Actualitate Recomandări

Proiecte care afectau apele, blocate de Agenția pentru Protecția Mediului BN

Mai multe proiecte pe care ar fi vrut să le implementeze persoane fizice și juridice nu au primit acordul Agenției pentru Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud întrucât încălcau prevederile Legii 292/2018 privind unele măsuri în domeniul protecției apelor și care a intrat în vigoare anul acesta, a spus Sever Roman, directorul APM.

Legea aduce reglementări noi privind evaluarea impactului unor proiecte publice și private asupra mediului.

”Conform acestei legi este interzisă realizarea unui proiect fără obținerea acordului de mediu și a aprobării de dezvoltare. În caz contrar, noi vom da decizie de respingere a acelui proiect, indiferent dacă e publica sau privat. De la intrarea în vigoare în ianuarie și până acum au fost emise 14 decizii de respingere a acestor proiecte care deja erau inițializate sau realizate”, a spus Sever Roman într-o ședință de Colegiu prefectural.

El a menționat că această lege leagă strâns APM de Apele Române: ”Nu putem emite acorduri de mediu fără a avea studiul de impact asupra apelor de la Apele Române. Suntem strâns legați unii de alții în această privință”.

Potrivit lui Sever Roman, cei care încalcă dispozițiile APM vor fi amendați de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu.

”Amenzile sunt foarte mari. Colegii de la Garda de Mediu au o treabă foarte serioasă aici și pentru persoane fizice, și juridice. Mai mult decât atât se poate ajunge la o sancțiune complementară de desființare a lucrărilor și aducerea la starea inițială”, a explicat Roman.

Deși nu a dat exemple de proiecte respinse, pe site-ul APM pot fi găsite titlurile a câtorva dintre acestea.

2 comentarii

  • Agenției pentru Protecție a Mediului, impreuna cu Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, ar trebui să manifeste tolerantă zero fată de cei care deversează dejectiile direct in acumularea de apă
    de la Colibita, asa cum s-a putut constata cand lacul a fost partial golit. Este inacceptabilă marea nesimțire a proprietarilor de vile care nu tin seama de faptul ca Lacul Colibita, pe lângă functia hidroenergetică, asigură principala resursa de apă potabilă pentru alimentarea localităţilor din aval, inclusiv a Municipiului Bistriţa.

  • Cum sa respingi proiecte realizate in baza legii , pe motiv de lege adoptată dupa finalizarea proiectului ???
    Altfel ,daca Mediu se călărește cu Apele in decizii, pentru ce mama dracului plătim putori de doua ori ???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.