Social

Răsare Pădurea Sfântului Pahomie de la Gledin

Peste 7.500 de puieți au fost plantați în localitatea Gledin din comuna Monor, în Pădurea Sfântului Pahomie, organizatorul acțiunii fiind Grupul de Acțiune Locală ”Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani” împreună cu primăriile și scolile din comunele Șieu, Șieuț și Monor.

Au participat la împădurire și preotul din Gledin, Ioan Titieni, deputatul Bogdan Ivan, primarii din Șieuț, Monor, Șieu și Prundu Bârgăului.

Guvernul a decis de curând că orice pădure nou înființată va beneficia de o primă anuală de sechestrare forestieră în valoare de 456 euro/ ha timp de 20 de ani.

Ordonanța de Urgență aprobată în 6 aprilie pregătește cadrul prin care România să-și ducă la împlinire planurile de împădurire asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Noul cadru creat permite înființarea primelor noi păduri din România pe o suprafață de 56.700 de ha, asumate prin PNRR și pentru care statul român are la dispoziție 730 de milioane de euro.

”Acești bani pot ajunge atât la proprietarii de stat, cât și la cei privați pentru noi suprafețe de pădure create, inclusiv păduri urbane. Avem o șansă pe care nu ne permitem să o ratăm: mai multe păduri în țara noastră, reconstrucția ecologică prin împădurire a terenurilor puternic afectate de multiple procese de degradare, creșterea cantității de carbon stocate, dar și reducerea gazelor cu efect de seră”, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului prevede patru categorii de lucrări de împădurire care pot fi realizate în România pentru a realiza țintele din PNRR, astfel:

✅ împădurirea terenurilor agricole din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente;

✅împădurirea terenurilor agricole degradate devenite inapte pentru agricultură dar care pot fi puse în valoare prin plantarea acestora

✅ împădurirea terenurilor situate în fondul forestier național, cu o suprafață de cel puțin 0,5 ha, care anterior manifestării incendiilor forestiere, a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, a infestărilor cu organisme dăunătoare sau a evenimentelor catastrofale au fost acoperite cu pădure și care necesită o refacere a potențialului forestier prin împădurire

✅împădurirea terenurilor agricole expropriate de RNP – Romsilva în vederea realizării perdelelor forestiere de protecție.

Etichete

2 comentarii

  • Așa este. Trebuie plantate păduri pt consum cu arbori cu ritm mare de creștere și păduri ( să sperăm seculare) cu arbori autohtoni (stejar, fag carpen, molid, brad, frasin etc), pentru fauna, oxigen, etc

  • Dacă vârfurile de dealuri ( multe aride, acoperite de iască, impropri pășunatului sau producției agricole acceptabile) ar fi împădurite, văile nu ar mai fi așa lipsite de apă. O treime în sus padure , treimea inferioară legumicultură…. Și trebuie oprită exploatarea forestieră (in principal pt export lemn brut)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS