Actualitate

Prof. Florin Bojor: Protestul trebuie dus la un alt nivel, în stradă, inventiv

”În săptămâna a doua, protestul trebuie dus la un alt nivel, în stradă, pașnic, inventiv, civilizat, pentru a întări speranţa şi puterea greviştilor şi frica guvernanţilor”, consideră profesorul de religie Florin Bojor.

După o primă săptămână de grevă, el a ajuns la următoarele concluzii:

1. Există solidaritate de breaslă în învăţământ şi, atâta timp cât suntem uniţi, victoria va fi a noastră!
2. Pe feţele multor spărgători de grevă, cu care m-am întâlnit săptămâna trecută, se citea ruşinea…
3. Oferta „formidabilă” şi atitudinea Guvernului României pentru ca noi să încetăm greva sunt o formă mai elegantă a celebrului: „Marş la ore!” (Dana Budeanu). În sine, sistemul îi vede pe profesori nimic mai mult decât nişte iobagi, unelte vorbitoare.
4. Greva noastră este punctul de la care începe implozia sistemului cleptocratic din România. De asta guvernanţii îşi doresc cu ardoare să revenim în clasă, pe acelaşi salariu de mizerie, pentru ca sistemul lor să supravieţuiască.
5. Prima fază a protestului în cancelarie trebuie să înceteze odată cu această primă săptămână de dezmorțire a setei de demnitate.

În săptămâna a doua, protestul trebuie dus la un alt nivel, în stradă, pașnic, inventiv, civilizat, pentru a întări speranţa şi puterea greviştilor şi frica guvernanţilor… Uniţi suntem puternici!”, a scris Florin Bojor pe Facebook.

În ziua precedentă, el nota: ”Greva noastră nu este împotriva unui guvern anume, nici a unui oarecare partid politic sau a vreunui politician din România.

Greva noastră este împotriva unui sistem de valori în care dascălul și cei care ajută actul învăţătoresc sunt la marginea societății, iar acest lucru este arătat cel mai bine prin salariu: o plată umilitoare, la limita subzistenței.

Sistemul vostru, inaugurat imediat după Revoluţia din 1989 prin conceptul „partidului mare” al ideologului Silviu Brucan, a ajuns la punctul imploziei.

Toată lumea ştie că nu aveţi bani pentru mărirea salariilor profesorilor, deoarece trebuie să vă întreţineţi propriul sistem: pensii speciale, salarii nesimţite la bugetarii de vârf, câştiguri imense prin consiliile de administraţie sau firmele de casă (sugative acum la PNRR) şi, cel mai important, curtea electorală prin aparatul administrativ nerentabil (primării şi consilii locale irelevante, structuri birocratice căpuşă şi o masă de manevră clientelară).

Acest sistem este unul cleptocratic şi e o chestiune de timp până când explodează. Profesorii sunt piatra pe care n-au luat-o în seamă ziditorii sistemului cleptocratic, iar aceasta a ajuns în capul unghiului. Tic-tac, tic-tac…”

Miercuri, peste 500 de profesori și alți angajați din sistemul de învățământ de la Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ și din Federația ”Spiru Haret” au cerut să li se permită să protesteze împreună în fața Palatului Administrativ. Dacă va fi aprobată, manifestația va începe la ora 11.00.

Etichete

6 comentarii

  • Cu lideri de sindicat fete palide, nereprezentativi pentru învățământ, nu vă veți asigura de simpatia și susținerea populației.

    10
    4
  • Domnule Bojor, doar pe fetele spargatorilor de greva se citea rusinea? Pe fetele invatatoarelor care dupa 3 ani la fara frecventa la Nasaud au luat nota 5 la titularizare si acum sunt la clasa nu se citea nimic? Li se pare normal sa strige in gura mare ca merita 4500 de lei in mana? Am eu vreo doua in comuna care au prins cu chiu cu vai o suplinire si acum se dau nemultumite. Daca s-ar fi intrat la clasa doar cu note peste 7 sau 8 nu vedeau in veci catedra.

    17
    2
    • Cum atragi oameni de valoare in sistem ? Cu salarii pe măsura
      Vreti calitate dar profesorul e plătit mai rău ca un muncitor in construcții .
      Susțin creșterea salariilor, pe urma poti sa ai criterii mai stricte privind performanța

      3
      2
  • Ok, bugetarii cer salarii mai mari, dar cei de la privat, cu studii superioare si salar de 3000, ce fac?

    2
    2
    • Pentru că patronii sunt lacomi și își bat joc de oameni! Patronii sunt principala cauză a exodului forței de muncă în străinătate. Chiar dacă-și plătesc angajații cu ceva mai mult de salariul minim la stat raportează tot salariul minim si de multe ori nu plătesc angajaților asigurarea de sănătate.
      Și mai e ceva, la stat majoritatea au studii superioare pe când în producție la privat nu e nevoie de așa ceva, deci nu poți pune profesorii cu muncitorii de la Leoni (tot respectul pentru acești muncitori).

      1
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS