Actualitate

Când vin primele firme în Parcul Industrial și cine trebuie să se implice. ”Va fi un succes dacă…”

Primarul Ovidiu Crețu și administratorul SC Business Park Bistrița Sud SRL, Iulius Dumitru, care se ocupă de Parcul Industrial Bistrița Sud, au vorbit despre pașii care trebuie făcuți pentru popularea acestuia, profilul firmelor, crearea de noi locuri de muncă și managementul Parcului.

Ovidiu Crețu:

ovidiu cretu 28 sep 15”Dacă privim din perspectiva anului 2015 obiectivul de creare a noi locuri de muncă în Bistrița, când firma Leoni își aduce angajați inclusiv din străinătate, pare un obiectiv puțin fantezist. Eu susțin în continuare că dezvoltarea Bistriței trebuie să se bazeze foarte mult pe IMM-uri, nu degeaba ele sunt finanțate cu prioritate de UE. Dacă în Parcul Industrial ar veni o mâine o firmă care să ceară toate locurile și să spună că angajează 5.000 sau 10.000 de oameni, sigur că am încheia contractul, dar nu aceasta este ținta noastră. În locul unei firme care să angajeze 10.000 de oameni prefer 500 de firme care să angajeze câte 20 de oameni, prefer întreprinderi mici și mijlocii, le prefer pe cele bazate pe producție care să asigure locuri de muncă și care să aibă flexibilitatea necesară unei industrii care este stabilizată. Exemplul Nokia de la Cluj este cât se poate de elocvent, acolo a fost și un noroc că pe structurile existente au venit alte unități, puteau să nu vină și să rămână totul în aer. Eu mă bucur că Leoni își dezvoltă activitatea în Bistrița, că angajează oameni, că face producție și că ne plătește impozite. Îmi doresc ca în Parcul Industrial să fie multe firme, care să angajeze oameni, să îi plătească bine și să aibă stabilitate în timp.

Într-o perioadă foarte scurtă vom clarifica toate problemele care mai sunt pentru ca SC Business Park să preia cele 19,6 ha și apoi va urma o perioadă de negociere pentru fiecare loc. Această societate care ne aparține va trebui să gestioneze un bun al nostru. Eu apreciez că încă de anul acesta vor fi societăți care se vor așeza în Parc în sensul de a începe să-și construiască utilitățile, asta înseamnă că la angajări de personal putem să ne așteptăm undeva la anul în vară, ceva de genul acesta. Nu există la ora aceasta ceva concret, doar promovarea și marketingul făcute de domnul Iulius Dumitru pentru că încă nu are mandat să semneze contracte de închiriere sau vânzare pentru spațiile de acolo. Abia primim noi, municipiul, de la constructor obiectivul. În clipa asta acolo este încă un șantier.

Promovarea făcută Parcului Industrial a fost una bună, suntem cunoscuți, suntem știuți. În analiza cost-beneficiu a proiectului Parc Industrial, am estimat per total parc la final 2.000 de locuri de muncă. Numărul lor e relativ, poate să vină o firmă care să folosească foarte mult munca manuală și pe o suprafață de 1.000 mp să folosească 300 de angajați și poate să vină una foarte automatizată și pe acea suprafață să folosească doar patru oameni. Îi doresc succes domnului Dumitru, îl vom susține pentru a ocupa parcul cu unități mici, mijlocii. El va trebui să dea un raport de activitate după ce are obiectul muncii. Domnul Iulius Dumitru nu a primit până acum pâinea și cuțitul practic. Eu aștept multe de la SC Business Park, experiența pe care o are domnul Dumitru îl recomandă și cred că vom lucra mult timp împreună.

Legat de atragerea investitorilor, lucrul acesta trebuie să se întâmple într-o conjunctură generală. Să presupunem că va trece un an și vom avea zece investitori și nu 20 sau 30 cât estimăm, n-o să poată spună cineva: e de vină Business Park, Iulius Dumitru. Într-o astfel de întreprindere, realizarea unui Parc Industrila, promovarea lui, atragerea de firme, trebuie să se implice administrația. Nu este o datorie a județului, dar noi vom cere inclusiv județului să se implice, am și cerut de altfel, și chiar și mai departe Guvernului pentru că am promovat acest parc și prin intermediul ambasadelor noastre din China și Arabia Saudită. Înseamnă o implicare inclusiv a Guvernului pentru atragerea investitorilor.

Dacă toată suprafața de 19,6 ha va fi ocuptaă într-un timp rezonabil, voi considera că Parcul Industrial are un mare succes.

Iulius Dumitru:

”Există 12 scrisori de intenție din partea unor companii locale, dar vor avea colaborări și companii din străinătate. Probabil că dintre ele se vor concretiza 6, 7, 10 poate, circa 10 ha sunt deja iulius dumitru 28 sep 15acoperite prin acele scrisori de intenție. E vorba de firma din județ, dar nu neapărat relocare, ci extindere de activitate, dezvoltare. Firmele sunt din domeniul prelucrărilor metalice în primul rând. Viziunea mea este mai degrabă să populăm acest parc cu multe întreprinderi mici și mijlocii decât cu o singură companie mare, de preferință locale, să creștem prin noi înșine. Putem ajunge la 500 de locuri de muncă, la mai multe, depinde de profilul fiecărei companii. Taxa de concesiune pentru teren pornește de la 0,2 euro mp/an. Eu nu am putut semna contracte de concesiune deoarece încă nu am primit mandat, dar se vor semna după ce voi primi acest drept”.

1 comentariu

  • Popularea Parcului Industrial, ar trebui sa inceapa prin construirea Incubatorului de afaceri, decisa intr-o sedinta a Consiliului Local. Incubatorul de afaceri ar putea fi primul element care sa starneasca interesul mediului de afaceri pentru Parcul Industrial. Faptul ca acolo va exista şi o mică hală de pentru prototipuri sau microproductie, creaza premizele ca pe langa incubatorul de afaceri sa se dezvolte si activitati de cercetare si inovare. Astfel se realizeaza dezideratul integrarii cercetarii cu productia din parcul industrial.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS