Actualitate

Proprietarul clădirii de pe str. Gării nr. 2, amendat cu o sumă modică pentru că a lăsat-o în paragină

Clădirea de pe strada Gării nr. 2, în care mulți ani a funcționat Biblioteca Județeană, se află într-o avansată stare de degradare, motiv pentru care proprietarul a primit două amenzi, se arată într-un raport al Poliției Locale, transmis Consiliului Local Bistrița.

În urma unei sesizări, Poliția Locală Bistrița a făcut verificări la fața locului și a constatat că imobilul aparține firmei Actor Assets SRL cu sediul în Cluj-Napoca, ce care ca asociat unic firma Anodin Assets SA tot din Cluj-Napoca, și administrator pe Ileana Motoc.

Societatea – care are ca și obiect de activitate inclusiv consultanța pentru afaceri și management, administrarea imobilelor pe bază de comision și contract, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate – figurează cu un punct de lucru deschis chiar pe strada Gării la numărul 2, însă este evident că nu desfășoară aici nicio activitate, sediul fiind în paragină.

Iată ce a descoperit la fața locului Poliția Locală Bistrița și pentru ce a amendat firma din Cluj cu suma de 1310 lei.

Potrivit istoricului de artă Vasile Duda și arhitectei Cristina Bungărdean, clădirea aceasta ar merita clasată.

15 comentarii

 • Daca nici in vara aceasta nu se va face ceva pt recuperaraea acestei cladiri,la anul o puteti trece la capitolul ruine irecuperabile,sursa de infectari.Pacat,ca aici a functionat Biblioteca Judeteana ,iar acum este intr-o stare jalnica.Cei ce aveti resonsabilitati in ce priveste pastrarea si valorficarea cladirilor ,ati putea face vizite documentare la Cluj sau Oradea,sa vedeti cladiri mult mai ravasite,care au fost recuperate si acum sun mandria orasului!

  • Primarul are budă noo….îl doare fix la caschetă. Are la sertar scuza cu „ne pare rău, chiar nu avem ce să facem, clădirea e proprietate privată și după discuții cu direcția județeană pentru cultură, serviciul monumente…bla..bla…bla…. nu am ajuns la un acord cu proprietarul”

  • Spuneti-i careva turcului sa-si faca acolo centrul ala de date pe care vrea sa-l planteze în fosta centrala termica din spatele cinematografului Dacia.
   E mai ieftina reabilitarea decât o constructie de la zero si mai face economie si la cabluri, ca e aproape de primarie.
   Daca îl lasati sa zica si ca a fost ideea lui stralucita poate iese ceva frumos si pentru restul orasului.
   Asta în afara de bideul ala celebru pe care l-am vazut doar în poze.

 • Ce mi se pare clar este faptul ca proprietarul o vrea daramata! De aceea a lasat-o de izbeliste si nici nu incearca sa scape de ea. Ganditi-va numai ce mandrete de bloc se poate construi acolo. Mai cumpara (daca nu a facut-o deja) si terenul din fata trezoreriei si gata blocul!
  Are rabdare pana ii jos si pe urm aface ce vrea muschii lui. Prin aceasta metoda s-au daramat in Bucuresti zeci de cladiri de patrimoniu.
  Pana cand primaria Bistrita nu i-a decizia impozitarii cu 500-1000% a cladirilor abandonate (cum s-a procedat si in Oradea si nu numai) nu se va scapa de practica aceasta. totul este ca cineva sa aiba sange in instalatie si sa decida. Nici Bolojan nu a fost cel mai iubit din oras cand a luat unele masuri dar s-au dovedit in timp ca au fost decizii bune. Nu sunt masuri populare pentru unii dar nu ne putem bate joc de patrimoniul arhitectural al orasului la infinit! Nu poti intretine vinde! Nu poti plati impozitul marit, pentru ca nu ai neglijat cladirea, vinde!

  • Proprietarul poate sa faca ce vrea cu cladirea lui, in limitele legii. Poate sa o neglijeze cu riscul de a plati amenzi sau poate sa o demoleze daca legea ii permite asta. Si deocamdata ar putea fi demolata deoarece nu este considerata un monument istoric, de arta, etc. Daca intentia proprietarului este sa o demoleze, asta e, ne impacam cu situatia, proprietatea e sfanta!
   Sa-l obligi sa vanda ca nu intretine e aproape imposibil atata vreme cat cladirea nu e considerata monument si are optiunea de a demola si a construi altceva acolo. Chiar si o oferta generoasa din partea Primariei nu va fi luata in considerare deoarece va fi cu mult sub profitul realizat din vanzarea unui bloc cu apartamente care s-ar construi acolo.

  • Nu il obliga nimeni sa vanda. Il obliga sa intretina :
   Articolul 9 din Ordonanța Guvernului nr. 21/2002, așa cum a fost el modificat prin LEGEA nr. 273 din 25 noiembrie 2020 (pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale), obligă proprietarii să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale. Legi sunt, trebuie doar aplicate.
   Daca nu isi permite (poate fi aceasta o cauza) va fi nevoit sa vanda . Daca nu plateste pentru nentretinere si acumuleaza datorii iarasi se poat lua masuri. Metode legale sunt, trebuie doar cineva sa le aplice cum spuneam. Au fost si altii care au aplicat aceste metode si culmea au dat rezultate.
   Mai mult daca primaria nu vrea bloc acolo se poate rezolva si asta, limiteaza regimul de inaltime pentru cladirile nou construite in zona respectiva.

 • Am cerut cu insistenta si am facut demersurile necesare prin care Primaria Bistrita trebuie sa actioneze si sa faca ceva util cu acest imobil de mare valoare arhitecturala o cladire din perioada interbelica cu aspect de CAZINO.
  am participat personal cu petitia dupa mine si am luat cuvantul in Comisia de urbanism al CL B-ta.
  Am cerut in repetate randuri si pe Bugetul 2020-21 ca Primaria sa cumpere acest imobil si sa se foloseasca statul de dreptul prioritar si firesc in a putea achizitiona acest imobil.
  Am cerut domnului Primar ca cei din Urbanismul primariei sa inceapa demersurile de a inscrie acest imobil in dreptul imobilelor protejate cu valoare arhitecturala pentru orasul nostru.
  Lucrurile stagneaza si sunt foarte nemultumit ca si contribuabil .
  De departe se vede relele intentii a celor care au in proprietate aceasta cladire si gurile rele de prin Primarie transmit ca acolo se pregateste un PUZ cu demolare si construire a unui bloc turn cu 6-8-10 etaje, adica un mare balamuc in cea mai mare intersectie a orasului.

  • Dar de cladirea Postei, cu capatul ala ciuntit, unde se afla un chiosc tip garaj, ce ziceti? Acolo n-ar putea cumpara Primaria? S-ar putea construi ceva care sa dea simetrie intregii cladiri si s-ar putea amplasa acolo centrul ala de date pe care il vrea Primaria.

 • Poi e monument sau nu dupa LEGE? Sau se declara monument istoric asa ca îi place la unu sau nu se declara ca vrea altul.Daca se incadreaza dupa LEGE ,directia monumene istorice trebuia sa o declare demult ca atare.Ori si aici e lasat la alegere…ca a mai fost unu care a facut din casa lui mumă sa monument istoric sa i plateasca statul curentul si lemnele. Sa ofere primaria un pret corect dupa cum bine zicea citizen si sa faca acolo centru de date.Daca nu,proprietarul poate sa faca ce vrea cu ea si sa construiasca altceva dar cu conditia repectarii legii.Uite Balane iti dau un pont…vis a vis de biblioteca e cadirea sri care are niste antene de comunicatii .Daca totusi se construieste ceva acolo va trebui cerut acordul sri sa nu le impiedice comunicatiile.Asa ca si daca se demoleaza se va construi ceva cu putine etaje,cu rezerva ca sa vedem cine e dezvoltatorul.Ca daca e agreat si de …si de… va face 10 etaje.

 • Totusi cum a intrat politia locala in imobil?
  A avut acces pe baza de mandat? E posibil sa avem si un dosar penal aici intentat de catre proprietarul imobilului.

  • Mai sus scrie clar:
   ” În urma unei sesizări, Poliția Locală Bistrița a făcut verificări la fața locului și a constatat …”
   De asemenea Legea 155/2010 actualizată:
   CAPITOLUL I
   Dispoziții generale
   Art. 1.
   (1) Poliția locală se înființează în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, în următoarele domenii:
   a) ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor;
   b) circulația pe drumurile publice;
   c) disciplina în construcții și afișajul stradal; constată contravenții și aplică sancțiuni pentru nerespectarea normelor legale privind conviețuirea socială stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităților administrației.

 • eu zic sa verifice Fiscul firma asta, detine prea multe proprietati in prea multe judete din tara stiu din surse sigure.

  $a vedem de unde atata bogatie !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS