Actualitate Recomandări

Moldovan: Să ne asumăm greșelile. Pârtia nu este un proiect de succes, nu a fost cea mai înțeleaptă decizie

”Cred că avem obligația să ne asumăm greșelile, nu putem ascunde că am făcut greșeli și ar fi cea mai mare greșeală să le negăm, atât la nivel național cât și județean și municipal. Trebuie să ni le asumăm, să le recunoaștem, să învățăm din ele. Nu mi-e rușine că sunt președintele PSD BN, chiar dacă mi-a fost rușine de anumite decizii luate de partidul din care fac parte”, a spus președintele PSD și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, la Conferința de alegeri a Organizației Municipale.

El a menționat că a fost ”în acord și în dezacord cu colegii de la municipiu cu privire la deciziile lor, dar lucrurile le-am discutat în interior. Nu de fiecare dată am fost ascultat, nici nu mi-am dorit să impun cu forța un punct de vedere. Trebuie să spunem și ce am făcut bine, dar și ce n-am făcut bine, să ne cerem scuze în fața oamenilor pentru greșeli și să-i asigurăm că n-am făcut-o cu rea credință, poate n-a fost cel mai bun moment, cea mai inspirată decizie. Unul dintre marile puncte negre ale Primăriei Bistrița și Consiliului Local este lipsa de interes pentru sport. Analizând cu bună credință ce s-a întâmplat în municipiu în ultimii 12 ani și în municipiu în ultimii opt ani, lucrurile bune sunt covârșitoare, suntem în top la atragerea de fonduri europene și guvernamentale, la km de drumuri naționale și județene modernizate, spitalul este un etalon pentru România”.

Radu Moldovan a mai spus că investițiile gestionate de Consiliul Județean în Bistrița în ultimii opt ani se ridică la 164 de milioane euro, bani europeni, guvernamentali și de la bugetul CJ. ”Spun unii: Dar ce, i-a adus Radu Moldovan de acasă, nu asta era treaba lui, nu de asta îl plătim? Ba da, dar în ceilalți 24 de ani dinainte nu era tot treaba celor care conduceau și erau plătiți, dar stăteau degeaba? Măcar unul mergea la servici, celălalt nu mergea deloc. Eu îmi fac treaba, dar atunci când unii spun că n-am făcut nimic… Ei, chiar așa? Nu te uiți la pantofii tăi când spui lucrul ăsta?”.

Șeful CJ a adăugat: ”Am văzut comentarii că din cauza lui Radu Moldovan salariul mediu în Bistrița-Năsăud este mai mic decât nu știu unde. Dar ce să facă Radu Moldovan, să se ducă prin zona industrială să se certe cu patronii legat de salarii? Păi avem economie de piață sau nu? Salariul este reglementat de cerere și ofertă pe piața muncii. Majoritatea patronilor cred că ar vrea să dea salarii mai mari, dar acesta este nivelul de productivitate al nostru, asta poate da economia și pentru că nu avem universități, hub-uri de IT și multe altele, fiind un județ mai mic în periferia Clujului și în apropierea Mureșului, normal că nu ai un salariu care să tragă media foarte sus. Dacă ne referim la locurile de muncă, o să vedeți că majoritatea angajaților au salariul mediu pe economie și atunci de unde? Ne comparăm cu Clujul? Credeți că nu mi-aș dori să fie salariul dublu decât media națională? Nu sunt pârghiile la noi, ci la Guvern și Parlament. Lumea uită foarte repede că în 2012 salariul minim era 650 de lei și că a ajuns de patru ori mai mare”.

Radu Moldovan a afirmat că ”oricât de mult am susține noi că pârtia de schi de la Bistrița e un proiect de succes, nu este, pârtia nu era o prioritate pentru municipiul Bistrița”.

