâmplă chiar așa, dar aici trebuie să ajungem. Mai departe o strategie în acest domeniu se poate discuta în municipiul Bistrița în momentul în care se va închide acest proiect, adică peste doi ani. Scăpăm de toate sarcinile pe care le avem și atunci se va putea discuta o strategie și un program, astfel încât să intrăm în Europa și din acest punct de vedere. Mă opresc aici să spun ce gândesc eu despre asta, dar putem discuta separat. Acesta a fost răspunsul la întrebarea dumneavoastră”, a spus Ovidiu Crețu.

Reamintim că nu acesta a fost motivul pentru care au fost amplasate pubele terestre, ci faptul că, în 2016, firma Supercom nu avea suficiente mașini dotate cu macara ca să scoată gunoiul din containerele semiîngropate după ce a preluat serviciul de la Vitalia care a pierdut licenţa de la ANRSC. Ulterior contractul a tot fost prelungit, fiind câștigat în final prin licitație. Procedura de ridicare a gunoiului a rămas însă aceeași.

22 comentarii

 • ba primare,,trage canalizare si apa in unirea,acceseaza fonduri europene,stai in primaria aia de 10 ani si in afara de cacaturi nimic n ai facut,sa ti duci partia de ski la buna ta acasa,ia si strutii.

  • Pe asta nu-l sanctioneaza nimeni pentru acuzatii mincinoase??? In afara de vot! OPC-ul, parchetul, politia locala, alta autotitate nu-l amendeaza macar? El calomneaza peste 300.000 cetateni!!!!

  • Bătaie de joc la adresa alegătorilor … pârtia lui cacat…. numai prostii o facut…. investiții zero… numai scuze… bine ca le a mărit salariile la toti din primărie. Rușine ! Rușine! Rușine !

 • Trebuiau pusi gardieni(platiti cu zeci de milioane)o vreme langa containere sa i oblige pe oameni sa aduca deseurile selectate.Dar viitorul planetei nu conteaza pentru niste cetateni needucati de la marginea Europei!!

  • Draga Doru este corecta pozitia ta ,în 2011 era un proiect pilot lîngă Sala Echivalentă,si la 5m de cimitir,cum spuneai inchis ermetic cu camera video la (pindaru de la primărie),o dată pe lună containere trebuiau spălate și aspirate de firma de Salubritate,(vezi ce spune primarul Supercom nu aveau nici utilaje sa le golească dar au cîștigă licitația!!! (Cum ???).soluția e de succes unde se dorește și fiecare isi face treaba .

 • În primul rând, a fost un proiect, din bani europeni. Acel proiect se pare că nu a fost și nu este respectat în totalitate. În locuri mai bune, se cheltuiesc mulți bani pentru informarea cetățenilor. Ce este deșeul mixt? Care sunt deșeurile periculoase? Unde arunci hârtia, metalul, plasticul etc. Fără informare prealabilă poți avea un proiect super bun, dar neimplementabil fără ajutorul cetățenilor, care nu au fost și nu sunt educați cu aceste lucruri… Gestionarea deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud, se face cu mult pre mulți bani și total neeficient. În altă ordine de idee, sutele de oameni fără adăpost care cotrobăie prin tomberoanele așa zise mixte, și scot gunoiul din pubele, își fac treaba nestingerit.Poliția locală nu le amendează, nu le somează iar cetățenul de rând s-a obosit să mai reclame, văzând că oricum nu se schimbă nimic…

  • Domnule primar inca din 2011 nu ati acceptat idea deoarece nu a venit de la dumneavoastra,mergeți în Ungaria,Norvegia,sa vedeti cum se folosesc,la noi in oras nu se stie cînd se ridică deșeurile selectate de cetățeni,(acum 2 ani ati trimis ceva fluturași din care fiecare a înțeles ce a vrut) acum vad in fiecare săptămînă saci albaștri la porți,nimeni nu știe cînd se ridica(mai angajati 20 de oameni domnule primar (salariu nu il platiti dumneavoastra ci noi cetățenii),cu deșeurile vegetale toți le rezolva pe cit se poate lîngă apa ca doar teritoriul e al nimanui(cred ca sunteti prea puțini angajați) doamne mergeți pe jos prin oras domnule primar concediati șoferul o săptămînă și vedeti cum arata intrările si ieșirile din oraș .

