Actualitate

Raul Gălan a intrat în PSD pentru că el crede că doctrina și principiile celor de Dreapta sunt falimentare

Raul Gălan, care a absolvit New York University din Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, iar acum este asistent universitar la Universitatea Michigan, a explicat, vineri, de ce s-a înscris în PSD Bistrița-Năsăud.

”Eu sunt de stânga și mă mândresc cu lucrul acesta. Cred că a fi de stânga nu e o alegere economică, ci este o alegere morală. Eu am o valoare centrală: cred că toți oamenii sunt egali, demnitatea umană este aceeași și toți oamenii, indiferent de unde vin, de rasă, de culoare, merită același respect. Și atunci, dacă accept acest principiu, înseamnă că vreau să trăiesc într-o societate care se bazează pe egalitatea de șanse. Nu mă refer la ce se spunea în comunism că toți oamenii trebuie să fie egali. Nu, dar toți oamenii trebuie să aibă același punct de plecare. Noi, ca societate, să încercăm să oferim tuturor oamenilor posibilitatea de a-și atinge potențialul maxim. Acest lucru nu poate fi făcut în sărăcie, în xenofobie, într-o societate extrem de inegală și de stratificată. Din păcate, eu am constatat că România exact în direcția aceasta merge. Inegalitatea socială este în creștere, solidaritatea dintre oameni este aruncată la gunoi în numele individualismului, capitalismul de junglă este valoarea supremă și atunci noi creăm o societate bazată pe caste în care vedem că se formează o prăpastie foarte mare între o castă privilegiată și restul oamenilor. Statul, economia, funcționează pentru acea castă, în timp ce marea majoritate a oamenilor este abandonată de stat”, a spus el.

Raul Gălan a atras atenția că se vorbește despre privatizarea serviciilor de sănătate, a școlilor: ”Ce înseamnă asta? Că statul decide să abandoneze pe toți cei care poate nu și-ar permite alternativa privată, statul spune că nu vrea să-și bată capul cu asta, ori lucrul acesta cred că e falimentar. Doctrina și principiile celor de Dreapta sunt falimentare”.

El a adăugat că aude tot mai des faptul că România nu și-ar permite să fie de Stânga. ”Eu cred că e invers. România nu își permite să fie de Dreapta. Noi, ca țară, nu ne mai permitem să pierdem tineri, să abandonăm milioane de oameni din țara aceasta. Pandemia ne arată că sunt probleme globale cu care toți ne confruntăm și peste care nicio castă – indiferent cât de bogată este – nu o poate rezolva. Și nu e doar pandemia, vorbim și despre încălzirea globală, deșertificare, inteligența artificială. Toate acestea sunt probleme ale acestui secol ce pot fi rezolvate doar prin solidaritate și coeziune socială și nu ai cum să le ai fără justiție socială. Acestea sunt motivele pentru care eu fac pasul spre o politică de stânga. Aici, în PSD, voi încerca să avansez idei de stânga, idei și proiecte care maximizează egalitatea de șanse și apără demnitatea celor care nu sunt la fel de privilegiați ca și noi. Acestea sunt principiile mele și punctele centrale”.

Un alt motiv pentru care a intrat în politică este acela că, de circa o lună, este tatăl unei fetițe cu dublă cetățenie română și americană.

”Vreau ca peste 18 ani, când ea va putea decide singură, România să fie o opțiune pentru ea, să fim acolo, să ne batem cu SUA, iar ea să poată spune că stă în România pentru că sunt perspective mai bune”, a spus el.

Raul Gălan speră că în PSD își va putea pune în aplicare planuri de dezvoltare proactive pe culoarele stabilite de UE: ”Să nu mai fim ultimii care adoptă măsuri europene, ci primii, chiar să creăm niște politici publice prin care să oferim avantaje agricultorilor, oamenilor din zone care vor fi afectate de tranziția ecologică, să stabilim noi niște exemple de bune practici pentru vestul Europei. Este nevoie să ne concentrăm și pe sănătatea publică. Sistemul de sănătate publică e fundamental, iar pandemia ne arată lucrul acesta. Politicile publice cred că trebuie să fie și integrate, să se susțină reciproc, de exemplu integrarea sistemului de asistență medicală cu cel de asistență socială, astfel încât nu doar să tratăm boli, ci să vorbim de programe de prevenție în sănătate care sunt în același timp programe de prevenție socială pentru că nu putem vorbi de sănătate în sărăcie”.

https://www.facebook.com/psd.bistrita.nasaud/posts/4111398108891947
Etichete

33 comentarii

 • Ma vezi ca ti s-a dereglat busola.O fi de viitor aruncarea de bani publici cartre cefalopozii asistati social asa ca nemunca sa fie o virtute ca in ultimii zeci de ani.

  • Dute copile cu Abu Dhabi-ul tau cu tot, zici ca cine stie ce mare realizare ai facut. Imi dau seama ca ai pierdut vremea pe la arabi, daca te-ai inscris in PSD. Ce ai facut acolo a fost in mod clar pierdere de vreme. Dar sa faci politica cu tatuca, atunci e o problrms: esti tanar, dar totusi gandesti asa…. ciudata alegere oricum, dar esti optimist atata timp cat visezi cu ochii deschisi.
   Ma gandesc ca ai avut posibilitati materiale limitate si asta ar fi un motiv bun pentru a studia asa ceva, la o universitate care face de toate pentru toti si nimic concret, cu exceptia faptului ca nu se achita nimic acolo.
   Poate ai o sansa mai mare peste Ocean, aici te inghite sistemul sigur.

  • Boss vezi ca aici nu e America unde se voteaza dreapta sau stanga, aici se voteaza care fura mai putin si tu esti in partidul gresit.

   Mai trist decat unul care nu poate mai mult e unul care a fost la scoala mult si tot degeaba.

   Apropo, daca consider inscrierea ta in PsD ca fiind microagresiune renunti? Site-ul asta de stiri e safespaceul meu si ma simt agresat – acu e acu… ce faci? Sah mat fulg de zapada du-te si lucreaza ceva in lumea reala inainte sa fabulezi pe internet.

 • Cum spunea Tutea: daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, n-ai inima; daca dupa 30 de ani mai esti de stanga , esti cretin.

  • Țuțea avea problemele lui pe care toți ii le știm. Știu că ați vrut să insinuați ceva însă lută mot a mot fraza respectivă e o cretinitate biasată și vă dați seama de asta dacă îi cunoașteți chiar și fragmentar biografia lui Țuțea. Pe de altă parte, vă rog eu să îi spună cineva și domnului Gălan că a greșit partidul dacă vrea la stânga. Culoarea roșie la sigla de partid nu te face automat partid de stânga. Cred că asta e busola domnului Gălan că altfel nu-mi explic cum poate să se afunde în cretinitatea asta cu fiecare declarație.

 • Esti aerian total,tovarase ! Socialismul a fost ,este si va fi pe vecie falimentar ! Socialismul este imposibil economic. Este o utopie gaunoasa si lipsita de sens .Poate ne demonstrezi si noua care societate socialista o duce bine . Poti incepe cu venezuela ,coreea lui kim ,90% din tarile africane sau de unde vrei tu .

  • Ce comentarii răutăcioase…dacă cineva e capabil și se înscrie în PSD nu e bine. Oricât de bun ar fii fost își pierde calitățile. Dacă se inscria in PNL sau USR era perfect.Opiniile politice sunt personale, fiecare își alege drumul lui…Oricum și PNL si USR sunt tot un PSD dar cu tupeu și poftă de jaf mai mare…măcar Psd-isti se mai temeau că iese lumea în stradă…ăștia nu mai au nici o teamă…japca pe față.

