Actualitate

Prof. Monica Halaszi, decorată de președintele Klaus Iohannis: ”Merite deosebite”. ”Doamne, ce zi!” (FOTO)

Cu prilejul Zilei Limbii Române, președintele României, Klaus Iohannis, a decorat la Palatul Cotroceni șapte profesori de Limba și literatura română, printre care și Monica Halaszi de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, cu Ordinul ”Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler.

Klaus Iohannis a afirmat că rolul profesorilor de limba română devine acela de păstrător al identităţii naţionale, într-un context dinamic, aflat într-o rapidă şi permanentă schimbare.

”Doamne, ce zi! Mulțumesc pentru gândurile bune pe care mi le-ați transmis. Și mulțumesc celor care m-au făcut ceea ce sunt: familiei, doamnei învățătoare Ioana Pop, profesorilor din Sîngeorz-Băi, lui Doru Pruteanu, oamenilor minunați cu care am inițiat și derulat proiecte și, nu în ultimul rând, elevilor mei. Fără voi, dragii mei, nimic nu ar fi fost posibil. Fără ezitările, poticnirile și, da, reușitele voastre”, a postat pe Facebook Monica Halaszi.

1 monica halaszi decoratie cotroceni 2 monica halaszi decoratie cotroceni 3 monica halaszi cotroceni

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

”De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. Este o sărbătoare a tuturor – indiferent de religie sau de apartenență etnică – români din ţară și din afara granițelor, cetățeni ai Republicii Moldova, care, tot astăzi, sărbătoresc «Limba noastră». Acesta este numitorul comun al identităţii noastre şi unul dintre cele mai importante daruri pe care le putem transmite generaţiilor următoare.

De aceea, distinşi profesori, dați-mi voie să vă felicit şi să vă mulţumesc pentru contribuția dumneavoastră la formarea intelectuală şi civică a tinerelor generaţii şi la dezvoltarea societăţii româneşti, prin cultivarea limbii române. Vă felicit, de asemenea, pentru profesionalismul şi dăruirea demonstrate în actul educaţional şi în viaţa comunităţii în care vă derulaţi activitatea. În contextul unei lumi interconectate permanent, al globalizării și digitalizării, această profesie aduce cu sine noi provocări. Profilul noilor generaţii de elevi se schimbă, iar capacitatea profesorilor de a-și îndeplini misiunea trebuie să se adapteze acestor evoluţii. Rolul profesorilor de limba română devine astfel acela de păstrător al identității naționale, într-un context dinamic, aflat într-o rapidă și permanentă schimbare.

Sunt bucuros că am ocazia să recunosc meritele unor dascăli cu vocaţie, care se remarcă prin dăruirea faţă de profesia didactică şi faţă de comunitate, precum şi prin exemplul pe care îl oferiți tinerilor. Rezultatele dumneavoastră sunt excepționale – fie la concursuri și olimpiade școlare de limba și literatura română, fie în motivarea elevilor în parcursul educațional către devenirea lor ca membri activi în societate. Acestea reprezintă însă numai o parte din contribuția dumneavoastră la dezvoltarea domeniului. Nu pot să nu remarc atât meritele deosebite în activitatea de la catedră, cât şi implicarea în proiecte şi activităţi de cercetare, cu caracter social sau de promovare şi păstrare a limbii române în ţară şi în afara graniţelor. În afară de dimensiunea simbolică şi identitară, activitatea dumneavoastră are şi o componentă extrem de importantă şi pragmatică – aceea de a asigura utilizarea corectă a limbii române. Sunt încrezător că vă veți continua activitatea cu aceeași dăruire și determinare şi vă doresc mult succes! Vă propun să transmitem împreună un «La mulţi ani!» tuturor celor care simt şi vorbesc româneşte, indiferent de locul în care se află!”.

Ceilalți profesori decorați: Ioana Maria Tuduce  de la Colegiul Naţional ”Silvana” din Zalău, Sofia Dobra  de la Şcoala Gimnazială nr. 131 Bucureşti, Mircea Bertea de la Colegiul Naţional Pedagogic ”Gh. Lazăr” din Cluj Napoca, Oana Maria Marin de la Şcoala Gimnazială I. G. Duca, Bucureşti, Diana Cătălina Popa de la Colegiul Naţional ”V. Alecsandri” din Galaţi şi Daniela Luminiţa Ceredeev de la Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei din Suceava.

Citiţi aici CV-ul profesoarei Monica Halaszi.

17 comentarii

 • Felicitari Monica Halaszi! Cred ca , daca bine imi amintesc , tu ai citit cand erai eleva toata biblioteca de la 600 din Sangeorz -Bai si erai pasionata de mica de literatura . Nu stiu , poate gresesc , dar si dna profesoara Iustina Sime te-a motivat sa indragesti literatura romana .Daca bine imi aduc aminte , dna Sime ti-a fost profesoara si toti elevii o indrageau foarte mult . Poate ai fost inspirata de mica si datorita peisajului din Sangeorz Bai . Casa ta are o asezare foarte frumoasa si tot ceea ce se vede de acolo de sus este magnific. Mai scri poezii ? Asteptam un volum !

 • Sincere FELICITARI! Ce caz fericit! Omul si profesionalismul sau – de netagaduit! Ma bucur enorm! Felicitari si pt.persoana care a propus-o!

 • Tot nu am inteles criteriile de selectie pentru acordarea acestor decoratii,sunt profesori muuult mai pregatiti cu rezultate mult mai bune decat d-na M. H. Si NU este o rautate….

 • Nu conteaza cat de pregatit esti..conteaza ceea ce faci si dimensiunea proiectelor in care esti angrenat. Poti fi mult mai pregatit dar sa nu te descurci in alte situatii.

 • omul ala inalt din poza cine e?
  presedinte de CAP?
  ca presedinte de tara la cat e de bronzat nu cred ca poate fi!
  oare pe guler ce are agatat…guvernul lui?

 • Cat de neavenita este rautatea, oricand si in orice context!
  Felicitari doamnei profesoare Monica Halaszi! Este onorant pentru dumneaei, pentru invatamantul din judetul nostru, pentru generatiile care au avut-o profesoara, pentru LIMBA ROMANA.

  • Se vede rautatea din comentariul dumneavoastra chiar si la nivelul la care va aflati cu ceilalti
   Cum puteti spune ca e onorant doar pentru cei ce au avut-o ca si profesora.
   Eu de ce nu as fi ca si…vecin???
   (acum cum vedeti comentariul dumneavoastra fata de ce am scris eu? )

 • Bravo MONA !
  Toti cei care te cunoatem suntem mandrii de tine !
  Policitienii bistriteni n-au timp sa aprecieze ” ce s-a intamplat…..
  Zamfira e mai importanta pt ca aduce voturi !!!….
  Cei mai tineri sa retina faptul c-ai amintit de dascalii care ti-au
  Influentat determinant drumul in viata !…
  Tot ce ni s-a intamplat in acei superbi ani’ 80 , in micuta noastra urbe , se pare ca ne-a ajutat sa fim parca altfel … Atitudine, comportament , pasiuni si de ce nu, reusita profesionala !
  De aceea Sangeorz-ul nu va mai fi niciodata la fel…. oamenii de valoare au plecat si se mai intorc doar sporadic, pt a retrai poate usoare nostalgii…..!!!

 • Bravo MONA !
  Toti cei care te cunoatem suntem mandrii de tine !
  Policitienii bistriteni n-au timp sa aprecieze ” ce s-a intamplat…..
  Zamfira e mai importanta pt ca aduce voturi !!!….
  Cei mai tineri sa retina faptul c-ai amintit de dascalii care ti-au
  Influentat determinant drumul in viata !…
  Tot ce ni s-a intamplat in acei superbi ani’ 80 , in micuta noastra urbe , se pare ca ne-a ajutat sa fim parca altfel … Atitudine, comportament , pasiuni si de ce nu, reusita profesionala !
  De aceea Sangeorz-ul nu va mai fi niciodata la fel…. oamenii de valoare au plecat si se mai intorc doar sporadic, pt a retrai poate usoare nostalgii…..!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.