Mărţişoare tradiţionale, din ceramică, sticlă pictată, bijuterii şi accesorii handmade. Toate se găsesc la Art Galeria de pe pietonalul din centrul Bistriţei. A început Târgul Mărţişorului.
La Art Galeria s-a deschis marţi o expoziţie cu vânzare de mărţişoare tradiţionale, meşterite din lut, papură, textile, pănuşi, lână, hârtie, cioplite în lemn şi înnobilate cu plante naturale. Nu lipsesc nici accesoriile şi bijuteriile handmade, ceramica tradiţională, podoabele şi ţesăturile celor aproximativ 15 artizani din judeţ şi nu numai. Toate mărţişoarele, indiferent de materia primă, sunt lucrate cu mult talent şi migală.
La inaugurarea târgului a fost prezent şi managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Țărmure. ”Am deschis uşile pentru toţi cei care ar putea fi interesaţi de astfel de produse culturale tradiţionale în această perioadă. Meşterii stau la dispoziţia vizitatorilor cu toate informaţiile necesare şi cu toată disponibilitatea de a conveni asupra preţului unui obiect vizat”, a spus Țărmure.
Târgul găzduit de Art Galeria (str. Liviu Rebreanu nr. 30) îşi va închide porţile abia în 8 martie, pentru ca toţi cei care au îndoieli în alegerea unui cadou să aibă unde găsi unul.
Obiceiul Mărţişorului, simbol al înnoirii timpului şi al primăverii, este legat, potrivit datinilor, de o zeitate autohtonă: Baba Dochia. În tradiţia populară, mărţişorul avea rolul unui talisman magic, menit să-l apere de rele pe cel care-l purta. În firul magic alb-roşu al mărţişorului se împleteau destinul individual şi cel universal, al rosturilor sociale şi cosmice. Unele legende spun că firul mărţişorului ar fi fost tors de Baba Dochia, zeiţa agrară şi lunară, de unde şi simbolul banului de argint găurit ce întruchipa luna şi se agăţa de fir.
Mai multe imagini de la Târgul Mărţişorului, pe pagina noastră de Facebook.
Adaugă comentariu