 • Uite ca a sosit timpul sa-i dau dreptate totala dreptate la O. Cretu pe acest subiect. Cu o populatie total needucata pe probleme de MEDIU cetatenii din Bistrita sunt indiferenti la selectare. S-au creat conditii pt. acest aspect, insa lumea nu vrea acest lucru. Eu de ce pot sa fac treaba asta si altii nu. Acasa am sac pt.hartie si altul pt. plastice. Strang si bateriile de la telecomenzi, lanterne etc. si pe cele uzate le duc la DEDEMAN unde le predau la containarul mic de la usa principala. Voi de ce nu faceti la fel ? Parintii nu isi educa deloc progeniturile, desi la scoala aceste lucruri sunt pe larg explicate.

  • Citește bine și după aceea să dai dreptate….sau ți a promis autorizația că să nu fii zilnic și tu penal??????

  • Balane, inca odata mi-ai demonstrat ca esti prost de bubui! Daca citeai ultima parte a articolului vedeai de fapt care este adevarul! Acele containere ingropate nu mai sunt folosite de cand Vitalia a pierdut contractul. Mai mult containerele sunt pline iar cele care sunt mixte continutul lor este o materie clicoasa si putrezita de atatia ani. Cam asa cum esti tu pe interior. Tu ca mare ecologisti care esti ai fi putut semnala de ani de zile aceste nereguli.

 • Bine ca s-a trezit Cretu. O spun de foarte mult timp si nu sunt singurul, de ce aceste containere semi ingropate, care a fost din start o solutie total neinspirata, nu au fost sigilate ca sa nu se poata deschide si arunca in ele resturile menajere. Acuma e tarziu sa ne punem tot felul de intrebari, numai in cazul in care chiar nu avem ce face. Trebuie trecut urgent la golirea lor, dezinfectarea, pentru ca ele sunt o sursa permanenta si activa de transmiterea unor boli infectioase de care greu se poate scapa si gasita solutie privind existenta lor

  • Draga Doru este corecta pozitia ta ,în 2011 era un proiect pilot lîngă Sala Echivalentă,si la 5m de cimitir,cum spuneai inchis ermetic cu camera video la (pindaru de la primărie),o dată pe lună containere trebuiau spălate și aspirate de firma de Salubritate,(vezi ce spune primarul Supercom nu aveau nici utilaje sa le golească dar au cîștigă licitația!!! (Cum ???).soluția e de succes unde se dorește și fiecare isi face treaba .

 • Toată lumea folosește greșit doar supercomul folosește foarte bine? Când z fost golit ultima oară un container semingropat? Acum 4 Nu? Ești penibi sa nu zic ipocrit!!!!

 • Ca de obicei, tot ceilalți sunt vinovați !
  Cei care stau bine-mersi pe salarii de mii de euro, care au în fișa postului administrarea orașului, organizarea treburilor cetății astfel încât să meargă totul cât mai bine, rezolvarea problemelor apărute, informarea cetățenilor, chiar și sancționarea acestora dacă se impune acest lucru, toți acești „administratori”, „edili”, șefi și șefuleți bine înfipți în funcții sunt nevinovați ca un nou-născut ! Ei, bieții, sunt puri, sunt niște mimoze sensibile, pe care toți răutăcioșii îi nedreptățesc și îi acuză pe nedrept !
  Dacă sunteti așa neputincioși, plecați naibii acasă și încercați să vă descurcați fără avantajele funcțiilor pe care le ocupați nemeritat !

