Timp de gândire

Profesorii şi politica

Văd că e zarvă mare pe tema schimbării directorilor de şcoli numiţi de fosta guvernare care se plâng acum că au fost daţi la o parte de actuala uitând cum, la rândul lor, le-au făcut vânt altora. Tocmai de aceea, eu cred că ar merita luată în calcul ideea ca profesorilor, la fel ca şi preoţilor şi magistraţilor, să li se interzică să facă politică.

În privinţa directorilor, aş vrea să spun din capul locului că ar trebui ca un partid politic să prindă curaj şi să termine odată cu sarabanda politică din şcoli. La fel ca şi magistraţii şi preoţii, profesoriilor ar trebui să li se interzică să facă politică. Sunt formatori de conştiinţe şi aşa trebuie să rămână. Să terminăm odată cu profesorii împărţiţi în două tabere, unii de la putere, alţii din opoziţie, unii cu funcţii, alţii protestatari sub masca sindicalismului, dar gata să le smulgă funcţiile celorlalţi. Ar trebui să existe măcar în şcoală un sistem sănătos pe baza căruia funcţiile să fie ocupate nu de cei mai buni activişti pe la partide, ci de cei mai buni manageri, că de asta ducem noi lipsă. Societatea noastră e plină de filosofi care dau din gură în timp ce oameni capabili să pună un plan pe hârtie şi să îl urmeze nu numai că sunt extrem de puţini, dar fug de stat cât îi ţin puterile din cauza salariilor mici şi a bârfelor mari ca să menţionez doar două cauze din sutele care ar putea fi înşiruite aici. La stat, de regulă, se intră cu pile şi taie munţi de frunze la câini. Un om capabil nu va accepta ordine de la un şef incapabil şi atunci preferă să lase în plata cui o lăsa slujba la stat şi să înoate în apele tulburi ale mediului privat în care nicio zi nu seamănă cu alta şi nicio săptămână nu trece fără ca Fiscul să te anunţe că iar ai de plătit ceva.

Cunosc bine tagma profesorilor. Din păcate, mulţi dintre ei s-au format în anii în care dacă în clasă mişca musca, se declanşa al treilea război mondial. Mulţi din vechea generaţie au şi azi impresia că le ştiu pe toate (acesta fiind motivul pentru care nu se mai pun la curent cu noutăţile didactice) şi confundă lumea în general cu clasa de elevi care trebuie să tacă şi să asculte la nesfârşit, altfel ia nota patru. Acest tip de profesori l-am întâlnit şi în politică. Mereu au senzaţia că spun şi fac lucruri importante, iar dacă sunt atenţionaţi de alţii că greşesc, au atitudinea celui care fuge repede la catalog şi ia stiloul ameninţând: „Nu mă contrazice că îţi dau nota 4!”

Aşadar, dacă aş fi inspector şcolar general (aici sunt absolut de acord ca numirea să se facă politic fiindcă Guvernul e politic şi implementează o anumită viziune), aş destitui toţi directorii de şcoli şi aş organiza un concurs extrem de serios cu examinatori din mediul privat. Aş pune candidaţii în postura de a vedea şcoala ca pe o firmă care trebuie să facă profit şi i-aş alege pe cei care ar gândi rapid, eficient, constructiv, cu linii directoare. Intriganţii politici i-aş pune la colţ să-şi scrie memoriile menţionând în ele momentele în care şi-au pus pile pe la partide să fie numiţi în diverse jilţuri pentru nişte biete sporuri de conducere.

Aşadar nu voi deplânge situaţiile în care se află directorii numiţi de PDL care au rămas acum fără funcţii. Eu i-aş fi destituit tocmai pentru că au fost susţinuţi de un anumit partid. Nu m-ar fi interesat alte motive. Să apelezi la un partid ca să obţii o funcţie e o dovadă de slăbiciune, iar managerii nu pot fi aşa.

Şcolile anului 2012 au nevoie de manageri, nu de politruci plângăcioşi care habar nu au să se adapteze vremurilor în care trăim. Cred că nici 10% dintre şcoli nu au site-uri, deşi elevii îşi iau toate informaţiile de pe internet. Mulţi habar nu au ce e acela un mail, deşi elevii lor au telefoane conectate la internet şi navighează nonstop. Cu toate acestea, mulţi directori îşi scot umbrelele politice când li se cere să plece. În unele cazuri poate că pe bună dreptate fiindcă, în locul unor politruci, vin alţi politruci. De aceea, e extrem de important ca profesorii să nu facă politică.

Cristiana Sabău

19 comentarii

  • Haideți să ne reamintim puțină istorie, mai precis istorie antică.
    La greci (mai ales la Atena în secolul V î. Hr.) și la romani (în vremea republicii lai ales) cetățenii aveau două mari obligații față de stat: să plătească impozite și să efectueze serviciul militar. În schimb puteau participa la viața politică, alegând magistrații și votând legile.
    Ca să funcționeze ceea ce spuneți dvs., ar trebui anulate și cele două obligații față de stat ale profesorilor: plata impozitelor și prestarea serviciului militar (de către cei apți, firește). Câtă vreme aceste obligații nu sunt anulate în cazul lor, nu li se poate anula nici dreptul de a avea o opțiune politică și de a vota.

    • ce impozite?…..de unde au profesorii bani de impozite?…….e un circuit inchis a banilor mei….platitor de impozite din alte surse decat cele bugetare……. scurt….o concluzie sa inveti ceva……..BUGETARII NU SUNT PLATITARI DE TAXE SI IMPOZITE….bugetarii devin platitori de impozite cand declara „spagile si comisionele” la fisc si platesc dupa ele ……..un mizilic de 16%

    • pe bune?
      prestarea serviciului militar obligatie a profesorilor?
      s-a scos din lege acest lucru pt toata lumea, esti pe lânga.

    • Pt ion.
      Prin lege s-a suspendat obligativitatea serviciului militar PE TIMP DE PACE!
      In caz de razboi, toti cei apti pot fi chemati in armata. Asa ca mai completeaza-ti tu informatiile. In rest ramane valabil ce spuneam.

  • Impozit pe salariu, CAS, CASS, impozit pe apartament/casa, impozit pe masina, TVA la orice produs, si lista poate continua.
    Te intreb, cat din sectorul privat din Romania (si de oriunde din lume) isi obtine profitul doar din surse private, de la firme care nu legatura cu statul, de nici un fel (ele sau furnizorii lor)? ZERO! Asa ca nu mai fetisiza sectorul privat, pentru ca nu ai dreptate. Mai pune mana pe o carte de economie, si completeaza-ti informatia.

    • (imi pare rau ca nu ai inteles) …..sursa banilor de unde e?……. daca toate veniturile sunt de la buget atunci……si plata impozitelor tale (pe masina, cladiri, cas, tva…etc)….. sunt tot din banii de la buget…. (sau pe statul de plata al bugetarilor jumate sunt de la buget si jumate cu care platesti impozitele sunt de la ….becali)

  • Greu cu priceputul. Platesc si ei impozite din munca lor. Ca nu-i plateste nimeni ca stau sa citeasca ziarul acasa in pat. Chiar daca sunt bugetari traiesc din munca lor ca si noi privatii, nu din banii nostri. Ideea ca bugetarii sunt niste putori platite de privati v-o inoculeaza unii care nu stiu cum sa faramiteze mai bine societatea. Daca inghititi asa ceva, n-aveti decat sa si digerati!

    • alina….hai sa te fac sa intelegi……TU LUNA ASTA AI LUAT SALARIU DE 2.000 RON……SI PLATESTI IMPOZITE SI TAXE DE MAXIM ….40 %….LUNA URMATOARE ……TUUUUUUUUUUUUUUUUUUU DE UNDE IEI DIFERENTA DE BANI ….ADICA 60%????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    • Sectorul privat si bancile particulare de unde iau banii? Au cumva dreptul de a emite moneda? Nu, tataie. Banii sunt luati, si de particulari, de la o institutie de stat.

    • BUNNNNNNNNNN….deci recunosti ca diferenta la buget apare….din sectorul privat….nuuuuu?….dar mai sus de ce scrii …ALTCEVA??????
      <<<<<<<<<>>>>> ……sau nu prea stii ce vorbesti si ce scrii??

    • BUNNNNNNNNNN….deci recunosti ca diferenta la buget apare….din sectorul privat….nuuuuu?….dar mai sus de ce scrii …ALTCEVA??????
      …. Impozit pe salariu, CAS, CASS, impozit pe apartament/casa, impozit pe masina, TVA la orice produs, si lista poate continua.
      Te intreb, cat din sectorul privat din Romania (si de oriunde din lume) isi obtine profitul doar din surse private, de la firme care nu legatura cu statul, de nici un fel (ele sau furnizorii lor)? ZERO! Asa ca nu mai fetisiza sectorul privat, pentru ca nu ai dreptate. Mai pune mana pe o carte de economie, si completeaza-ti informatia …. ……sau nu prea stii ce vorbesti si ce scrii??

    • Tataie, privatii nu emit moneda. Emisiunea de moneda e un monopol al statului.
      Esti de acord cu asta, da? (restul va urma, daca pricepi ce ti-am scris in acest mesaj).

  • Stimata doamna Cristiana, problema din scoli s-ar putea rezolva relativ simplu si foarte eficient, intr-o prima faza prin elaborarea si implementarea de catre profesorii din fiecare scoala a unui sistem de management TOTAL al calitatii. Subliniez necesitatea ca sistemele sa fie gandite, elaborate si implementate de catre profesorii insisi. Si sa fie management total adica pe principiul zero defecte! Desigur, pentru asta ar trebui formati dar acest lucru ar constitui o utilizare excelenta a fondurilor de pe POSDRU si, poate, ar avea cea mai mare valoare adaugata!
    Candva, am facut parte din echipa care a realizat un asemenea experiment in industrie (era inainte de 89) si rezultatele au fost fulminante! Poate ca daca lucrurile ar fi puse in ordine, scrise si respectate, sistemul s-ar putea disciplina si ar putea genera o directie corecta si asumata si responsabila in care sa evolueze!

  • Americanii au o soluție simplă și eficientă. Există un comitet al școlilor din localitate ales prin vot direct de catre cetățeni. El gestioneaza bugetele, angajeaza directorii si stabilesc criterii de performanță pentru aceștia. Politicul nu poate interveni în acest joc care este condus in mod direct de catre parinti, interesați în performanța școlii și implicit a viitorului copiilor. Este o diviziune clara intre acest comitet si procesul de învățământ, care este coordonat tehnic de către un consiliu tehnic format doar din dascali.

  • Doamna Cristiana, aveti dreptate! In scoala, nu are ce cauta politica! De altfel, in America de Nord este interzis sa vorbesti despre religie sau politica in scoala si eu cred ca e bine! Fiecare scoala are C.A. si ar putea stabili managerul potrivit. Avem dascali minunati si eu sunt sigur ca aceasta problema se va rezolva de la sine !

  • este absolut corect ceea ce scrii cu o singura conditie, sa scrii ca atat preotii cat si magistratii nu fac politica legal dar sant suta la suta multi inregimentati politic unii fiind pe fata,vezi referedumul si multe multe altele,in rest profesorii cred ca nu sr trebuii sa faca politica cum primarii nu ar trebuii sa asi bage toti politrucii lor in functie deoarece iei sant cei care fac de multe ori asta si interesul lor este sa aiba un primar docil sa faca ce spun iei iar chestia ca iei stiu ce este mai bine pentru comunitate este ceva de rasu plansu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.