Proprietarii de porci din focarele de pestă porcină africană din județul Bistrița-Năsăud care au respectat prevederile legale au fost despăgubiți de stat pentru animalele ucise pentru a preveni răspândirea bolii, a spus Ioan Bogolin, revenit în fruntea Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud. Ceilalți, care au fost sancționați, nu au primit nimic.
”Până la această dată, cele mai multe focare din Europa au fost confirmate în România, peste 85%. Sigur că România are un specific aparte de creștere a porcilor în explotațiile nonprofesionale. Primul focar a apărut, în 2017, în județul Satu Mare, ulterior în Tulcea, prin mistreții veniți dinspre Ucraina. Până la data de 11.03.2022 erau 5711 focare cu aproape 1,5 milioane de porci afectați. S-au confirmat peste 6000 de cazuri la mistreți dintre care peste 4000 de mistreți găsiți morți și 2114 vânați”, a spus Ioan Bogolin.
Județul Bistrița-Năsăud, deși a fost ultimul din țară în care a fost confirmată pesta porcină africană și au fost impuse restricții, nu a scăpat nici el de această boală.
”La începutul anului 2021, și în Bistrița-Năsăud au fost introduse restricții și odată cu acest lucru, toată România este în partea a treia a Deciziei, în sensul că nu se mai poate face comerț cu animale vii decât pe teritoriul României. În județul Bistrița-Năsăud, primul caz la mistreț a apărut în 2019, la limită cu județul Maramureș. În 2020 au fost confirmate trei focare, în 2021 – 28 și trei până la această dată în 2022. Îngrijorător este că 78% din mistreții găsiți morți au fost pozitivi. Una dintre surse azi este mediul silvatic. Nu putem demonstra că din mediul silvatic s-a dus înspre domestic, dar, din păcate, pesta porcină africană, va mai face probleme României”, a mai spus șeful DSVSA Bistrița-Năsăud.
Proprietarii de porci domestici care respectă prevederile legale beneficiază de despăgubiri la valoarea de piață. ”La mistreți este o lege trecută de Senat să se compenseze și ei, dar, până la această dată, doar pentru mistreții morți care sunt duși la laboratoarele pentru analize se poate face o stimulare, nu vorbim de despăgubire, de 225 de lei pentru mistrețul găsit mort și dus la laborator”, a spus Bogolin.
”Cauzele de bază pentru răspândirea bolii sunt mediul silvatic și circulația ilegală a porcilor pe teritoriul României. S-au aplicat destul de multe sancțiuni, iar atunci când se aplică sancțiuni, proprietarii nu pot fi despăgubiți conform prevederilor legale. Pentru cei care au respectat prevederile legale, până la această dată au fost alocate despăgubiri în valoare de 280.256 de lei pentru focarele confirmate până anul trecut. Pentru cele trei focare din acest an, dosarele sunt în curs de evaluare și vor fi despăgubiți proprietarii la valoarea de piață a animalelor pe care le-au deținut înainte de dispunerea uciderii acestora. În prezent, mai sunt focare la Buza Cătun și la Țăgșoru. Chiochiș și Budești sunt cu restricții, dar vom finaliza și le ridicăm. Sunt trecute 30 de zile și dacă la examinările pe care le facem nu se găsesc alte suspiciuni sau confirmări se vor ridica restricțiile”, a mai declarat Ioan Bogolin.
Avem putini profesionisti in functii importante .
Multa sanatate d-lui Bogolin