”Sigur, dacă terminam toate celelalte investiții era bun și un astfel de proiect. Nu are rost să mai susținem și să nu ne recunoaștem greșelile. Da, nu a fost cea mai înțeleaptă decizie a noastră în momentul în care am adus ca prioritate o astfel de investiție. Pentru că, din păcate, schimbările climatice sunt cele care sunt și va fi foarte greu, oricât de multă bunăvoință ar avea cei care administrează, să poată să o facă funcțională pentru o perioadă lungă de timp. Nu mă iau după cei care spun că am avut trei luni de nopți cu minus, n-am avut, au fost câteva, dar după ce s-a produs zăpada necesară, după ce s-a deschis pârtia nu a putut nimeni opri să nu vină o săptămână de ploaie. Era singura condiție care nu trebuia să se întâmple pentru ca pârtia să poată funcționa. E, uite că s-a întâmplat. Am spus lucrurile astea nu ca să-l critic pe Ovidiu Crețu sau pe colegii mei de la primărie, pentru că și eu am partea mea de vină, dar nu este cel mai fericit proiect și care din păcate acoperă și pune o umbră, pentru că așa se întâmplă, peste toate celelalte realizări, care nu sunt puține și care au schimbat profund Bistrița în ultimii 12 ani”, a comentat el.

Președintele CJ a spus că ”sfinții sunt în icoane, nimeni nu e perfect, suntem oameni supuși greșelilor și e constructiv să învățăm din ele și să mergem înainte”.

16 comentarii

 • Radu Moldovan parcă a picat acum de pe altă planetă si constată cu surprindere că pârtia Cocos nu este un proiect de succes, nu a fost cea mai înțeleaptă decizie si nu era o prioritate pentru municipiul Bistrița. El uită că primarul Cretu s-a incăpătânat să construiască o partie de schi costisitoare pe Dealul Cocosului, la altitudinea cea mai joasa din tara, de numai 600 m si in conditiile in care Bistrita se afla intr-o zona total nepotrivita pentru domeniul schiabil din cauza temperaturii medii anuale relativ ridicate, de cca 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predealul unde izoterma este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuala este de numai 6,5 grade. In plus orasul Bistrita are avantajul ca se gaseste la o distanta mica de zona montana, potrivita pentru practicarea sporturilor de iarna. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca aceste instalatii nu pot produce zapada artificiala decat daca temperatura aerului este sub minus 5 grade. In plus, primarul Cretu a fost avertizat chiar cu ocazia semnării contractului de executie a pârtiei Cocos, de către reprezentantul firmei Kranz Eurocenter , care a tinut sa precizeze următoarele: „nu va fi o partie de schi profesionala pentru ca diferenta de altitudine nu permite asa ceva, este o partie de recreere pentru incepatori”. El a mai adaugat ca nici izoterma zonei nu corespunde domeniului schiabil, precizand ca : „din punct de vedere al schiului, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind ca zapada artificiala se produce undeva in jurul temperaturii de minus cinci grade”.
  Cu toate astea, pentru a satisface mofturile lui Cretu, primaria Bistrita a investit peste 27 milioane lei dintr-un imprumut bancar, intr-o partie de schi care va sta nefolosita, in timp ce orasul are cu totul alte probleme edilitare nerezolvate. Si in ciuda tuturor evidentelor Răducu nu a intervenit atunci să mai tempereze „entuziasmul” păgubos a primarului Cretu.
  Ba mai mult, si viceprimarul Cristian Niculae caută să-i ia apărarea lui Cretu, afirmand ca abia peste 5-10 ani vom putea spune dacă pârtia Cocos a fost un eşec sau un succes. Omul acesta care vrea sa ajungă primar habar nu are că inainte de a demara o investitie se fac studii de fezabilitate de care trebuia să se tină cont. Prin urmare, de la inceput se stia că investitia in pârtia de schi va fi proastă si deci nu trebuie sa astepti 5-10 ani ca să te convingi de asta.
  Vezi: https://timponline.ro/cristian-niculae-despre-partia-cocos-peste-5-10-ani-vom-putea-spune-daca-a-fost-un-esec-sau-un-succes/

 • Raducule, te ai trezit tatucu le !? Pana acum ai
  Dormit Atâția ani !? Trebuia sa dai cu Cretu și consiliul Local de pământ când ai văzut ce vor sa facă! Te rog ai grija ca se surpa drumul ăla și nu mai ajungi acasă pe asfalt și trebuie sa mergi prin Unirea acasă și acolo e jale mare, drum de pământ cu Tranșee din război fără canal, apa etc. In masterplanul de apa canal nu este prinsă canalizarea in zona aia din Unirea peste calea ferată. Îți dai tu seama Raducule ca oamenii care stau la casele alea deversează rahatul in Șanțuri și tot felul de canale. Oamenii se bucura când ploua ca dau drumul la fose ! Te întreb și eu o chestie: cum ți se pare tie ca in anul 20 20 sa nu ai utilități in oraș și localitățile limitrofe !? Dacă da e perfect ! Putem sa ți aducem la poarta tie și la primarie pungi pline de rahat. Numai bine si băgați viteza pe masterplan ca nu au oamenii nici apa sa se poată spala de rahat la dos ! EIUM DSP !

 • Povesti aiurea. Emilut voi nu va asumati nimic. Ati asuma raspunderea este a repara ce ati gresit. Ati gresit si trebuie adusi bani de acasa sa platiti voi factura cu partia. Voi va asumati incompetenta pe banii cetatenilor??? Daca cineva ti-ar sparge geamurile la casa tu ai cere despagubiri, iar faptasul ar zice ca isi asuma raspunderea dar nu sare cu despagubirea. Ce ai zice????? Ai zice ca daca iti asumi fapta atunci treci si plateste paguba.
  Orasul arata ca-n vremurile comuniste, doar ca s-au vopsit cateva blocuri si s-a asfaltat niste strazi asfaltate iar cele mediocre au ramas tot mediocre. Halal schimare majora.

 • acolo e rezolvata problema.. macarie o rezolva… fratele lu raducu… ciocanarul de la cfr.. o sa rezolve si canalizarea in oras… Acolo au 7 sefi la 2 mucitori… si colacul pe pupaza.. e macarie… peste toti… daca mai ajunge si papagalul de wanabi la primarie.. ne-am ras… emigram la Cluj…

 • 12 ani nu l a putut opri si parca vad ca va fi pe un loc eligibil de consilier local.
  Si uite asa o sa cadeti rau de tot.
  Nu voi ati venit ba cu gradina notanica, ba cu stadion imens , ba cu aqusparc iar bistrita cand ploua este ingropata in apa iar in rest in BEZNA.
  Acuma regretele si promisiunile sunt degeaba

 • Felicit pe domnul Presedinte RADU MOLDOVAN pt. curajul de a spune un adevar constatat cu intarziere. Da asa este ! Partia, Strutii, Merele, Ouale, Veveritele, Piata Centrala (proiect criminal impotriva sp. verzi si a copacilor ) Pasarela Suspendata, Parcul Eminescu (cu distrugere pt. o parcare subterana) Toaletarile , umblatul cu DRUJBA prin tot orasul , si nu in cele din urma AROGANTA si INCRANCENAREA unui Primar care de trei mandate se crede VATAFUL orasului a dus la scaderea dramatica a PSD-ului in intentia de vot a orasenilor din Bistrita. Desi i-am atras atentia de nenumarate ori acestui Primar in sedinte de CL si Conferinte de presa, prin zeci de amendamente inregistrate la Primarie, prin luari de cuvant la absolut toate dezbaterile, s-a vorbit cu peretii. Cei de la VERZI si Soc. civila nu a cerut niciodata nimic politic ci probleme de MEDIU si prioritati in cheltuirea banilor publici. Asadar d-le Presedinte din start daca nu ati vorbit cu Cristian Niculae sa se fereasca ca dracu de tamaie de apucaturile predecesorului sau , nu vad nici un rezultat bun pt. PSD.

  • @idiotenii marca PNL. Bine mo’ ca voi propuneti numai idiotenii cum sunt: Largirea strazilor de pe fosta centura, Cartier rezidential in zona de protectie a aerodromului ganditiva un pic ce fraier ar vrea sa-si construiasca casa in zgomotul produs de avioane etc.

 • Dr. E.Moldovan un alt lucru total inutil pentru Bistrita pe care deasemenea trebuie sa vil asumati este propunerea construiri unui stadion de fotbal sau renovarea celui vechi, acestia sunt banii aruncati pe fereastra.

 • Sa iti torni cenusa in cap pe banii altora e usor, mai greu e cu recuperarea prejudiciului… Sa ii permiti lui cretu sa mai apara undeva sub sigla partidului tau e adevarata prostie! Si nici cu niculae nu mi-e rusine! Cautati oameni competenti si harnici pe care sa ii scoateti in fata, nu pupincuristi si fotogenici!

 • TURC PRIMAR.
  NE-AM SATURAT CAT NE-ATI FURAT.
  JOS LABELE DE PE JUDET DI PRIMĂRIE.
  SUNTETI BOGATI,
  MAI BOGATI NU SE MAI POATE. PE SPATELE FIRMELOR VARE AZI MAINE VOR FALIMENTA DIN CAUZA VOASTRA.

 • Lulu, cartier de case vrem in wandarland cu toate dotarile nevedare, s-au cheltuit atatia banii, 300 ha sa stea degeaba, cu niste stalpi planati si trei baraci?um deal imens luat cu japca de la armata adica gratis si acuma il impart cum vrea muschiul lor la Jeki, la Tanasa, stadion cand noi suntem zero cu fotbalul, gradina botanica.
  Estia nu au fost in stare sa faca un pod l-au terminat in 5 ani si noi vorbim de asfel de obiective?
  Cine naiba mai are incredete in voi?
  Mintiti de ingheata si partia.
  Vrem cartier de case asa cum a propus un politician dl Turc, da vrem largirea si realizarea unui drum rapid pe langa calea ferata, vrem piata pe terenul dat pomana la Roseyars, vrem amenajarea centurii .
  Pana se finalizeaza o centura ocolitoare noi avem nevoie rapid de aceste investitii de masuri urgente.
  Felicitari domnule Turc pt aceste ob propuse de dumneavoastra.

  Cu

 • Conducatorii nostri la o zi dupa alegeri imbraca haina atotstiintei.Cand vor intelege ca ei sunt in slujba oamenilor si nu invers? Radu M.Vine acum sa-si arate muschii in fata lui Cretu si sa recunoasca ca partia a fost un proiect aiurit.Tacit o spune si candidatul PSD Cristian N. dar numai atat ,ca vin alegerile.Dar oare voi unde ati fost pana acum?Oare nu voi l-ati sustinut pe Cretu,oare nu echipa de votanti PSD a facut ce a vrut in tara si in Judet.Solidaritatea la glorie nu trebuie sa fie si la esec???Ati facut si lucruri bune! ati facut sosele si unde era nevoie si pe unde trece vulpea odata pe an.Oare nu era nevoie ca in discutiile cu oamenii sa-i intrebati ce-si doresc mai mult.Ati reparat scoli ,iar dupa aceea le-ati inchis ,pt ca asa era politica PSD,de dezradacinare a copiilor.I-ati dus pe micutii de gradinita si clase primare la zeci de km ,pt ca era prea scump salarul educatoarei si a invatatoarei!Si acum plangem cu totii bezmetici ca ne dispar satele.Ce politica este asta?Sa ne distrugem viitorul?! Treziti-va TOTI din betia puterii si intoarceti-va fata spre oameni .Daca tot aveti bani pt apa-canal,spuneti dechis oamenilor cum se vor realiza aceste investitii atat de necesare. Cuncluzie:VORBITI CU OAMENII!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS