Peste 300 de sindicaliști din învățământul bistrițean, afiliați Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), au manifestat astăzi în fața Palatului Administrativ, unde au adus pungi cu pufuleți ca să arate cam ce ar putea cumpăra din banii oferiți de Guvern.
Protestatarii au afișat pancarte pe care au scris, printre altele, ”Nu suntem cerșetori, suntem educatori” și au scandat ”Sărăcia noastră, neputința voastră”, ”Fapte vrem, nu vorbe”, ”Dacă nu vă pasă, nu intrăm în clasă”.
Printre cei care au manifestat au fost și multe cadre didactice la început de carieră, nemulțumite că primesc în jur de 2500 de lei lunar, mai puțin decât municitorii necalificați. Cei care locuiesc în chirie trăiesc de la o lună la alta, adesea chiar cu banii părinților, întrucât salariul pe care îl primesc pentru munca lor este insuficient în condițiile actuale de inflație galopantă.
”În primul rând, sistemul e complet neatractiv începând de la Titularizare. Mi se pare nedreaptă corectarea, intră doar cei care au pe cineva. Dacă intri, dai examene ani la rând, se fac nedreptăți. Dacă ești titular ai prioritate, dacă ești suplinitor trebuie să faci lucrurile după cum spun alții. Eu sunt învățătoare, dar profesorii de sport, de religie și de la alte discipline cu ore puține, trebuie să facă naveta între mai multe școli, naveta nu e decontată în totalitate. Salariile sunt mici. Eu am acum 3200 de lei fiind în al patrulea an de învățământ. Am început cu 2500 de lei. Sunt căsătorită, dar nu am copii, așa că ne descurcăm fiindcă lucrează soțul și compensează el cu salariul lui. Nu este corect ca alți bugetari să aibă salarii mult mai mari decât noi pentru muncă pe jumătate cât a noastră. Suntem învățători sau profesori și trebuie să ne pregătim mult pentru cele 4,5, 6 ore de la clasă”, ne-a spus o învățătoare care a dorit să-și păstreze anonimatul.
”Sunt profesoară de română în al patrulea an de activitate. Am un salariu de 3000 de lei fiindcă am ore suplimentare și dirigenție. Fără acestea, aș avea 2800 de lei. Locuiesc în chirie și nu-mi ajung banii și pentru chirie, și pentru facturi, pentru navetă, nu mai zic de mâncare. Banii nu îmi ajung într-o lună fiindcă nu mă pot prezenta în fața elevilor oricum. Am noroc că părinții mei lucrează în străinătate și îmi trimit bani, deși am 25 de ani și lucrez”, ne-a spus o profesoară de română.
”Salariile sunt mici nu doar pentru debutanți, pentru toți cei din sistem în comparație cu inflația din zilele noastre și cu facturile pe care nu le putem lăsa deoparte. Ar trebui și cei de la guvernare să își îndrepte privirea și spre noi, să ne aprecieze munca, iar remunerația să fie în funcție de munca pe o prestăm. Cu toate gradele luate, o educatoare câștigă 3800-4000 de lei. O parte din bani se duc pe facturi, o parte pe mâncare, iar ceilalți rămân pentru alte cheltuieli. Cred că o creștere cu 1000 de lei a salariului ar fi necesară. Guvernanții trebuie să aibă în vedere și personalul nedidactic care are salarii foarte mici, avem colege care primesc 2200 de lei lunar. Eu sper că vom lupta până la capăt ca să obținem aceste drepturi”, a spus o educatoare.
”De 18 ani nu s-a mai făcut o grevă așa de intensă. În tot acești ani, s-a degradat tot, de la statut, la respect, la finanțare. Ne-a ajuns cuțitul la os demult, dar abia acum am reușit să ne adunăm și să protestăm. Cred că e o cerință rezonabilă ca un profesor debutant să aibă minim salariul mediu pe economie”, ne-a declarat alt cadru didactic.
Victor Ivan – lider județean al Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ: ”Noi, astăzi, aici, le dăm răspunsul guvernanților la oferta pe care au prezentat-o aseară târziu sindicatelor. Ne-au umilit. Noi nu suntem asistați social să primim carduri din care să ne cumpărăm cărți ca să mai studiem un pic. Totuși, suntem profesori care educăm tânăra generație. Este o batjocură. Noi, UJSLI, am consultat colegii și ne-au spus că nu sunt de acord cu oferta și că vor să continuăm greva. (…) Aseară Guvernul a făcut o mare greșeală că a ieșit cu așa ceva, ne-a întărâtat și mai mult. A crescut procentul celor care vor să continuăm greva cu un procent-două față de ziua precedentă”.
Întrebat ce se va întâmpla cu examenele elevilor dacă va continua greva, Ivan a răspuns: ”Nu știu cât va dura greva. După revenirea noastră la școală, dacă vom ajunge la o înțelegere, se vor amâna. Să nu se teamă copiii! Acum 18 ani, la ultima grevă, parcă am făcut o săptămână în plus, în vară. Nu pot fi sigur cât va mai dura greva, dar părerea mea este că, după oferta de aseară, colegii mei sunt și mai hotărâți să contine greva”.
Nemultumirile legate de sistem, angajari, birocratie sunt justificate, dar pretentiile de salarizare sunt aberante. Aveti cel mai mare salariu din tara raportat la orele pe care le munciti.
Adica unei educatoare care lucreaza 4 ore pe zi (fara justificarea efectiva a muncii, decat pe hartie, cu copii mici care nu sunt evaluati) i se pare putin un salariu de 4000 lei? Aveti idee cat muncesc altii pentru acest salariu? Altii care au studii la fel, si care se pregatesc la fel de mult pentru munca lor.
Iar despre criterii de performanta, sa nu mai vorbim. Nu este normal ca un profesor in clasa caruia nici un elev nu ia nota de trecere la examene sa aiba salariu egal cu alt profesor dedicat, care isi da interesul pentru elevii sai.
Beule, căci altfel nu te pot numi, cum îți permiți sa jignesti dascalii? Dascalii, care ți-au pus creionul între degete, care ți- au arătat calea cea dreapta, care te-au sfătuit cum sa devii om… Să-ți fie jenă ca, „te bagi unde nu-ți fierbe oala”! De ce nu comentezi fotbal sau politica sau manelele? De ce nu te semnezi, Beule? Dragi dascăli. aveți în mine și prietenii mei, respect și prețuire! Dr MNPop
Dacă nu cunoști în ce constă munca unui educator/învățător/profesor nu te băga în seamă …..pt fiecare oră la clasă cadrul didactic trebuie să muncească 1-2 ore acasă…trebuie să facă acte non-stop….cursuri de perfecționare din banii proprii…material didactic….copii mulți într.o clasă……etc…..să nu mai punem anii de școală investiți…una peste alta îi urât când calul moare de drum lung și prostul de grija altuia!
Dreptatea e undeva la mijloc. E normal ca profesorii sa fie mai bine platiti, dar veniturile lor se compara cu ale parlamentarilor, primarilor, medicilor etc. In mediul privat un angajat care castiga 4000-5000 lei lucreaza pr branci. Si acel angajat are studii superiore, trebuie sa se informeze constant despre modificarile legislatiei aparute, nu are asa multe libere nici concediu decat 20 zile.Toti vrem sa castigam mai mult si sa traim mai bine!
Salarii BRUTE in Danemarca pe lună.
Necalificat: 20.000 dkk
Profesor sau asistent medical 40.000 dkk (grila x2)
Parlamentar : 60.000 dkk (x 3)
Medic Specialist : 100.000 dkk (x 5)
Primar : 100.000 dkk (x5)
Prim Ministru 140.000 dkk ( 7 salarii minime)
–
Ce ar însemna asta in România:
Necalificat 3000 lei brut
👉Profesor Minimul pe economie x 2. Adică 6000 lei brut ( 3500 lei net)
Parlamentar 9000 lei brut
Medic specialist 15.000 lei brut
Primar oraș 40.000-100.000 locuitori, 15.000 lei brut
Prim Ministru/Președinte 21.000 lei brut
–
Daca de la 1 Ianuarie 2024 salariul minim pe economie creste la 3300 lei, atunci si salariul profesorilor sa fie 6600 lei brut
2025: 3600 minim pe economie x 2 = 7.200 lei BRUT salariul unui profesor.
2026: 4000 minim x 2 = 8.000 lei brut
2027: 4400 minim x 2 = 8.800 lei brut
2028 4800 minim x 2 + 9600 lei brut
Aceasta este parerea mea, puteti fi de acord sau nu cu mine.
S-ar putea sa am dreptate, s-ar putea sa fi emis unii factori din ecuație.
Problema in România este că toată lumea vrea sa câștige 4-5-7 salarii minime pe lună si acest lucru nu se poate.
V-ati întrebat cât i sa coste o paine când o sa câștigați 9600 lei brut? Sau cat vor costa locuințele? Cât vor fi chiriile? Care va fi prețul la utilități?
Va fi dublu fata de acum, deci nu veți trai mai bine ca acum.
@a.C.
Salariul mediu al profesorului debutant în Marea Britanie este
33.431 GBP/y. Adică 2785 lire /o lună.
Iar o pâine în UK costa in medie 2 lire!
Explicați de ce?! pâinea aici este totuși ieftină? Chirie găsești și la șapte sute lire /lună ( exclus Londra).
„The Average Teacher salary in the UK is
£ 33,431 , Sursa: COPYRIGHT © Reed .co!uk 2023 „
„Am spus-o într-un rând că ceea ce ne inspiră durerea cea mai mare si o adevărată teamă de viitorul acestei țări nu sunt pe atâta oamenii generației actuale pe cât tinerii noștri, care vor stăpâni în viitor soarta nației lor. Lucrarea continuă a instituțiilor prea liberale a consistat la spiritele tinere în dărâmarea oricărei autorități dumnezeiești și omenești, într-o încredere oarbă în propria persoană neînsemnată, în nerespectarea oricărui superior. Ușurința cu care tinerii la noi discută oameni și lucruri, expresiile de care se servesc, suficiența și lipsa de naivitate e un semn că avem a face cu oameni îmbătrâniți înainte de vreme, cărora le-am putea prezice de pe acuma lipsa de statornicie si impotența morală. Aceasta-i pedeapsa ce ne-o dă Dumnezeu pentru c-am făcut din școli numai unelte în care se îngrămădește învățarea unei mulțimi de cunoștințe, fără să fi îngrijit deloc pentru creșterea inimei și caracterului, căci niciodată tăria unui popor n-a stat în instrucție si numai în instrucție, ci totdeauna în creștere. O cunoștință, mai ales în școalele secundare, care nu are rol educativ, e o cunoștință stearpă și nefolositoare”
(Mihai Eminescu- Curierul de Iași, 5 iunie 1877).
Cine are urechi de auzit, să audă!
exact asta sunteti- cersetori