Social

Râul Ilva, ameninţat de un dezastru ecologic. Ce firmă vrea să îi blocheze cursul

Microhidrocentralele (MHC) au distrus în ultimii  ani mare parte dintre râurile valoroase ecologic care mai rămăseseră neafectate. Opoziția societății civile nu a fost suficientă pentru a opri dezastrul ecologic reprezentat de MHC-uri care a continuat aproape nestingherit, ajungând acum să amenințe şi râul Ilva, un afluent important al Someşului Mare.

Râul Ilva izvorăște de pe versantul nordic al vârfului Piatra Fântânele-Măgura Calului și îndată după izvoare intră într-un spațiu larg asemeni unui amfiteatru, comuna Lunca Ilvei. Străbate apoi alte cinci localități ilvene și se varsă la Ilva Mică în Someșul Mare. Văi și pâraie care își au izvoarele în munți și pe dealuri împânzesc comuna și se adună în matca râului Ilva. Pe vremuri, în aceste ape trăiau vidre.


Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a fost solicitată să emită acordul de mediu pentru scoatere temporară din fondul forestier naţional a suprafeţei de 0,7242 ha de teren la Lunca Ilvei şi amenajare hidroenergetică pe râul Ilva.  SC Hydroelectric Engineering SRL vrea să facă o microhidrocentrală în Lunca Ilvei, pe cursul mijlociu şi inferior al râului Ilva.

Firma condusă de Alexandru Simionca a fost înfiinţată în 2013 de Alexandru Simionca, Alexandru Darius Simionca şi SC Îndemânarea Prodcom SRL. În 2012 a avut o cifră de afaceri de 49.000 de lei, iar de atunci zero. În ultimii trei ani a funcţionat pe pierdere.

Pe modelul altor firme de construcţii, şi Îndemânarea Prodcom a intrat pe piaţa energiei, una extrem de profitabilă şi a încercat să facă primele afaceri la Prundu Bârgăului, cu girul primarului PSD Doru Crişan. Povestea scandaloasă a microhidrocentralei v-a fost prezentată de Timp Online AICI. 

Potrivit surselor noastre, primarul Doru Crişan a încercat să lămurească legislativul local că e foarte avantajoasă investiţia întrucât comuna va avea electricitate mai ieftină pentru locuitori  și pentru iluminatul public, lucru total neadevarat, deoarece legislația în vigoare nu permite vânzarea curentului electric la consumatori finali. Energia trebuie să ajungă mai întâi în rețeaua națională, iar apoi Electrica Distribuție poate vinde mai departe la consumatori finali.

În timp ce Îndemânarea a avut probleme pe Valea Bârgăului, alt constructor de orice din acest judeţ, MIS Grup, a făcut liniştit afaceri la Şanţ. Firma Hydrosilvania SRL Anieş, înfiinţată tot în 2013, condusă de Virginia Farcaş şi avându-i ca asociaţi pe Liviu Olariu şi Silvania Internaţional Prod SRL (parte a M.I.S. Grup), a ridicat un MHC la Izvorul Băilor. În al treilea an de la înfiinţare, firma a făcut afaceri de 1,9 milioane de lei, un profit de peste 165.000 de lei cu doar doi angajaţi.

Organizaţia WWF-România a atras atenţia că, în ţara noastră, microhidrocentralele creează macro distrugeri. „Infrastructurile hidrocentralelor produc efecte negative majore asupra ecosistemelor acvatice şi asupra serviciilor pe care acestea le furnizează la nivel local şi regional, în timp ce cursurile de apă cu stare ecologică foarte bună şi luncile inundabile au devenit din ce în ce mai rare în România. Prin construirea microhidrocentralelor se intervine asupra cursului natural al râurilor, deteriorandu-se funcțiile ecologice. Experţii spun că, din cauza înmulţirii şi diversificării presiunilor exercitate asupra resurselor limitate de ape curgătoare, până în anul 2030 se va ajunge la o reducere a capacităţii de furnizare a apei cu până la 40% faţă de nivelul existent, fapt ce reprezintă un pericol economic major şi o provocare pentru rezistenţa şi durabilitatea comunităţilor”, arată organizaţia.

În plus, în momentul de faţă, România produce un surplus de energie pe care, din motive tehnice, nu îl poate stoca sau transporta pe distanţe mari, pentru export. Conform declarațiilor reprezentanților ANRE: ţinta asumată de România în conformitate cu Directiva 2009/28/EC privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final de energie la nivelul anului 2020 (de 24%) a fost realizată în anul 2010 la nivelul de 23,6%, România clasându-se pe locul 2 în rândul statelor membre UE cu privire la gradul de realizare a ţintei propuse.

„În acest context, România ar trebui să pună accent pe creșterea eficienței energetice (un sector în care țara noastră are un potențial enorm neutilizat) și să promoveze acele surse de energie regenerabilă cu impact redus asupra biodiversității”, mai arată WWF-România.

Anul trecut, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, anunţa că instituţia pe care o conduce a primit, în perioada 2008 – 2014, în total 43 de solicitări privind emiterea unor acorduri sau autorizaţiei de mediu pentru construirea unor microhidrocentrale pe cursurile râurilor din judeţ, total din care au fost autorizate şi sunt în funcţiune 12 microhidrocentrale, iar alte 23 de microhidrocentrale au primit acordul de mediu şi sunt în diferite faze de construcţie.

Din cele 35 de microhidrocentrale avizate, 16 se află în situl Natura 2000, în zona de protecţie, cele mai multe fiind în zona Cuşma (11 microhidrocentrale), alte trei sunt construite pe Someşul Mare Superior şi două în Munţii Rodnei. Una dintre acestea funcţionează pe râul Budac şi aparţine SC Rott Haus Construct SRL cu sediul în Gherla. Firma aparţine lui Ioan Raţiu, care este asociat şi în alte firme cu acelaşi obiect de activitate – producerea de energie electrică – dar şi unui binecunoscut om de afaceri bistriţean, Vasile Roş, care deţine CML.RO SRL. Proiectul include două tronsoane, din care primul – MHC Budac I – a fost pus în funcţiune din luna iunie a anului 2011, iar cel de-al doilea – MHC Budac II – în vara lui 2012. Aceeaşi firmă intenţiona să dea în funcţiune şi un al treilea tronson – MHC Budac III –, cu o putere instalată de 1,29 MW, pentru care APM BN a emis decizia de încadrare.

Potrivit WWF Romania, dintre firmele care au proiecte depuse la APM BN, în perioada 2009 – 2012, şi au obţinut acordul de mediu în 2010, se numără SC Elcata SRL firmă cu sediul în Ghimbav, judeţul Braşov. Asociat era socrul fostului premier Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sîrbu. Pe numele firmei braşovene au fost depuse la APM BN nu mai puţin de trei proiecte pentru amenajări hidroenergetice – unul pe pârâul Maria Mare în comuna Şanţ, un altul pe râul Someşul Mare, iar cel de-al treilea viza o investiţie pe pârâul Strâmba un afluent al râului Sălăuţa.

Foto: arhivă, amenajare MHC la Prundu Bârgăului, tot de către Îndemânarea Prodcom

30 comentarii

  • Cu asta putem spune ca am distrus in totalitate si natura. Dupa taierile masive de lemn am trecut cu buna stiinta la distrugerea raurilor, a celor care au mai ramas dupa construirea hidrocentralelor, exploatarea haotica in cariere si in balastiere, toate aceste cu un final de neimaginat pentru natura. Sa facem un bilant al acestor 26 de ani si sa vedem : am distrus cu buna stiinta industria, agricultura, invatamantul, cercetarea, cultura, sanatatea, bogatiile naturale le-am instraina si ce mai avem? Chiar suntem un popor de tampiti?

  • Alaturi de taierea padurilor, microhidrocentralele sunt o alta problema majora in judetul Bistria-Nasaud. De ce nu ii intrebati pe toti candidatii la parlamentare cum vad problema asta, ce planuri au?

    Hydroelectric Engineering este o firma cu cifra de afaceri 0 (ZERO) in ultimii 3 ani si fara salariati. Ce firma e asta, cum poate ea sa faca si sa gestioneze o MHC? Nu e clar ca e un paravan? De ce nu alertati procuratura si garda de mediu?

    Simionca astia sunt rude cu primarul din Livezile? Primarul din Livezile nu are ceva probleme cu legea? Ca am vazut ca e pe listele ALDE, iar de obicei pe listele ALDE numai din astia sunt.

    Opriti odasta magaria asta cu MHC-urile, sunt o mare porcarie. Opriti-i si pe primarii corupti care ii prostesc pe oamenii ca ar avea comunca nu stiu ce avantaje.

  • Domnilor de la PER si Partidul Verde si alti ecologisti asemenea proiecte ar trebui sa blocati nu pe cele din oras care sunt cu adevarat necesare! D-le Balan nu am auzit sa spuneti nimic despre aceste dezastre niciodata doar ca s-au taiat trei brazi argintii superbi (dupa parerea dvs.) din Piata Mica (este adevarat ca fiecare poate sa vada altceva dar acolo erau trei copaci inalti cu trei crengi in varf). De ce nu luati nici o masura sau macar o initiativa prin care sa semnalati dezastrele ecologice de pe raurile din judet? Sau ce masuri sau initiative ati avut ca asa ceva sa nu se mai intample?Va intreb toate astea si nu vreau sa intelegeti ca va atac sau am ceva cu dumneavoastra dar chiar astept sa vad ce raspuns imi dati.

    • După răspunsul pe care l-am primit de la domnul mare ecologist Marius Bălan ne putem da seama ce a făcut ca asemenea dezastre sa nu se mai repete. Adică nimic! Când am spus ca toate proiectele blocate din oraș nu sunt altceva decât o forma ordinară de răzbunare pe actuala conducere a orașului pentru ca nu a primit autorizatie de constructie pentru casă a sărit ca am eu ceva cu el!

  • Decizia de incadrare fara evaluarea impactului asupra mediului, pentru un proiect care sigur are impact semnificativ asupra mediului, este clar ilegala! Nu stiu nici macar geografie tovarasii de la APM, au scris ca-i pe cursul mijlociu si inferior al raului Ilva, cand de fapt este spre izvoare, categoric pe cursul superior.

    • Nu cred ca nu s-a facut evaluarea de impact de mediu, nu cred ca e chiar asa mare incompetenta si complicitatea in APM Bistrita Nasaud, eu stiu ca are angajati (unii) bine pregatiti!

  • Se munceste de zor la constructia ei, nu doar se „vrea” construita !!! E turnata deja fundatia si bagate cateva sute de metri de conducte (poate km). Astazi (04.11.2016) am trecut pe acolo si au distrus si drumul reabilitat in urma cu un an sau doi si care anul trecut era foarte bun!!! Acum e plin de noroi si de gropi de la utilajele INDEMANATILOR astia.

  • Sa vina ministra sa vada cum se construesc MHC ca doar zicea ca la aceasta data nu se construesc in Ro „niciuna”.Vor ramane luncanii fara apa la animale…ne meritam soarta pt ca dormim.Luncani trezitiva!!!

  • Toti vinovatii, de la Apele Romane si de la APM Bistrita, ar trebui sa zaca in puscarie. Nu le este destul cat au distrus (Anies, Budusel etc.)?? Microhidrocentralele reprezinta ciuma raurilor. In curand vom ramane fara rauri de munte, un sacrificiu facut doar pentru ca sa se imbogateasca o mana de indivizi sinistri. Culmea-i ca, dupa ce ca ne distrug natura, statul roman captiv ne obliga tot pe noi, pe toti cetatenii, sa-i imbogatim pe acesti indivizi, prin infamele certificate „verzi”!

    • Da…i+mi cer scuze ca am fost prea convins ca pasiunea ptr. protectia naturii e ceva permanent macar in personalitatea unor angajati de la Protectia Naturii din APM BN! Se pare ca povestea „specialistului de mediu” de la APM Mures care a „pus batista pe tambal” se repeta si la BN!

  • Stimati cititori si stimata jurnalista.
    In articol se spune asa: „În plus, în momentul de faţă, România produce un surplus de energie pe care, din motive tehnice, nu îl poate stoca sau transporta pe distanţe mari, pentru export. ”
    Asa este,mare parte din timp avem excedent de energie. Dar o sa va rog sa accesati urmatorul link: http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet?display=CARB unde puteti vedea in timp real productia de energie din diferitele surse de energie. Si…SURPRIZA! O foarte mare cantitate de energie electrica in Romania este produsa in TERMOCENTRALE! Care,binenteles,nu polueaza deloc. Doar stim cu totii asta,nu-i asa? Asa ca mai bine inchidem toate mhc-urile,si lasam termocentralele sa functioneze la capacitate maxima. Sau ar trebui sa facem invers? Nu mai stiu…m-ati zapacit de tot!
    Pe urma,toata lumea loveste in certificatele verzi. Corect,ele sunt o subventie acordata de stat producatorilor de energie din surse recuperabile. Ce nu spune nimeni este ca in acest moment tranzactiile certificatelor verzi sunt inexistente,pe piata OPCOM,in prima sesiune din octombrie 2016 s-au vandut nu mai putin de 208 certificate verzi,ramanand nevandute doar 9110937…exact,peste 9 milioane de certificate verzi. Certificate pentru care producatorii de energie electrica care le-au primit, AU PLATIT DEJA IMPOZIT. Ca asa spune legea,primesti certificatul,platesti impozit. Ca nu il vinzi anul asta,poate nici la anul…asta nu intereseaza pe nimeni.
    Asa ca mi s-ar parea corect ca domnii si doamnele jurnaliste,inainte de a publica un astfel de articol sa discute cu toate partile implicate,si apoi sa scrie…altfel,facem un jurnalism partinitor si incorect.
    Apropo,stiti ca pentru fiecare metru cub de apa care trece prin mhc se plateste taxa? Stiti ca se plateste taxa de stalp? Stiti ca se plateste chirie pentru constructiile din albiile raurilor? Stiti ca se platesc taxe,concesii si alte alea catre primarii? Stiti ca discutam de o imbunatatire a calitatii energiei?
    Banuiesc ca nu…asa ca sa desfiintam toate mhc-urile…deh…capra vecinului,boala romanului!
    O seara buna!

    • Poluarea nu este nici pe departe unica sau cea mai mare problema de mediu. Devastarea directa, mecanica, a naturii, cum se intampla in cazul microhidrocentralelor, este mult mai „eficienta” in a distruge decat impactul indirect, diluat, difuz, prin poluare. Sa fiu mai plastic: ce preferi, sa traiesti intr-un oras poluat sau sa te omoare cu dement cu o lovitura de tarnacop, nepoluanta? Nimeni nu contruieste termocentrale in inima naturii, ele sunt construite in zone antropizate cu mult timp inainte, unde nu mai era nimic de salvat. Aaa… si microhidrocentralele produc curent mai mult de decor, aproape zero, ca sa aiba pretext pentru schema de imbogatire cu certificate „verzi”. Chiar daca-i lasam pe indivizi sa distruga toate raurile, tot nu ne scapa deloc de termocentrale.

    • Prin retehnologizarea vechilor hidrocentrale se poate obtine mult mai multa energie, fara adistruge noi rauri. Doar prin retehnologizarea celor doua grupuri de la Portile de fier, productia a crescut mai mult decat toata energia produsa in microhidrocentrale in anul 2014.
      Nu a cerut nimeni sa nu existe hidrocentrale ci doar sa nu se distruga sute de rauri, 460 de avize de constructie emise din anul 2012 , pentru a produce 0, 6 % din necesarul de energie al Romaniei.
      Aproape jumatate din aceste MHC sunt construite in arii protejate,. Nu stiu ce intelegeti dvs, prin protectie dar mutarea cursului unui rau prin teava pe 12 km din cei 17, raul Capra din Fagaras, nu cred ca protejeaza in vre-un fel plantele si animalelel care traiesc acolo.
      De altefle Comisia europeana a constata ca Roamnaia inclaca grosolan prevederile legislatiei europene, in aceasta privinata si a declansat deja procedura de infringment. Vom plati alauturi de dvs cate 300 mii euro zilnic pana cand raurile Capra, Buda si Otic vor fi readuse la starea initiala.
      Sa vedem cat de utile ne vor fi atunci investitiile si impozitele platite de smecherii cu certificate verzi.

  • Ne place, nu ne place, Barbosa ăsta are dreptate. Termocentralele ar trebui pornite doar când celelalte sisteme nu mai fac față. Cred că energia obținută din hidrocentrale este cea mai puțin poluantă, la polul opus aflându-se termocentralele. Și contrar opiniei publice, energia obținută din celule fotovoltaice nu este deloc verde, ci extrem de poluantă. Nimeni nu ține cont de poluarea uriașă produsă în timpul procesului de fabricație a celulelor, a transportului, a amenajării parcului, a energiei consumate cu reciclarea celulelor ajunse la „sfârșit de viață”. La energia eoliană, stăm puțin mai bine la capitolul poluare, dar nu ceva spectaculos. Votez cu hidrocentraleleȘ eficiente, randament mare, durata de funcționare zeci de ani, produc curent indiferent dacă e soare sau nu, dacă e vânt sau nu. În caz de viituri sau secetă, regularizează cursul râului și menține dezvoltarea constantă a faunei și florei.

  • Foarte ciudat cum nu verifica nimeni ” Sc. Indemanare ” dupa atatea distrugeri cate au facut , gropi imense sapate ptr balastru ( sub acoperirea de balta pentru pescuit si lasate in paragina dupa excavare ) acum se apuca de MHC care cu siguranta sunt facute sub protectie . Oare chiar nimeni nu se sesizeaza ??? Nici acum in campanie electorala ???PS: Masinile de sute de mii de euro trebuie intretinule si ele cu ceva 🙂 . Ne meritam soarta , ne lasam batjocoriti de niste libidinosi care ptr bani calca pe orice !

  • Stimata D-na CRISTIANA SABAU ; lucrurile sunt extrem de grave in complicitate cu institutiile STATULUI. In fapt lucrarile au inceput de cateva luni, si sunt aproape gata. Doar de cateva zile s-a emis doar un act de incadrare in zona si nimeni nu a cerut documentul de IMPACT de MEDIU. Santierul si lucrarile sunt in afara legii .Ca atare este caz special in care ar trebui sa se sesizeze POLITIA, DNA si macar GARDA de MEDIU. Vom reveni cu alte amanunte peste putin timp.

    • Întrebare: Cum de nu v-ați sesizat pana acum? Dacă nu apărea articolul pe Timponline habar nu aveați de ce se întâmplă acolo! V-Am apostrofat de foarte multe ori dar acum chiar așteptăm un răspuns de la dvs. domnule Bălan.

  • Ovidiule , cred ca intr-o zi o sa i se faca mila lui M. Balan de tine si o sa te ia chirias la el, pentru ca nu mai incapi in propria casa de atata rautate. Cica la el daca tot nu are autorizatie, nici chiriasul nu plateste. Pana atunci sa nu iti uiti tratamentul.

    • Pescarule s-a propus demolarea casei lui Balan asa ca in curand nu o sa aiba el unde sa stea. Asa ca eu zic sa il iei la tine

  • Am vazut toate actele lui Balan. Tipul e tare, totul este in regula. Cine rade la urma rade mai bine. ! 1ooo ca tine si alti 1000 din toata administratia locala nu au ce sa-i faca. Fi linistit.

    • Tu super specialistu’ lu’ pește în acte de genul ăsta le-ai văzut. Toți din primărie sunt prosti doar tu cu Bălan sunteți deștepti și pe deasupra și pricepuți! Întrebarea mea este dacă este cu actele în regulă Cum de nu-i eliberează nimeni autorizația aia?

  • Rominia are surplus de energie??? Nu inteneg de ce energia ie mai scumpa ca in strainatate…cu salariu minin pe economie….. cineva intelege cita mafie….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS