Sănătate

Tristețea vă copleșește? Ce riscați dacă nu tratați depresia

Depresia este cea mai răspândită afecțiune psihică, însă mulți bolnavi evită să meargă la medicul specialist de teamă că vor deveni dependenți de medicamente. Medicul psihiatru Monica Dejan, de la Centrul Medical Hardmed Bistrița, ne-a explicat într-un interviu care sunt pericolele care îi pasc pe cei ce ascund boala și evită tratamentul.

”Starea de tristețe poate fi un simptom în cadrul episodului depresiv, pe lângă alte multe simptome. Consider că ar trebui să se adreseze unui medic psihiatru atunci când starea de tristețe este persistentă, afectează pacientul care are dificultăți în viața profesională, în cea de familie, când această stare se asociază și cu gânduri de suicid, cu ideație micromanică îi spunem noi, care se referă la inutilitate, la culpă, atunci când pacientul se simte vinovat pentru diverse culpe mai mult imaginare decât reale, când apar problemele cu somnul, fie sub forma insomniilor, fie a stărilor de hipersomnolență, când apar tulburările de apetit, fie sub forma inapetenței, fie a apetitului crescut, când starea de tristețe se complică și se ajunge la consum de alcool sau droguri pentru a obține starea de liniște, de relaxare”, a spus dr. Monica Dejan.

În cazul în care o depresie nu e tratată, ea poate duce chiar la moartea pacientului.

”O depresie netratată poate să ducă la pierderea locului de muncă, la dependențe de alcool, la pierderea familiei, a individului ca persoană care își pierde stima de sine, se simte neputincios.Se poate ajunge și la complicații de ordin somatic fiindcă depresia poate duce la scăderea imunității, persoana cu depresie putând face boli cardiovasculare pe fond de stres, boli digestive, etc”, a adăugat dr. Dejan.

În momentul în care pacientul ajunge în cabinetul unui medic psihiatru va purta o discuție cu acesta, de preferat în prezența unui membru din anturaj care cunoaște mai bine situația.

”Se pot face diverse solicitări de explorări pentru a se exclude alte boli care pot să mimeze depresia, mă refer la o boală tiroidiană, la diverse deficite vitaminice sau anemii care pot evolua cu stare de oboseală și cu dispoziție tristă. Posibil ca după acest interviu să fie nevoie de o consiliere din partea unui psiholog și atunci pacientul e trimis la psiholog. Ulterior se stabilește planul de tratament și se discută opțiunile”, a spus medicul.

Medicația pentru depresie este indicată pentru o perioadă mai lungă de timp, însă nu dă dependență, a mai precizat ea.

În interviul video aflați și ce alte boli de natură psihiatrică afectează mulți oameni și cum pot fi tratate.

Medicul primar Monica Dejan poate fi găsită la Centrul Medical Hardmed situat pe strada Dumitrei Vechi nr.1 A.

Consultațiile sunt gratuite pentru asigurații Casei Județene de Asigurări de Sănătate, însă pentru o primă consultație este nevoie de trimitere de la medicul de familie și de programare.

6 comentarii

  • Bun subiect… experiențe sensibile cine trebuie să treacă prin ele.
    Calitatea Mediei românești (a peștilor mari mă refer) nu e una de aplaudat.

    5
    19
  • Ar mai fi câteva recomandări:
    – renunțarea la televizor, cel puțin programele de știri.
    – evitarea minciunilor spuse de politicieni.
    – mișcare și iubire, multă iubire.
    PĂREREA MEA!

    23
  • Am eu mai recent o stare în care îmi vine sa dau foc la mașini când vad ca primaria închide singurele 2 artere principale ale orașului simultan!

    La finalul lucrărilor, când orașul va arata foarte frumos, va fi o urgenta extinderea secției de pe Someșului.

    Nu ma simt trist, dar cumva asa…. nervos. Parca ma ia cu rău când am de traversat orașul. E asa un sentiment de pleci – dar nu ști când ajungi.

    Și mai am un regret , ca avem gena asta asa .. de ” capul plecat, sabia nu-l taie”

    24
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS