Politică

Proiect de lege pentru eliminararea plafonării plăţilor cu cash. Măsura ar fi neconstituțională

În Parlament, a fost depus un proiect pentru eliminararea plafonării plăţilor cu cash, stabilită de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Inițiativa aparține unor deputați liberali. La rândul lui, fostul președinte al Curții Constituționale spune că măsura e neconstituțională.

”Împreună cu Adrian Cozma am depus astăzi în Parlament un proiect de lege privind eliminarea limitării cash. Aberația trebuie abrogată!”, a scris pe Facebook deputatul Robert Sighiartău.

”Ciolacu banii înapoi!

E important să revenim cât mai rapid la starea de dinaintea limitării utilizării banilor cash.

Nu putem impune un lucru pe care nu-l vrea aproape nimeni.

E o lipsire de libertate până la urmă și niciun salariat n-ar trebui să fie obligat nici măcar să primească banii doar pe card. Trebuie să fie opțional, fiecare persoană dispune de banii lui așa cum dorește și să plătească în condiții legale, nu impuse.

Fie că vorbim de salariați sau antreprenori, nu putem porni de la ideea greșită că oamenii vor să înșele statul. Statul trebuie să găsească modalități prin care să monitorizeze activitatea economică din societate. Fiecare avem activități diverse care implică o anumită conduită socială, oamenii cumpără produse, animale, plătesc servicii agricole. Nu-i putem obliga să aibă toți card bancar, mai ales în condițiile în care nu avem încă bancomate în multe localități. Așadar propunerea mea e clară: Trebuie să revenim asupra ordonanței și să renunțăm la măsura Guvernului de limitare a plăților cu bani cash. Sper ca toți colegii să susțină proiectul de lege inițiat în acest sens”, a scris pe Facebook deputatul Adrian Cozma.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat luni că măsura limitării cash-ului trebuie revizuită cât mai curând, pentru că nu crede că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la evaziune fiscală.

Și fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că limitarea plăților cash nu este constituțională întrucât statul nu-i poate obliga pe români să facă plăți doar cu cardul.

”Curtea s-a pronunțat pe problema asta. Cred că sunt cel puțin două decizii în care a spus că statul nu îl poate obliga pe angajat să ia banii pe card și să facă cumpărături numai cu cardul. Nu. Asta nu se poate face. Deci este practică. Nu știu de ce Curtea Constituțională, de data asta, a trecut peste această practică. Se întâmplă foarte rar să nu-și respecte Curtea, practica, dar de data asta, probabil că nu a fost pe fază, nu știu ce s-a întâmplat cu ei”, a explicat Augustin Zegrean.

Fostul președinte al CCR a spus pentru Newsweek.ro că, în cazul în care cineva va fi sancționat pentru depășirea limitei de cash, se poate adresa instanței și sigur va avea câștig de cauză.

11 comentarii

 • PSD-ul vrea sa aiba control total asupra circulatiei monetare. In acest fel va aduce intreaga societate la cheremul sau pentru ca de banii din banci va dispune cu masuri fiscale abuzive care, dupa actualul cod fiscal, nu pot fi oprite prin contestatii ori justitie iar numerarul in circulatie va redus pana acolo incat nu vom mai putea cumpara nimic. Astfel psd-istii vor atinge idealul mult visat: esti de al nostru traiesti, nu esti al nostru, mori! Nici macar Stalin nu a facut asa ceva!

  23
  8
  • Traiasca evaziunea fiscala! Vrem servicii de sanatate gratuite, vrem scolarizare gratuita pentru prunci, vrem infrastructura rutiera si vrem si taxe zero sau aproape zero. Ce conteaza 10-15% din PIB? Stalin sunteti exact voi ba, ca vreti si ciordeala si vreti si sa-i calcati pe cap pe astia care-si platesc toate taxele si sa profitati de pe contributiile lor. Huo, jos cu bancile, jos capitalismu!

   15
   19
  • Voi, psd-istii, sunteti cei care faceti evaziune si jefuiti bugetul de stat. Dar, in ce te priveste, n-ai ce face: daca nu erai prost nu erai psd-ist iar daca nu erai psd-ist nu erai nesimtit. Asa, din fericire, le ai pe toate din belsug. Felicitari!

   17
   10
  • Din pacate Stalin, cu aceeasi ideologie precum PSD, a facut mai mult, nu esti de al nostru, te omor. Si uite asa au murit peste 22 de milioane in Gulag… PSD ne omoara incet, cu taxe si decizii de genul celei mai de sus. Insa e o diferenta, Stalin, Ceausescu si alti calai comunisti nu au fost alesi de popor. PSD este ales constant de romani din 1992 incoace.

 • Bistriteanule,eu sunt de acord sa mai reduca din evaziunea fiscala dar tare ma tem ca de banii aia nu se fac drumuri sau spitale ,banii se duc in buzunarele lor!!!

  15
 • Legea asta cu cash-ul or fi dat-o cei din gaza sau crimeea , nu guvernanții noștri dragi, la care nu știe stânga ce face dreapta (care stângă, care dreaptă ?) La ei stânga și dreapta sunt ca la popa, doar pentru a primi, nu și pentru a da !

 • nu vi se pare ca se agita unii care au burta foarte plina??? din bani pe care nu prea ii fiscalizeza??ca tot vrem ca afara!!!!! afara stiti cum este???

  4
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS