Actualitate Recomandări

Foştii militari, daţi afară din Armată la împlinirea vârstei de 40 de ani, îşi caută dreptatea

(FOTO) Foştii militari care au fost obligaţi să părăsească Armata Română la împlinirea vârstei de 40 de ani au deschis un proces împotriva Ministerului Apărării Naţionale, nemulţumiţi de faptul că Legea 223 din 2015, modificată anul acesta, îi pune într-o situaţie discriminatorie în raport cu militarii care sunt astăzi în carieră. Mai precis, legea nu le dă posibilitatea să-şi deducă din vârsta standard de pensionare perioada lucrată în Armată în condiţii dificile în teatre de operaţii din Kosovo, Afganistan sau Irak.

Dan Atănăsoaie, care a lucrat timp de 19 ani în Armata Română ca militar angajat pe bază de contract, a participat la misiuni în Angola, Afganistan şi Kosovo, este unul dintre cein care îşi caută acum dreptatea în instanţă: „Eu şi colegii mei nu dorim altceva decât să ni se recunoască drepturile noastre pentru că cu noi s-a început după Revoluţie cariera de militar profesionist şi vrem să ni se recunoască toate drepturile, să ni se dea ceea ce ni s-a luat. Noi am plecat că am vrut din Armată, au fost nişte legi care ne-au scos pe uşa din dos. Eu am plecat cu lacrimi în ochi după atâţia ani, cu o coală A4, diplomă de excelenţă, era alb-negru, nici măcar color. Eu personal consider că mi-am pierdut demnitatea. Am dormit în corturi la minus 20 de grade în aplicaţii câte două-trei săptămâni. Mi s-a făcut o nedreptate”.

La rândul lui, Florin Ciuta,fost militar la Batalionul 812 Infanterie timp de 12 ani şi câteva luni, a spus că a fost în misiuni în Kosovo şi Afganistan: „Eu consider că am reprezentat România cu demnitate, ne-am întors cu fruntea sus. Am o simplă întrebare: de ce pentru alţii se pot da pensii speciale şi pentru o mână de oameni care au reprezentat România în exterior nu se poate face nimi? După ce am părăsit Armata, m-am descurcat foarte greu. Am fost şi şomer, am lucrat cu ziua, nu am reuşit să mă angajez. Acum am 48 de ani. Deocamdată lucrez, dar în multe alte locuri unde am lucrat am fost privit ca o paria”.

Laurenţiu Chira, fost caporal, angajat la Batalionul 812, a participat la trei misiuni internaţionale: Angola, Afganistan şi Irak. „În cei 16,5 ani cât am fost militar, mi-am îndeplinit cu succes toate misiunile. An de an am luat vizitele medicale, examenul psihologic, probele sportive. După 16 ani, am fost dat afară pe uşa din dos având un copil în vârstă de o lună în plină criză. Vreau să ştiu de ce ne-au discriminat, de ce nu s-a luat în considerare scrisoarea dată ministrului Apărării şi să vedem ce verdict va da instanţa”.

Col. (r) Dan Cosma, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi cu Dizabilităţ, a venit să-i susţină pe foştii militari.

„Parte dintre ei sunt militari care au venit din teatrele de operaţii. Sunt pionierii acestei armate de profesionişti şi trebuie să li se recunoască ceea ce au făcut pentru această ţară. Să nu uităm că România, dacă e în NATO, se datorează şi acestor oameni şi nu e normal să îi dai la o parte ca şi cum nu ar exista. Legile în momentul respectiv erau de aşa natură încât nu permiteau, dar ulterior s-au făcut diverse demersuri de către MApN şi de către organisme şi s-a reglementat, dar pentru cei de atunci, nu s-a schimbat nimic. Ceea ce noi încercăm acum pe cale juridică este să remediem acest aspect. Unii dintre ei chiar şi-au pierdut demnitatea. Să fii dat afară pe uşa din dos nu e un lucru normal, iar oamenii aceştia nu meritau aşa ceva. Acesta este un proces al demnităţii şi onoarei militare”, a spus col. (r) Cosma.

