”Guvernarea PSD a reușit “performanța” de a-și pierde complet încrederea pe plan internațional. Rezultatul? Investitorii se retrag, se pierd locuri de muncă iar datoria publică explodează.
Lipsa de credibilitate a PSD îi costă enorm pe români chiar dacă, la o privire superficială, s-ar putea spune că încrederea sau lipsa de încredere într-un Guvern nu influențează mersul economiei. Dar, chiar și la nivelul relațiilor personale, încrederea este totul! Exact la fel funcționează lucrurile și la nivel internațional unde încrederea este cel mai important bun: se câștigă greu și se pierde foarte ușor. Iar PSD, Guvernele pe care le-a dat României în ultimii ani și majoritatea parlamentară PSD-ALDE au reușit, prin deciziile lor controversate, să dinamiteze încrederea UE ca instituție, a celor 27 de state membre dar și a partenerilor tradiționali precum Statele Unite ale Americii. Efectele sunt foarte simple și măsurabile.
De ce justiție?
Când singura preocupare a unui Guvern este cum să își scape propriii corupți și cum să strecoare amnistia și grațierea pe ordinea de zi a Executivului, se declanșează o reacție în lanț.
Să luăm doar ultimul exemplu. La începutul lunii aprilie, în preziua unei ședințe a Guvernului Dăncilă, apare public informația că este iminentă adoptarea ordonanței de urgență pentru aministie și grațiere care să îi facă scăpați pe Liviu Dragnea și alți membri importanți ai PSD. Imediat, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans transmite Guvernului Dăncilă că o astfel de ordonanță “va obliga Comisia să reacționeze”. Ambasadele a 12 state dau dovadă de o mobilizare fără precedent și transmit Guvernului o scrisoare în care îi cer “să se abțină de la modificări care ar putea slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției”.
Aceste semnale venite de la partenerii democratici ai României sunt auzite și de investitori. Nimeni nu își riscă banii într-o țară în care se dau legi și ordonanțe arbitrare, menite să salveze un grup de oameni. Justiția corectă și liberă este garanția că banii lor nu sunt în pericol. Iar când nu se mai fac investiții, nu mai apar nici locuri de muncă, se pierd cele existente deja și zeci de mii de familii au de suferit. Este o reacție în lanț!
Avertisment de la marile companii
Guvernul PSD nu îi sperie doar pe potențialii investitori din România. Lipsa completă de preocupare a Guvernelor PSD față de infrastructura rutieră a făcut ca unul dintre cei mai mari investitori din România, Compania Ford, cu peste 4000 de angajați, să transmită un avertisment tranșant la adresa Guvernului de la București. ”Am investit 1,5 miliarde de euro în fabrica de la Craiova. Vom analiza exact ceea ce fac autoritățile române în materie de infrastructură, după care vom decide cum și unde ne vom investi banii”, a spus recent președintele Ford România, Ian Pearson. El a explicat că lipsa unei autostrăzi până la granița cu Ungaria costă timp și bani. În aceeași situație se află și constructorul Dacia de la Mioveni care angajează peste 17.000 de oameni. Lipsa unei autostrăzi până la granița cu Ungaria i-a făcut chiar pe salariații companiei să organizeze un miting prin care să ceară Guvernului urgentarea construcției. “Se pare că Guvernul nu înţelege că prioritatea României este păstrarea locurilor de muncă şi că există riscul ca după 2020 cea mai mare companie auto din România să plece efectiv de aici”, au declarat reprezentanții salariaților de la Dacia Mioveni. Zece milioane de euro anual pierde Dacia Mioveni în lipsa autostrăzilor.
Vechea neîmplinire: intrarea în Schengen
Asaltul constant al Guvernelor PSD asupra justiției și preocuparea exclusivă a acestora de a își face corupții scăpați a condus și la ratarea repetată a unuia dintre cele mai importante obiective ale României: primirea în spațiul Schengen. De două ori, până acum statele membre ale UE au refuzat României chiar și intrarea parțială, cu aeroporturile și porturile maritime, în Schengen.
Decizia privind intrarea României în Schengen trebuie luată prin decizia unanimă a statelor membre. România nu a reușit să adune această unanimitate până acum, deși, în mod repetat, i s-a transmis că respectă toate criteriile tehnice. Adică granițele sunt securizate iar interconectarea sistemelor polițienești realizată. Criteriul politic este cel care ține România departe de Schengen. România are cea mai mare frontieră a Uniunii Europene iar statele membre vor garanții că aceasta este bine păzită. Slăbirea luptei împotriva corupției și asaltul constant asupra justiției în România nu dă suficiente garanții statelor membre UE. Cu alte cuvinte, din cauza Guvernelor PSD, statele membre Schengen ne transmit că nu au încredere că România poate păzi frontiera UE. Odată acceptată în Schengen, oricine și orice ar intra prin granița de est a României ar putea ajunge, fără niciun control la frontieră, până în cele 22 de state membre Schengen.
Neintegrarea în Schengen are puternice efecte economice. Dincolo de disconfortul cetățenilor români pentru care formalitățile de graniță durează mai mult, faptul că România nu este în Schengen îi afecteaza pe transportatorii din România și, implicit, pe importatori și exportatori. Ei sunt cei care pierd sute de milioane de euro prin creșterea costurilor de transport.
Împrumuturi plătite de viitoarele generații
O serie de decizii economice dezastruoase luate de Guvernele PSD în ultimii ani au condus la pierderea credibilității României pe piețele financiare. Obligat să se împrumute pentru a acoperi deficitul național, Guvernul PSD a apelat la piețele internaționale la sfârșitul lunii martie. Astfel, Guvernul Dăncilă a împrumutat 3 miliarde de euro la cea mai mare dobândă din istorie: 2,2 miliarde de euro. România va trebui să plătească 5,2 miliarde de euro pentru acest împrumut, în 30 de ani. “Este un credit pe care vor trebui să îl plătească copiii de acum, luat pentru cheltuieli curente ale Guvernului: pensii, salarii și alte cheltuieli uzuale. Nu se construiesc autostrăzi cu acești bani sau alte proiecte de infrastructură care ar putea să genereze bani. Sunt bani care nu fac alți bani”, spun analiștii economici.
Notabil este că dobânda impusă României pentru acest împrumut este cea mai mare din istorie și cea mai mare din dobânda aplicată statelor membre UE. Iar asta înseamnă că România a pierdut încrederea creditorilor. Cum a fost posibil? Prin ordonanțe de urgență date peste noapte care schimbă complet regulile economice, cum a fost ordonanța 114 dată pe 28 decembrie 2018, cu trei zile înainte de a intra în vigoare. Ordonanța dată de Guvernul Dăncilă a venit ca un cutremur devastator pentru economia românească întrucât afectează domenii fundamentale pentru funcționarea economiei: sistemul bancar, sistemul energetic și marile companii telecom.
PSD a susținut întotdeauna că deciziile pe care le-a luat au ajutat o categorie sau alta de cetățeni. Ce nu a spus, însă, este prețul acestor decizii, iar acest preț a anulat de fiecare dată pretinsele efecte pozitive ale guvernărilor lor. E un preț resimțiti atât imediat, prin inflație, curs valutar, cât și pe termen lung, prin dobânzi împovărătoare, stagnare economică și scăderea nivelului de trai”.
COMUNICAT PNL
Romania este o tara de lumea a treia datorita pesedeului. Incompetenta, micii, berea si votul a facut ca romanul sa plece in alte tari.
daca voi credeti ca alte tari au evoluat fara sa se indatoreze….apoi traiti in lumea basmelor!!! tara fara datorii a fost doar Romaina…la un moment dat.Dar vreti cumva vremurile acelea??? cu foamea in gat? si pe intuneric? si in frig?
Atata timp cat vrem sa avem ce au altii dar fara sa muncim si numai sa avem pretentii….sigur ca va fi nevoie de imprumuturi!!1 Nimeni nu este dispus sa faca compromisuri cand e vorba de el insusi!!! vrea bani fara munca, vrea sosele fara taxe, vrea ecologie si curatenie dar el sa arunce unde apuca etc…… Nu PSD a distrus tara ci aceia care nu fac nimic atunci cand guverneaza!!!
S-au indatorat, asa este, dar au construit, au facut blocuri, autostrazi, drumuru, canalizati, statii de epurari si de tratare a apei. Au investit banii in dezvoltare. Asa s-au dezvoltat multe tari, mai ales dupa razboi. La noi jumatate din banii investiti se duc pe ciubucuri, spagi, comisioane. Numai o tara vazuta ca un stat instabil, corupt, inapoiat, ia inprumuturi cu dobanzi mai mari de 4% . Toate astea se datoreaza politicilor economice elaborate de infractorul, „eminenta cenusie” Valcov si omul rusilor, „frumosul”, Teodorovici, coordonati cu intelepciune de ilustrul Dragnea. Asa ne trebuie daca nu belim ochii.
de parca atunci ne-ar fi bagat Schengen in seama ::::))) sau cand a fost Ciolos !!! pe bune?????? macara acuma nu le mai cantam in struna…si stati relax ca de aici mai au de muls multa valuta companiile straine ca sa plece…..AAAA nu le convine ca trebuie sa le dea salarii mai mari ROMANILOR??? asta este altceva, nu le convine ! sa plece, sa vedem…pleaca???Cine le mai lucreaza cu 400 de euro/ luna?? dracu!!!
Romania se imprumuta, in timp ce fondurile europene raman necheltuite desi banii europeni sunt gratis.
Recent, intr-o vizita la Bistrita Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, sustinea că actuala organizare administrativ – teritorială a țării împiedică foarte mult absorbția fondurilor europene. Comisarul european pentru politică regională, arata ca solutia este regionalizarea. Sa nu uitam insa ca in timpul USL , Guvernul Ponta cu o majoritate de 65% nu a avut curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. S-au invocat tot felul motive si s-a apelat doar la paleative care nu au dus la nici un rezultat. Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Insa regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Solutia este extrem de simpla si ea presupune desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta masura ar determina in timp asocierea comunelor si nu comasarea lor facuta din birou dupa ureche. Prin urmare, Ponta care se pricepe la plagiat, aflat acum in fruntea “Pro Romania” ar trebui sa copieze modelul polonez de regionalizare, fara riscul de a-i aduce prejudicii ca in cazul cu doctoratul.
Rezerva acuala este de peste 30,0 miliarde de euro si se datoreaza peroadei lui Basescu si Boc. Asa ca mai usor cu dezinformarile ca va suspiciem de relatii obscure cu vechea securitate, cea a lui Ceausescu, pe care l-a si tradat si care a facut revolutia in scopuri proprii.
Esti total dezinformata sau informata prost. Nu vorbi din ce crezi sau din ce ti se spune. Vezi ca mai sus ti-am spus ceva si chiar cred ca am dreptate. Hai sa te lamuresc, rezerva din valuta se pastreaza in Romania si provine din cumpararea de valuta de pe piata interna pentru a pastra un curs valutar credibil, iar rezerva in aur, cam 30% e pastrata in alte banci, in cazul nosru in Anglia. Nu inteleg cum dai altor banci toata rezerva ta valutara, hai ca esti glumeata. Asta trebuie sa ramana permanent la dispozitia BNR-ului pentru a putea regla piata( arunci valuta si cumperi lei daca inflatia este mare, sau cumperi valuta cand exista masa monetara in excedent. Acest lucru se petrece zilnic si atunci cum o poti face daca valuta ta e in banci straine). Acuma chiar esti penibila.
Majoritatea astora sunt analfabeti functional. Mai zicea un dandanache din asta ca PSD mananca PIB-ul. =))
Nu au nici cele mai elementare cunostinte de economie, finante, drept, dar se cred mari specialisti, iar restul, evident, sunt prosti, ca nu gandesc ca ei. =))