 • Deci sa vedem ce inseamna egalitate de sanse pentru psd si acolitii lor:
  -toate nevestele de politicieni psdisti,majoritatea neamurilor,prietenilor, angajate la stat pe salarii babane,bonuri de vacanta,privilegii,sporuri ,concedii de toate felurile,zile libere nenumarate si altele…
  -cei care castiga bani munciti trebuie sa suporte inflatia produsa de ciuma rosie,ciurda de bugetari si pensionari tineri din tara asta!!

 • Crezul tanarului intelectual seamana oarecum cu social democratia suedeza. Este adevarat ca Suedia nu este SUA care se vrea a fi „jandarmul lumii” dar in mod sigur suedezul de mijloc o duce mai bine decat americanul de mijloc. Suedia are politici sociale (nu socialiste!) de stanga in timp ce politicile economice sunt politici liberale. Impozitele sunt progresive astfel ca cei bogati nu-si doresc sa fie foarte bogati intrucat peste un anumit venit impozitul trece de 90%.La noi , in Romania , este momentan o societate „experimentala” , in curs. Dupa reforme , restructurari si modernizari aproape ca nu a mai ramas nimic din Romania bunicilor si strabunicilor tanarului. S-a dat liber la furtul legal. In loc de fabricile in care au lucrat atatea generatii , s-au facut supermarketuri , molluri si blocuri , in numele bunastarii natiunii. De curand s-a dat liber la instrainarea terenurilor agricole ale tarii. Padurile se taie in draci , in ciuda atator structuri democratice , menite sa le apere . Petrolul , gazele , cuprul aurul , s-au instrainat asisderea. Tara noastra , draga tinere cu mintea curata , si iubiti cititori , nu mai poate fi socialista ca nu mai prea are , de niciunele. Capitalista nu poate fi pentru ca peste 90% din capital este strain . Tara noastra dragul meu este o COLONIE ! Ca sa-ti mearga tie bine va trebui sa slujesti capitalului strain , asta daca vrei sa revii pe plaiurile mioritice ca traitor si nu ca turist. Fetita ta crescuta in alt „solariu” nu prea cred ca se va adapta la traiul nostru dupa o eventuala „rasadire”. Aceasta este crunta realitate. O spun atat pentru cei cu principii de dreapta cat si pentru cei cu principii de stanga. Parafrazandu-l pe ISMAIL , personaj exotic din filmul tineretii „Toate panzele sus ” , as spune: COLONIE estem bre , la Romanica !

  • Care Leo ? O pisica isterica ! Suedia a ajuns pe locul 14 in lume in privinta nivelului de trai . In anii `80 era pe locul 5 . Peste alti 20 va ajunge din urma Uganda .

 • Raul Galan merita toate laudele noastre, e un lucru mare sa termini studiile politice in SUA ca sa te intorci sa ii (…) in fund pe toti politrucii pentru un titlu de „cetatean de onoare al Bistritei” (ce o mai fi insemnand si asta in ziua de azi). Putini oameni sunt in stare de asa ceva.

  Asa se intampla cand se intorc „valorile” din occident ca sa „schimbe tara in bine” (sau mai exact se satura occidentul de ei). Toata stima si respectul pentru baiat! Valori de genul asta sa tot avem ca ajungem departe cu ei!

 • Toto ! ROMANIA pe vremea raposatului Ceausescu era pe loc fruntas la tonele de otel pe cap de locuitor dar nu avea nicio treaba cu fabricarea bunurilor de larg consum necesare populatiei. Treaba cu acele clasamente la care faci referire este total subiectiva , implicand multi parametri ai vietii de zi cu zi . Nu e vorba numai de „papa”. E vorba de sanatate , invatamant , cultura , siguranta vietii , poluare , clima , protectie sociala, transport , acces si facilitati la aprovizionare s.a.m.d. Comentariul meu era menit tanarului Galan si se referea strict la pozitia/statutul Romaniei intre statele lumii .Tanarul idealist , ca majoritatea tinerilor din toata lumea la o anumita varsta , cred ca pot aduce binele si bunastarea , ca pot schimba lumea. De ce ar trebui opriti , in entuziasmul lor ? Sper din tot sufletul sa aiba noroc in viata si sa nu ajunga „acru” si frustrat.

 • ” Politica îţi poate da din când în când satisfacţii şi onoruri, dar pentru un om iubitor de ţară şi conştient de răspunderile sale, politica este un şir neîntrerupt de griji şi jertfe, un drum pe care eşti sortit să culegi mai multă nedreptate decât răsplată.”

 • Tinere, ce vrei dumneata se poate intampla numai si numai in lumea de DINCOLO si doar in ceriuri. Acolo toata lumea este egala. Aici pe pamant ca este DREAPTA ca este STANGA gasesti pe ambele curente niste BOGATANI de-ti sta mintea -n loc de unde s-a putut face atata avere din moment ce pana in 89 toti erau niste comunisti un fel de coate goale la randul lor si traiam cu totii asa cum se stia, cu lipsuri, cozi si 20l de benzina-motorina pe luna , o butelie si doua ore de transmisie tv. Tinere ! Copiii nomenclaturistilor au ajuns in politica de astazi pt. ca au avut de partea lor informatia momentului si au stiut de la parinti cum sa praduiasca lesul gras al Statului roman. Doctrine serioase in Romania nu exista, exista in schimb doar MAFIE POLITICA. Si acuma ca sa te si conving voi cita din ce a zis unul din marii istorici ai Romaniei Prof. FLORIN CONSTANTINIU fara sa adaug de la mine nimic. citez ( Partidele politice au facut atata rau Romaniei cat nu au facut la un loc turcii, tatarii, ungurii si rusii impreuna.)…..desigur este vorba de raul amintit din trecut la scara istorica. Tinere deschide ochii ca te vei cai si o sa regreti amarnic nu peste mult timp ca ai ales o cariera in paralel gresita. Numai la ras merge cu politica de la noi si doar un partid nou de tineri alesi asa ca dumneata croit pe alte criterii absolut noi care sa nu imbratiseze decat o singura doctrina cea a SINCERITATII si NORMALITATII fara hoti si prosti in functii publice.Lipiti de partidele post-decembriste sunteti ca niste excrescente care se vor inegrii si puroia in scurt timp.

 • CATI DINTRE VOI CARE ATI FACUT O SCOALA SUPERIOARA, sa aiba rezultate recunoscute, ARE CURAJUL SA SE INSCRIE IN PSD?
  Asta e un om curajos….curajos de prostie!

 • Draga @Coleg , asadar petele rosii nu sunt bune , dar celelalte , galbene , verzi si de alte culori ar merge… Chiar daca nu se pot curata (la fel ca cele rosii) se vad mai putin, nu ?

 • Nici daca America ar sta pe loc, Romania nu ar ajunge-o in 18 ani. Baiatul asta e intr-o confuzie totala. Sa inteleg ca in America nu exista egalitate de sanse?

  • pentru ca romania sa aiba tendinta/directia buna sa ajunga din urma sua trebuie sa se mai nasca odata….columb !

 • Colegule de unde deduci nationalism in fraza aia? Omul invita la o competitie pe calitatea vietii, lucru eminamente liberal. Si ce spune nu e chiar aberant, dat fiind la ce nesigura si fragila e viata in marile orase din State acum. In loc sa sarim (invidios, in cazul tau) la beregata omului, nu mai bine celebram faptul ca vine in acest partid (problamatic, da, dar mai bine PSD decat AUR, nu esti de acord?) un tanar pregatit si progresist in locul lui alde Denes?

 • Politicienii actuali au datoria sa nu iroseasca sansa de a da o directie clara proiectului de tara. Ma bucur ca PSD si mai ales PSD Bistrita incepe reformarea partidului. Sunt bucuroasa cu atat mai mult cu cat tineri valorosi si inteligenti fac un pas inspre politica, iar uscaturile sunt lasate in urma. Felicitari, Raul! Nu te lasa calcat in picioare de cei care comenteaza aiureli pe aici. Fii tare si sper sa poti sa iti pui in aplicare ideile.

 • Stiti ce imi doresc? Sa traiti intr-un sistem in care daca nu ai bani nu te primeste decat la urgenta daca esti bolnav. Si in care daca nu ai bani adevarati iti trimiti copii la scoala de rahat din afara orasului. In care esti la o boala distanta de faliment. Pe scurt, sa va carati in Texas sau Alabama, in camionete cu motor de 5L si pusca acasa, crapand de superioritate alba. Majoritatea dintre cei care posteaza aici sunteti niste trumpisti a caror imagine despre ‘merica nu s-a actualizat de cand va uitati la Dallas pe vrea lui Ceasca.

 • hoitar e tata-to .stanga romaneasca a demolat biserici inainte de 89 si acuma merge pe rand la puscarie cu imbogatitii ei cu tot. tu parca spuneai ca te tragi din taranisti dar vad ca ai un discurs fix pe dos.

 • Am aceiași poziție cu dl Gălan privind justiția socială, mobilitatea socială.
  Statul prin mecanisme instituționale -educație, sănătate, justiție trebuie să asigure un minim de egalitate între cetățenii lui.
  Nu e nimic greșit să oferi condiții de start ca în competițiile sportive de atletism, de la aceiași linie de start.
  Doar colectiv o societate evoluează , iar anumite principii sunt universale.
  Să ne gândim doar la faptul că azi în secolul XXI femeile pot vota sau lucra pe același domenii.
  Deci aici, văd inevitabil o poziție de stânga, redistribuire a bogăției colective.
  Însă acolo unde sunt extrem de critic, e clivajul între fapte și vorbe manifestat în stânga din România.
  O să exemplific.
  Politicieni PSD superbogați în regiuni supersărace. Exemplul, Vaslui, Bacău etc.
  Politicieni PSD care au lucrat toată viața lor la Stat pe posturi în care anumite diplome competențe ar fi fost necesare, dar nu le-au obținut legal și nici pe muncă, renumerați cu salarii de bugetar dar cu mașini de lux, averi imobiliare nejustificabile Altă explicație ca și corupția, în cazul unora nu există. Nu e ca și unii care dezvoltă o afacere și cresc cu ea transparent.
  Problema dlui Raul Gălan nu e faptul că e un om de stânga, ci că a intrat într-un partid care demult nu mai e de stânga. E o creație artificială a post-decembrismului capitalist sălbatic românesc în care niște elite s-au metarmofozat odată cu resursele însușite de multe ori prin ilegalități, în noua clasă conducătoare.
  Dacă membrul de partid Gălan favorizează prin cunoștințele sale specializate, alegerea electorală luptătorului de K1 populist care pe baza unui discurs de ură în post de euuroparlamentar în devafoarea poliglotului X absolvent de la MIT, va fi părtaș la un sistem corupt.
  Și cum am spus.
  Înainte să vadă în ce partid intră, ar fi bine să-și pună personal întrebări despre colegii cu care va ajunge să voteze, să ia decizii. Echipă. Va avea nivelul de etică, deontologie pe care și-l dorește?
  O să fie alegeri dificile.
  De exemplu, dacă va merge cu ideea de sacrificare a adevărului unei persoane, împotriva a ceea ce pare interesele celor mulți. Puterea corupe… pentru că e chestiune de context, iar contextul se schimbă.
  Mă întreb cum va reacționa în situații mult mai sensibile , când de exemplu B.O.R ca și actor electoral va impune condiții PSD…de colaborare sau pur și simplu felie de tort bugetar.
  Etc.
  Deocamdată personal, după atenționare, îi ofer un credit de credibilitate. Consider că locul dânsului ar fi fost în USR , e un partid clădit în jurul principiilor dânsului. Dar se pare că un partid care începe să stagneze la cei care au aderat la el, dar a uitat să caute talente, competențe în afara lui. S-a instaurat în USR comoditatea tipică, frăția membrilor fondatori.
  Iar credința de a reforma PSD-ul din interior e una utopică.
  PSD-ul e căpușat de naționalist comuniștii fostei Securități, e imposibil să faci de lup, oaie sau invers. Au aceiași mentalitate tipică, creierele în timp s-au formatat la un anumit tip de acțiune-reacțiune.
  Anyway Bonne Chance.
  Aștept primele măsuri propuse.

  • meri ma si tu cu egalitatea ta
   ai fost vreodata la urgente ?
   tu nu vezi ca statul te omora din orice pozitie?
   ai fost vreodata la politie sa faci o reclamatie?

  • Era acum se scriu ceva si eu, dar cu ce ati scris aproape toate gindurile sint ca si copiate din gindurile mele. Mersi. Doar o singura speranta mai adaug, ca sa se naste o adevarata forta de stinga, sa se reformeze PSD sau sa se creaza un alt partid de stinga. USR/Plus da, pana un anumit moment am fost adept si dupa am cunoscut pe Nasiu si Barna intro discutie am stiut ca este doar o alta miscare neoliberala. Nasiu pentru ca sustinut sistemul bancar cu dobanzi uriase si Barna ca vorbea intrun sir fara se fie interesat de ideile altorar.
   Vrem nu vrem, in momentul de fata reprezinta fix patura de popor care are de nevoie un partid de stinga si social. Poate dupa ce trec dinozauri dincollo o sa se reformeze din interior cu ajutorul tineriilor ca si Raul Galan.

  • pt aurel’drinks.
   începând cu partea ironică, se pare că ceea ce consumi îți creează o stare de delirium tremens, cam incomprehensibil și poate dezvolți de ce nu e bună egalitatea de șanse . Nu văd nici o contradicție ca și copiii să aibă șanse egale la școală în a accesa programele educative.
   Acum înțelegându-ți parțial frustrarea.. de ce nu vezi că..
   Statul sunt oamenii.
   Ca să fim mai precisi.
   Oamenii ca tine.
   Pentru că, eu operez în viață într-un alt ecosistem uman, deci ceea ce crezi tu că ar fi relevant în situația mea, e irelevant.
   Două întrebări
   Tu cum ai supraviețuit până acum?
   Dar tu, ai fost la poliție să faci o reclamație..și de ce?
   Mulțumesc.

   iar pentru concluzie.
   Nu am pensie specială, e privată, mai de muncit greu la ea ani buni…dar partea bună, dorm liniștit pe ceea ce fac, chiar dacă operez în condiții riscante.

   Pentru pensii speciale întrebați pe cei care se pensionează din politică, sau din cei ce își autovotează sporuri etc.
   Uite am găsit fascinant în articolul dlui Ivan, fetișul dânsului pentru ceasuri.
   Dacă vă uitați cu atenție se pare că dl Gruia are o colecție de ceasuri. Unele automate, mecanismul se autoalimentează prin mișcarea mâinilor, altele mecanice, dar sunt o prezență constantă în fotografiile de promovare. E o pasiune și fixație care denotă un anumit tip de personalitate, se vrea rasat, independent și mai ales e un obiect a cărui valoare te plasează în anumite cercuri de putere decizională. M-aș mira să fie un Patek sau Rolex(deși nu exclud) probabil sunt mărci mainstream dar la fel de mirat sunt de faptul că aleșii tineri ai neamului nu au smartwatchuri de tipul Apple, care întradevăr inglobează mai multă tehnologie utilă și care acces la mai multă informație. Dar realizez că oferă și vulnerabilități purtătorului, ar putea fi interceptați în situații de negociere ..;):)
   Nu i-aș dori dlui Gălan să afle ce a vorbit dl Ivan sau dl Suciu cu Radu Moldovan 😉

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.