Sănătate

Industria frumuseții strânge rândurile. Cosmeticienele și-au făcut organizație

Profesioniștii și antreprenorii din industria de beauty s-au întâlnit miercuri seara, la Bistrița, la ”Cheers to beauty”, eveniment organizat în premieră în orașul nostru de Asociația Cosmetologilor din România, filiala Bistrița-Năsăud. La singurul eveniment de networking al skin-experților s-au purtat ținute alb-negru.

Georgeta Ciuta, tehnician în dermatoterapii estetice, președintele filialei județene a Asociației Cosmetologilor din România, a fost gazda evenimentului ”Cheers to beauty”.

”M-aș fi bucurat să adun mai mulți colegi la primul eveniment de cunoaștere pe care l-am organizat și care ne privește pe toți pentru că scopul este să ne unim, să formăm o comunitate. Suntem destul de mulți, însă cred că e important să fim conștienți că este loc sub soare pentru toată lumea și fiecare are clienții lui. Oamenii vin la noi în primul rând pentru ceea ce suntem noi și abia apoi pentru serviciile pe care le oferim, cumva se atașează de noi ca oameni. Am creat și un grup de Facebook și îmi doresc să fim uniți, să putem colabora, să lăsăm la o parte invidia care poate că este oarecum firească, dar cred că ar trebui mai degrabă să-i luăm ca exemplu pe oamenii care pot și fac mai mult și muncesc foarte mult. Putem învăța de la ei, cu siguranță. Îmi doresc să fim uniți și să ne respectăm unii pe alții. De exemplu, mi se pare foarte urât în domeniul nostru când nu se respectă limitele de preț. Facem aceeași procedură, dar vine cineva care scade foarte tare prețul ca să adune clienți. Nu știu dacă fură neapărat clienții. Mai degrabă se înjosește, muncește mai mult și nu câștigă nimic. Lucrurile acestea cred că ar trebui discutate, să stabilim niște limite între care să se lucreze o anumită procedură”, a spus Georgeta Ciuta pentru Timp Online.

Întrebată câte cabinete de cosmetică sunt în județ, ea a spus că nu are această informație.

”Sunt multe. Cu siguranță că sunt și persoane care lucrează de acasă. Nu am făcut o cercetare în acest sens. Prefer să cred că au clienții destul discernământ încât să aleagă bine persoana la care se duc și să fie foarte atenți la igienă. Eu cred că e importnt să te duci într-un loc în care curățenia primează”, a declarat ea.

În ce privește granița între medicină și cosmetică, adesea încălcată, Georgeta Ciuta a spus: ”Eu sunt tehnician în dermatoterapii estetice, am absolvit facultatea de cosmetică medicală, și cumva pot spune că nu este o delimitare clară nici între cosmeticienii care termină un curs de 6-9 luni și noi care terminăm o facultate, în sensul ca eu să pot face anumite proceduri pe care un cosmetician să nu le poată face. De altfel, nu este în regulă ca noi să intrăm în zona medicală. Fiecare să își cunoască granița”.

Legat de utilizarea aparaturii medicale în cosmetică, ea a mai spus că distribuitorii ar trebui să nu o vândă decât celor din domeniul medical. ”Cei cu care lucrez eu îmi livrează aparatură profesională de calitate, dar nu medicală. Vorbim de puterea aparatului, sunt acele aparate cu ace cu care avem voie și noi să lucrăm, să creăm microcanale, însă doar până la un anumit nivel. De obicei, respectăm adâncimea pe care ne-o dă aparatul”.

La evenimentul de la Bistrița a fost prezentă și Monica Lupu, președintele Asociației Cosmetologilor din România, organizație care are acum circa 500 de membri înscriși în întreaga țară.

”Noi dorim să creăm o comunitate și să identificăm problemele care sunt și să le oferim sprijin specialiștilor din industrie. Una dintre ele – la care am lucrat – a fost ordinul referitor la problemele de igienă care era din 2007 și evident avea nevoie de îmbunătățiri. Anul acesta, noi am fost parte din echipa de lucru împreună cu patronatul și cu alte organizații, și am încercat să contribuim la binele industriei pentru că nu exista un liant între autorități și noi, ca și industrie”, a spus ea.

Specialiștii reprezentați de această organizație au pregătire profesională în domeniu pe care o continuă pe durata carierei.

”Orice poate deveni cosmetician atâta timp cât își dorește și simte că asta este menirea lui. Sunt școli de formare profesională, sunt școli de reconfigurare a profesiei. Dacă simt că zona de beauty îi atrage evident că pot intra în profesie, dar cu diplomele necesare. Cursurile predate de școlile de formare profesională sunt suficiente pentru a acoperi din punct de vedere legislativ, însă acestea sunt doar o bază. Exact cum ne ducem la școală, clasele I-VIII, ca să avem o bază, apoi ne alegem liceul și ne perfecționăm prin facultate și master dacă dorim. Așa se întâmplă și în cosmetică. Urmăm școala dacă ne dorim o bază, ulterior, putem să continuăm dezvoltarea și perfecționarea prin diverse cursuri care se țin ori de către anumite organizații, ori de distribuitorii de produse, dar chiar sunt cursurile pe piață. Mai este și varianta – în cazul în care cineva își dorește mai mult de atât, să asimileze informație la un nivel maii profund – există facultățile din cadrul universităților de medicină care au cursuri universitare de cosmetică medicală de trei ani. Există masterat și doctorat în cosmetologie. Studii universitare au puține dintre cosmeticiene, dar ponderea este în creștere pentru că tot ami multe universități de medicină au inclus acest profil în oferta lor educațională, prima fiind UMF din Târgu Mureș”, a spus Monica Lupu.

Competențele cosmeticianului vor fi explicate pe larg în noul ordin al Ministerului Sănătății care urmează să iasă.

”Organizația noastră nu încurajează depășirea acestor competențe și nici preluarea unor atribuții medicale. Suntem specialiști în cosmetică, însă susținem separarea dintre noi și medici. Există o limită între ceea ce putem face noi și ceea ce fac medicii, iar acea limită trebuie respectată din bun simț față de meseria fiecăruia. Medicii dermatologi și cosmeticienii pot lucra într-un tandem extraordinar și sunt deja exemple în acest sens”, a mai spus Monica Lupu.

8 comentarii

    • @jap
      Se pare că nu înțelegi mai multe lucruri…
      Cosmeticienele folosesc… cosmetice, iar clienta unui salon de cosmetică nu este pacientă.
      Da’ e de înțeles, japonez fiind.

      9
      9
  • Fara sa interferam specialitatea Dermatologie ,atentie la sfera buco max faciala (buze, dinti)….Au fost cateva cazuri neplacute! Astept cu nerabdare competentele indicate de M.S.! Altfel ,va doresc succes! dr.MNPop-medic primar- stomatologie gen.

    11
    6
  • „Lucrurile acestea cred că ar trebui discutate, să stabilim niște limite între care să se lucreze o anumită procedură”

    În asemenea situații se spune că firmele formează un cartel, o structură interzisă de lege și care este vânată asiduu atât de organisme locale (Consiliul Concurenței, în România), cât și de Comisia Europeană, la nivelul UE.

    Sper că s-a discutat mai mult la întâlnire decât despre formarea unui cartel și monopolizarea pieței libere și capitalistice.

    8
    2
    • La asta ma gandeam si eu. Cum adica sa ne intelegem sa avem acelasi pret. Pai unde e concurenta…mai si semnalati…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS