Actualitate

Proprietari care au pus polistiren pe o fațadă din centrul istoric, amendați pentru ”ghiolbănie”

Proprietarii unei clădiri din centrul istoric al Bistriței, care au pus cu ”diverși nepricepuți obraznici” polistiren pe o fațadă seculară din centrul istoric au fost amendați pentru ”ghiolbănie”, anunță Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean.

”Bistrița nu e sat fară căini și stăm cu ochii pe huliganismul din reabilitări. Pe strada Gheorghe Șincai, numărul 6, niște proprietari au aplicat, cu diverși nepricepuți obraznici, niște polistiren pe o fațada seculară după ce au ras bolta și stuco. Pai de ce să nu semene casa lor cu o benzinărie? Să aibă linii drepte și decorativă? De ce să nu facă ce vor ei, deși proiectul depus la autorități stipula cu detalii restaurare, nu ghiolbănia ce se vede aici? Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția Locală, prin Disciplina în Construcții, au intervenit somând proprietarul să respecte proiectul avizat.

Ne-am mobilizat și noi. După ce inițial au continuat cu modernizarea, în cele din urmă au reacționat la presiune și au dat jos polistirenul. Stam cu ochiii pe lucrări. Știm cum trebuie să se facă ele și vremea în care proprietarii distrugeau cu sfidare a trecut. Când vedeți astfel de ghiolbănii trimiteți fotografii spre noi, spre DJC, spre Disciplina în Construcții. Bistrița are o alianță pentru patrimoniu care nu mai iartă vandalizarea clădirilor istorice”, a scris organizația.

Etichete

13 comentarii

 • Proprietarul nu este vrednic să locuiască intr-o casa istorică!
  Daca ați st cu cât respect se tratează casele istorice din străinătate, de către proprietar, și cât de mândri sunt că locuiesc acolo.
  Întreaga istorie a casei este afișata in pasaj, anul construcției, lista tuturor proprietarilor de-a lungul timpului, eventual numele evreilor care au locuit acolo si care au fost deportați de către naziști.
  – Amiral Olfert Fischer
  – Consulul din Sankt Croix
  – Fabricantul de Automobile
  Proprietarii știu absolut tot despre istoria cartierului, despre strada, bresle, sărbători orășenești, târguri, restaurante care au existat odată si sunt mândri ca locuiesc acolo.
  Repet! Ca sa locuiești acolo (in străinătate) trebuie să fi pasionat de istorie, cultura, etnologie, arhitectură, etc.
  Să fi mândru că locuiești intr-o casă istorică , in unul dintre cele 7 orașe medievale transilvănene.
  Daca nu te interesează istoria și cultura muta-te de acolo!
  Casa nu este a voastră, voi o conservați pt a o transmite generației viitoare.

  31
  9
  • Păi de ce nu cumperi casa de la „nevrednic”? Dacă ești așa mare iubitor de case istorice….ori nu ai banii necesari? Fă un credit, salvează casa, salvează Planeta. Se pare că locuiești „acolo” și nu „aici”..Apropo’s unde ești înscris cu plata impozitului? Acolo sau aici? Filozofule..

   12
   12
  • @Toate Bune
   Bun, e doar un punct de-al tău de vedere, nu înseamnă că trebuie să fie și așa….
   Toți cetățenii români sunt și suntem egali!!!

   3
   5
 • Ghiolbanie se intampla si pe str. GARII unde o minunata constructie este lasata intentionat sa cada. Fosta Biblioteca Judeteana pentru care Bistrita CIvica, si cu mine personal lntreprindem tot ce tine de noi sa o salvam. Si cons. Local Nicolae Pavelean a intiat o petitie in acest sens insa cu tristete constat dezinteresul total al bistritenilor si doar 200 au semnat intr-o saptamana. Rog pe cei de la Petrus Italus sa reactioneze si ei fata de situatia foarte urgenta de salvarea a acestui imobil.

  18
  20
 • Oricat ma straduiesc sa explic unor cititori tot Ghiolbani nu am cu
  cine. Sunt de departe foarte corect si nu sunt ilegal nici cinci minute. Am explicat cu lux de amanunte de nenumarate ori ca am platite toate avizele.,am proiect de casa si de rezistenta, terenul tot este al meu, a fost platita si Autorizatia, insa cei de la Urbanism au fost dusi cu pluta de un vecin care pe motiv ca nu s-a produs indiviziunea a reusit sa imi blocheze eliberarea Autorizatiei de care acuma nu mai am nevoie. Si procesul meu a fost extrem de lung din 2008 pentru o nimic a toata intervenind doi avocati din partea adversa tocmai ca sa fiu amendat
  Toate au trecut si sunt deja invingatori. Ilegali sunt cei de la Urbanism, care si-au permis sa imi nesocoteasca actele de proprietäre foarte clare. DecI sunt foarte legal insa acei analfabeti functionali care ma ataca nu au gasit alt subiect. Cand voi finaliza procesul voi ruga Timp Online sa imi publice sentinta.

  6
  21
  • Nu am nimic cu tine personal , dar ma faci sa rad. Daca nu s-a eliberat autorizatia de construire si tu ai construit ce numesti tu ” legal” ? Care lege iti da dreptul sa construiesti inainte de a fi eliberata autorizatia de construire? De curiozitate… 🤔

   20
   3
  • Asa e…toti sunt dusi cu pluta.Urbanismul,primarii ,vecinii,avocatii,judecatorii care inca din 2008 nu au vazut bietii de ei cat esti de corect.Oameni cu facultati ,cu studii ,cu institut de magistratura plus inca vreo cateva zeci care iti dau minusuri la fiecare postare, sunt dusi cu pluta ca nu iti dau tie dreptate ,dragul nostru.

   17
   5
 • Fraiere. Ti-am spus de mai multe ori ca o instanta m-a absolvit de amenda data de Primarie si aceea simbolica de 1000 Lei, tocmai ca am fost corect. Este un caz special care nu te priveste si care nu a produs nici o dauna publica. Sunt chiar foarte corect si ma doare la basca de minusurile primit de la unii ca tine.

  4
  16
  • Nu vad corectitudinea ta. Ai construit fara a ti se elibera autorizatie de construire. Corect ar fi fost daca obtineai autorizatia de construire chiar si prin instanta daca era nevoie si apoi sa te apuci de construit, ca tot omul de rand.Tu ai obtinut prin instanta cel mai probabil dreptul de a intabula o constructie realizata ilegal.

   11
   2
 • Da ghiolbanie, toti sunt dusi cu capul cand vor sa excrocheze pe altul fara nici un drept. Asta este lupta mea de ani de zile cu niste Ghiolbani din mai multe directii. Cu mine nu tine cu excrocheriile. PUNCT.

  4
  17
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.