Interesele foştilor militari sunt reprezentate în instanţă de un avocat din Baroul Bucureşti.

„Mă aflu la Bistriţa pentru a reprezenta un grup de foşti militari angajaţi ai Armatei Române pe bază de contract. Aceşti oameni au asigurat pionieratul acestui sistem după Revoluţia din 1989. De-a lungul perioadei de timp scursă până în prezent au existat diverse acte normative care le-au reglemenatt drepturile şi obligaţiile însă acestea au fost ambigue şi, pe parcurs, au creat situaţii discriminatorii între această categorie de persoane şi cadrele militare în activitate. Ne regăsim, din păcate, în aceeaşi situaţie de aplicare discriminatorie a drepturilor acestora. Li se recunoaşte acestor persoane dreptul la pensie militară, li se recunoaşte perioada lucrată în condiţii speciale, însă nu li se recunoaşte dreptul de a deduce din vârsta standard perioada lucrată în aceste condiţii. Nemulţumirea dumnealor a fost expusă inclusiv Consiliului pentru Combaterea Discriminării care a întocmit un raport şi aceasta este înaintat către instanţă. În acest raport se stabileşte foarte clar că această categorie de persoane este discriminată. Mai exact, aceiaşi colegi ai dumnealor care sunt în activitate – şi vreau să precizez că dumnealor au fost scoşi din activitate nu ca urmare a dorinţei dânşilor, ci pentru că la acea dată legislaţia prevedea o vârstă maximă de 40 de ani pentru a beneficia de acest contract – deci colegii dumnealor care sunt în activitate beneficiază de toate aceste drepturi, inclusiv de a-şi deduce din vârsta standard de pensionare perioada lucrată în condiţii speciale, iar dumnealor nu. Aşteptăm ca onorata instanţă să ne pună în drepturi şi să reglementeze această situaţie şi pentru dumnealor”, a spus avocatul Iuliana Wolf din Baroul Bucureşti.

La nivel naţional sunt circa 400 de foşti militari în această situaţie, procesul de la Bistriţa fiind primul dintr-o serie de 22 care vor avea loc în toată ţara în oraşele de domiciliu ale foştilor militari.

„Ministerul Apărării Naţionale a fost înştiinţat, a avut posibilitatea să reglementeze aceste drepturi, însă, din păcate, am rămas la nivel de promisiuni. S-au făcut nişte modificări la Legea 205 inclusiv în 2018 prin care s-a recunoscut dreptul la pensie militară, perioadele lucrate în aceste condiţii, nu li s-a recunoscut acel drept de a-şi deduce din vârsta standard perioada lucrată în condiţii ca şi celorlalţi colegi ai dumnealor.  La Bistriţa, reprezint 22 de persoane, iar la nivel de ţară au deschis proces 110 persoane, dar probabil că vor mai fi şi altele”, a declarat ea.

În prezent, militarii părăsesc sistemul la împlinirea vârstei de 55 de ani.

Etichete

28 comentarii

 • MAC!!!! MILITARI ANGAJATI PE BAZA DE CONTRACT … ati semnat un contract!!! ce doamne mai vreti????
  Asa e legea???? daca ai lucrat undeva… (lucrat :))) vorba vine…) dar daca te-a angajat cineva, nu mai scapa de tine pana mori!???? Oricum ati fost platiti regeste!!! Nici bugetarii de acum nu catiga atatia bani!!!! Sunteti la nivelul burtosilor de ltcolonei…fara scoala…. care au iesit in pensie la 48 ani…si cu salarii compensatorii!!! si nici aia nu au facut nimic tin toata viata lor…. doar s-au luptat cu desfacerea sticlelor de vin!!!!

  • Pe bune??? Explica-te!!!
   Angajeaza-te la O firma privata, cu contract pe perioada determinata si cand (daca) se gata perioada contractuala cere-i sa te tina toata viata pe banii lui… ca i-ai maturat curtea!!!

  • Zoro sau cine oi fi tu,cred ca ai jucat în filmul Daktari,ori ai mâncat stricat,dacă nu știi despre ce este vorba fă un pas înapoi,nu de alta dar te vede și Sergiu Nicolaescu și te pune actor în filmele lui…..

  • Mai Zorro, inainte sa vorbesti, eu zic sa incerci (daca te tine) sa mergi in „bocancii” unui militar. Eu sunt in Afganistan, spre exemplu. Nu fac nimic pe aici…in capul tau ala destept, nu? Ah, da, o sa zici ca nu tu m-ai trimis sau ceva… Cam asa se intampla cu habarnistii. De aia Romania e bolnava… Ca, in loc sa facem ceva cu totii… batem doar la tastatura dandu-ne lei paralei…

 • Asculta tu zoro dacă nu știi nu vorbi .Sa-ti fie rusine !Nu compara tu o firma cu armata cu niște militari care si-au riscat viețile și care au au participat la războaie și au reprezentat România cu demnitate .și tu dacă erai ca și ei nu mai comentai făceai același lucru .asa ca ciocul mic și joc de glezne.

  • Pentru ce au luptat?
   Pentru binele tarii?
   Pentru a fi ULTIMA TARA DIN EUROPA?
   Sa faca acum ceva sa ne fie mai bine!!!
   In Romania pe timp de pace e la fel ca in Siria care e in razboi.
   Despre ce vorbim?

  • Asia au luat salarii de mii de euro si compensari la sfarsit de contract
   ce au facut cu banii?
   Dupa fetele lor au cam….stat la bere!

 • Sunt soția unuia dintre acești militari, Zorro! Douăzeci de ani și-a dedicat viața armatei române, Prin teatre de operațiuni străine, în munți, dormind în zăpadă, riscându-și viața nu o dată, răspunzând cu viața de viața soldaților săi…Departe de familie, de copil. E ușor să vorbești în necunoștință de viață. Măcar nu mai vorbi , dacă tot n-ai habar. Te umpli de ridicol!

  • si cam cât a câstigat lunar? cât un muncitor de la Leoni care lucreaza tot pe baza de contract?
   sau cât zece?
   ia mai taca-ti gura ca l-a pus nimeni sa se duca la naiba sa-i apere pe altii.
   a fost alegerea lui, a fost platit la alt nivel decât iobagii din RO care lucreaza ca sclavii pe plantatie, acuma s-a terminat si poate sa se apuce de altceva.
   la 50 de ani poate sa se încadreze în câmpul muncii nu sa stea acasa sa frece menta.
   înca 15 ani poate sa traga ca ceilalti fraieri care-si asteapta pensia aia de kkt de la statul mafiot român ai carui reprezentanti de nadejde ne arata degetul mijlociu.

  • Păi și cine l-a oprit să renunțe la armată și să se angajeze în sectorul privat? De exemplu putea să meargă la Leoni pe linie, acolo programul e de 8 ore pe zi, nu îți riști viața, nu dormi în corturi, pe munte etc etc. Dacă a stat în armată, inseamnă că i-au convenit condițiile. Nu vă mai plângeți ca niște babe. Nici eu n-am primit drepturi speciale când am schimbat locurile de muncă, am șters trecutul cu buretele și am luat totul de la început! De ce acești mercenari au impresia că merită pensii speciale, premii și alte avantaje?

  • Perfect de acord cu ce spui Vio. Doar ca trebuie admise niste completari. Acesti soldati au plecat in teatrele de operatiuni pentru niste BANI. Nicidecum pentru a-si apara tara. Contractul s-a terminat!

 • Foști mei colegi fruntea sus și pieptul în fața cistigativa dreptul nu cedați in fața unora care nu știe nici să se lege la bocanci dapoi ce înseamnă milităria cu stima și respect al vostru coleg NACU

  • Dupa ce ca esti limitat… mai si semnalizezi!!! Banuiesc ca tot ce cunosti tu pe lume e sa te legi la bocanci!!!

  • După cum scrii, o greșeală la două cuvinte, se înțelege de ce te-ai angajat în armată. În sectorul privat erai bun doar ca măturător, sau să legi șireturile domnului director.

 • Problema esta dupa parerea mea urmatoarea…acesti soldati .fosti.clar ca s au obisnuit cu mediul din armata..dar ei ar fi trebuit sa conteste atunci aceste decizii.cind au fost obligati sa paraseasca militaria…cine era ei in oras..dupa misiuni..cu copii negrotei prin Angola.cu masini tari.cu preturi marite in domeniul imobiliar.etc etc.show must go on…deci la munca tovarasi.oricum avem niste legi in tara asta..nu contest asta.toti am schimbat poate locuri de munca…si eu am un job care nu ma reprezinta..dar cistig de 4 ori mai mult decit daca as fi dascal..asa ca asta e..nu e rusine sa muncesti..

 • Da, col (r) Dan Cosma a venit sa fie alături de fostii militari, dar si alaturi de sotia sa, avocata care ii reprezinta pe acestia. Oare, le-a facut ceva reducere in privinta onorariului? Că parca asa ar fi moral!

  • Dragutule Ionita… sau Marian… nu ma duc in armata pentru ca nu vreau si nu am vrut niciodata… nici cand eram copil… ce sa fac? Sa tai frunze la caini si dupa aia sa ma bat cu pumnul in piept ca cine am doat eu???
   Chiar si toate avantajele nu m-au atras niciodata!!! Am preferat si prefer sa lucrez pentru bunastarea care o am… nu sa mi se dea de pomana si sa cersesc ulterior!!!!

 • Merg militarii romani in strainatate pe tot felul de fronturi…tot felul de lupte si vin in Romania si se lauda ca au facut cinste tarii si de asta e ASA DE BINE IN TARA… la fel cum a fost in Siria cand a fost razboi.
  Oare cum ar fi fost in Roamania acum daca era un fel de razboi?
  Cred ca curgea lapte si miere si eram mai multi in tara.

 • Mai baieti,toata stima pentru voi,dar asa a fost legea atunci.Cind m-am angajat eu in 79 virsta de pensionare era de 60 de ani.Acum e de 65.Nu e corect dar asta e legea.Acum sa va spun ceea ce nimeni nu discuta pe forumurile voastre si nici un ofiter,ministru al apararii sau al muncii.Multe din realizarile voastre si ale armatei romane se datoreaza si personalului civil contractual.La 60 de ani si peste 25 de ani de armata,timp in care si noi am stat drepti la intonarea imnului,am participat la alarme si aplicatii zi si noapte,vara iarna avem un salariu net de 1600 lei si dreptul la o pensie de 1200 lei.Niciodata nu a fost o diferenta asa mare intre ofiteri si civili pina la noua lege a salarizarii.Se spune ca bugetarii au salarii mari.Mai fratilor in cei 1600 leisalar sunt incluse si spourile de vechime si de MApN in total 50%.Face-ti calculul si vedeti adevaratul salar a lui Olguta.Alesii astia ai nostrii sunt prosti gramada:cum cred ei ca pe un asa salariu si la o virsta peste 60 de ani mai facem fata rigorilor militare.Nu conteaza cita pensie ia un colonel sau un general dar si noi avem dreptul la un trai si o pensie decenta.Va salut cu respect si poate o sa fiu invitat la o intilnire directa cu ministrul apararii.

 • Multi pe aici bat campii,se baga in seama fara a cunoaste multe detalii.In procesul intentat de fostii militari s-a cerut remedierea unei discriminari,si anume:militarilor in activitate li se scade din varsta standard de pensionare grupa de munca (ex.din varsta de 60 ani daca a lucrat in conditii speciale 6 ani se scad 3 ani si se pot pensiona la 57 ani),pe cand acelora care au lucrat ca militari 15,19 ani dar au plecat din sistemul militar iar acum lucreaza in mediul civil nu beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare daca au lucrat in conditii speciale ca militari.In viata civila se scade orice perioada de timp lucrata intr-o grupa de munca superioara.Cei care fac aprecieri de prost gust,fara sa gandeasca,mai bine s-ar abtine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS