Comitetul Executiv Judeţean al PSD Bistriţa-Năsăud a decis în unanimitate să susţină candidatura lui Liviu Dragnea pentru preşedinţia partidului, la scrutinul intern din 11 octombrie: ”Considerăm că întreaga activitate a acestuia, atât în funcţiile deţinute la nivelul partidului, cât şi în plan guvernamental, îl recomandă să conducă partidul nostru”.
”Credem că experienţa şi eforturile sale în procesul de descentralizare a administraţiei, preocuparea arătată pentru programele de dezvoltare locală, precum şi permanenta consultare cu organizaţiile locale de partid, toate acestea vor fi reflectate în voturile membrilor noştri din 11 octombrie. Suntem convinşi că cel mai amplu şi democratic mecanism de consultare internă, pe care niciun alt partid nu l-a mai pus în practică, va dovedi în 11 octombrie că PSD este cel mai mare, transparent şi viu partid al României, iar părerea fiecărui membru este importantă şi respectată”, se arată într-un comunicat al Comitetului Executiv Judeţean PSD Bistriţa-Năsăud.
Liviu Dragnea este așteptat la Bistrița vineri 2 octombrie, când va avea loc Conferința județeană de alegeri a PSD Bistrița-Năsăud, pentru funcția de lider urmând să candideze actualul președinte interimar, șeful CJ Radu Moldovan.
Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea şi-a lansat duminică, la Alexandria, candidatura la şefia PSD, declarând că nu a fost uşor să ia această decizie.
Alegerea preşedintelui PSD se va face printr-un scrutin universal, la care vor vota toţi membrii PSD, pe data de 11 octombrie. Este pentru prima dată când social-democraţii folosesc acest sistem pentru a-şi alege liderul. Aproximativ 500.000 de membri vor fi aşteptaţi la acest scrutin. Organizaţiile locale ale PSD vor organiza în fiecare sat, comună şi oraş unde există membri înscrişi oficial secţii de vot. Acestea vor fi amplasate în sediile de partid, acolo unde există, sau în Primării şi cămine culturale, în localităţile în care autorităţile locale vor permite acest lucru. Dacă nu pot fi găsite astfel de locaţii, regulamentul prevede că secţiile de votare pot fi amplasate şi în locuinţele şefilor de organizaţii locale. Acest sistem înlocuieşte sistemul tradiţional, prin care preşedintele partidului este ales prin votul delegaţilor de la Congres, care primesc mandat din partea organizaţiilor locale. Astfel, deciziile filialelor PSD prin care îşi anunţă sprijinul pentru un candidat sau altul au rol de recomandare pentru membrii PSD. După alegerea preşedintelui PSD, pe 11 octombrie, va fi organizat şi un Congres, pe data de 18 octombrie, unde vor fi alese restul funcţiilor din conducerea partidului, respectiv preşedintele executiv şi vicepreşedinţii, precum şi alte funcţii precum secretarii.
Foto: arhivă
Ce alegeri democratice cu un singur candidat ,prostelă pe fata.
Democrația nu rezolvă instant problemele, exercițiul democratic prin extinderea aplicări lui și în interiorul partidelor, poate rezolva multe probleme. Suntem martori la o a doua încercare de aplicare a democrației pure în interiorul unui partid. Indiferent de rezultat, democrația face un pas înainte după 25 de ani. Singurul ce a sesizat ”pericolul” este tătucul democrației restrânse, unde dreptul la vot este delegat iar dreptul de a fi ales anulat.
Dar cum ramane cu consecventa? În 3 noiembrie,2014 a doua zi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, Radu Moldovan anunţa că dacă va pierde alegerile şi în turul doi, îşi va depune mandatul de preşedinte al PSD Bistriţa-Năsăud.
„Dacă pierd alegerile în turul doi, îmi depun mandatul de preşedinte al PSD. Dacă pierd, înseamnă că nu mă pricep şi trebuie să îmi depun mandatul. Dar asta nu pentru că mă provoacă cineva, ci pentru că simt că trebuie să fac lucrul ăsta. Dacă nu câştigăm, PSD trebuie să îşi pregătească alt preşedinte. Tot timpul liderul trebuie să-şi asume totul. În Bistriţa-Năsăud, PSD e condus de o echipă, dar eu sunt liderul”, spunea atunci Raducu.
În Bistriţa-Năsăud, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a fost câştigat de Klaus Iohannis, care a totalizat 62,27% din voturi, în timp ce Victor Ponta a obţinut 37,73%, diferenţa între cei doi fiind de peste 40.000 de voturi, fapt pentru care preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, aflat în fruntea organizaţiei judeţene şi-a dat demisia din funcţie, în urma rezultatelor slabe înregistrate în judeţ la alegerile prezidenţiale. Acum vrea sa candideze din nou ca si cum nimic nu s-a intamplat. A uitat ceea ce el insusi a spus:”Dacă pierd, înseamnă că nu mă pricep şi trebuie să îmi depun mandatul”. O fi devenit oare intre timp mai priceput? Greu de crezut, ceea ce demonstreaza ca PSD-ul nu-i in stare sa se reformeze, apeland la aceeasi indivizi, in loc sa vina cu oameni noi.
A scapat porumbelul, era prea sigur ca o sa castige.
Si-a dat demisia Radu. Momentan e presedinte interimar. Da ce va roade pe voi grija cine conduce PSD, nu inteleg? V-ati saturat de Dolha si Oltean si vreti sa veniti la PSD? :)))
Posibilitate …
Daca neica Raudu cel specializat in Jermania… aduna contra cost neuronii sinceri, evlaviosi si mandri ( la mp ! ) … de la extensia UBB-CLUJ din Bistrita si castiga alegerile din 2016 ?