Actualitate

Radu Moldovan: De Crăciun vom avea finalizat proiectul integrat de management al deşeurilor

Procedura de achiziţie a operatorului care va colecta şi transporta deşeurile din Bistriţa-Năsăud la depozitul ecologic de la Tărpiu este contestată la CNSC, a declarat preşedintele CJ, Radu Moldovan. El a adăugat că, odată cu finalizarea implementării proiectului de management integrat al deşeurilor, va începe o amplă activitate de informare a cetăţenilor cu privire la colectarea gunoiului.

”Am derulat şi procedura de achiziţie a operatorului, care era ultima, în momentul de faţă contestată, vom vedea care va fi decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi ce avem de făcut în continuare. Sper ca în următoarele cinci luni să terminăm şi cu CNSC şi cu achiziţia operatorului. Fiind la finalul lunii iulie, mă gândesc că totuşi de Crăciun poate recepţionăm lucrarea şi vom avea în sfârşit acest proiect, care extrem de important pentru judeţ, finalizat”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Radu Moldovan a adăugat că odată cu finalizarea implementării acestui proiect va urma o activitate amplă de informare şi educare a cetăţenilor cu privire la colectarea deşeurilor. ”Atunci când vor fi oferite toate condiţiile pentru a putea să depozităm şi să colectăm selectiv deşeurile, sunt convins că şi acţiunile instituţiilor care au atribuţii în această zonă vor fi mai ample şi mai drastice. Acum nu poţi să-i ceri omului, el face colectare selectivă şi noi strângem la grămadă. Eu sper ca în finalul anului 2013 să fim pregătiţi, să le fie oferite oamenilor toate condiţiile şi apoi noi împreună cu toate administraţiile locale vom avea o misiune importantă, să ridicăm la un grad cât mai înalt colectarea selectivă a deşeurilor, care va fi un avantaj pentru mediu şi pentru viaţă. Nu se va întâmpla a doua zi, dar încet-încet, după ce vor fi oferite condiţii, lucrurile vor putea fi rezolvate”, a declarat el.

Vicepreşedintele CJ Dorin Popescu a precizat că lumea trebuie să conştientizeze cât de importantă este colectarea selectivă a gunoaielor. ”Va fi greu la început, văd şi eu ce se întâmplă, dar încet-încet trebuie să devenim şi noi europeni”, a comentat el.

Proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, care se derulează din 2009, a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme.

Depozitul de la Tărpiu va fi gestionat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.