 • Doamne cat de ….poti sa fi sa spui ca toata populatia este proasta doar tu si Balan sunteti destepti.Cand afirmi asa ceva ori esti PROST ,ori esti HOT.cum il cunosc eu pe Cretu nu-i prost ,deci ramane varianta doi.Incepand cu 01 07 2019 Legea ne obliga sa colectam selectiv,altfel primim amenzi,doar pentru acest lucru tot legea ii obliga pe administratori (primarii,CJ,CL…) cat si pe operatori sa faca cateva lucruri necesare si obligatorii.
  -sa puna la dispozitia cetatenilor care locuiesc la case 4 pubele de culori diferite pt fiecare deseu in parte.
  -operatorul trebuie sa aiba masini dotate cu cantar ,in momentul cand ridica deseul nereciclabil ,eu stiu cat am de plata,partea reciclabila (hartie,plastic ,sticla si metal )se ridica gratuit
  -la platformele cu pubele semiingropate nu trebuie sa existe altfel de containere.
  -operatorul trebuie sa aiba in dotare obligatoriu masini cu macara.
  -campanie de informare prin toata presa,din casa in casa ,prin scoli…
  -abia apoi treci la avertsmente,amenzi pentru cei rau voitori
  Sunt doar cateva masuri care trebuiesc luate de primarie,CJ si Supercom,doar ca toate acestea implica bani si munca,interes,fara spaga si favorizarea operatorului.
  PAREREA MEA!

 • Bine ca esti tu destept primare… Ai transformat Bistrita in Caracalul Ardealului si tot cu nasu pe sus esti… o rusine!

 • Cand voi fi eu PENAL tu vei fi in stele un mare fraier asa cum esti si pe pamant. Ar fi bine sa-ti taca fleanca si sa cunosti omul si cazul bine. Penal nu este cine are ceva cu acte in regula, penali si tembeli sunt cei din administratia romaneasca care nesocotesc acte si proprietati.Neam de neamul meu nu a fost si nu va fi penal, pt ca avem o cu totul alta constructie.

 • Cand o sa dispara containerele negre primesti tot deseul menajer din oras la tine in gradinuta?
  Semiingropatele sunt pentru plastic+metal (galben), sticla (verde) respectiv hartie+carton (albastru).
  Ce are colectarea selectiva cu prezenta containerelor negre?
  Ideea este ca semiingropatele sunt doar pentru deseuri reciclabile iar containerele negre pentru deseul menajer (nereciclabil).
  In acest moment e nevoie de un gram de bunavointa din partea fiecarui cetatean sa puna fiecare tip de deseu unde trebuie.
  Lipsa bunavointei, a bunului simt, a educatiei si informarii „agresive” ne impiedica sa facem e colectare selectiva…
  In casa putem strange plasticul si hartia in cate o punga plasata langa cosul de gunoi in masca de la chiuveta si cand scoatem gunoiul din casa avem 3 pungi pe care le introducem in recipientul aferent: menajerul in negru, plasticul in semiingropatul galben iar hartia in cel albastru. Ce e asa de greu?
  Noi cetatenii de rand trecem pe langa recipientii aceea din care deseurile dau pe dinafara, put si te indispun… De ce credeti ca politicienii sunt afectati de asta? Nu sunt… eu au vile, garduri inalte, masini cu care se deplaseaza, etc…
  Noi oamenii de rand suntem afectati cu adevarat… deci…
  ne-o tragem reciproc cu actiunile noastre negandite…

  „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

  Mahatma Ghandi

 • Pe scurt, pubelele negre, sunt total inestetice, put, curge levigatul din ele si atrag sobolanii.
  In plus multe din ele sunt amplasate in drum(vezi colibitei sau alte strazi) sau in spatii neamenajate. Ele trebuiau sa fie temporare pentru o perioada de tranzitie. Pe scurt pubelele negre sunt o jignire la adresa cetatenilor.
  Reamintim că nu acesta a fost motivul pentru care au fost amplasate pubele terestre, ci faptul că, în 2016, firma Supercom nu avea suficiente mașini dotate cu macara ca să scoată gunoiul din containerele semiîngropate după ce a preluat serviciul de la Vitalia care a pierdut licenţa de la ANRSC. Ulterior contractul a tot fost prelungit, fiind câștigat în final prin licitație. Procedura de ridicare a gunoiului a rămas însă aceeași.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS