Actualitate

Reabilitarea Castelului Teleki din Posmuș, la 80%. ”Lucrările migăloase își continuă cursul”

(FOTO) Lucrările de reabilitare și renovare de la Castelul Teleki din Posmuș au ajuns la 80%, urmând să se pună la punct detalii arhitecturale și amenajarea curții interioare și exterioare.

”Frumusețea Castelului de la Posmuș o să o puteți vedea de aproape, dacă veniți la Semimaratonul Mocăniței (2 octombrie), un eveniment care are startul chiar de aici, din fața Castelului. Până atunci, lucrările migăloase își continuă cursul, la acest monument fiind extrem de important fiecare detaliu. Castelul Teleki din Posmuș va fi unul dintre cele mai importante repere turistice din Poarta Transilvaniei – Bistrița-Năsăud, un pol cultural și istoric de o valoare inestimabilă”, spune președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.


La Castelul Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională, se fac lucrări de reabilitare și restaurare printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în valoare de aproape 5 milioane de euro.

Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural. Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cutral-artistică, spații muzeistice, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști.

Corpul 1 – Parter: spații de acces vizitatori, recepție, informare. Etaj: spații de expunere a lucrărilor reprezentative pentru activitățile centrului cultural. Corpul 2 – ateliere, spații expoziționale, bibliotecă, sală de expunere de carte veche. Corpul 3 – Parter: spații pentru conferințe și expoziții. Subsol: spații pentru evenimente, spații de depozitare. Corpul 4 – sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane. Corpul 5 – ateliere, spații de expunere.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/405666807596717
https://www.facebook.com/fotomarco.geredzsolt/posts/601011534256820
Etichete

8 comentarii

  • Astia care comentati negatic la postarea asta sunteti ori prosti ori nebuni ori ambele la un loc. Nu sunt fan Radu Moldovan dar pui mei nici cand se renoveaza un monument istoric nu va convine mama voastra de idoti. Timp online va propun sa dezactivati sectiunea de comentarii pt ca e o prostie. Comenteaza toti aiurea.. Poate si eu ca raspund la asemenea specimene.

    • No mă Sandule nu te mânia pânā intratâta
      Nu cred ca vreun restaurator serios ar pune radiatoare de doi lei intr-un castel de milioane .Nea Ion și-a exprimat o temere intr-un mod elegant cum face dânsul iar Dia a comentat un pic “ penal “ dar la subiect. Să fim sănătoși și să ne bucurăm de castel și unii de alții

    • Ce firma il reabilitează?
      Este firma autorizată pe monumente?
      Sau vreo firma de casa?
      Pai de aceia ai vazut calorifere de tabla.

  • Și mă rog, care-i spilu și ce folos are boborul din milioanele de euro aruncate pe apa sâmbetei pentru recondiționarea unor grajduri ?
    Cine-și închipuie – proletar fiind – că va bea acolo o cafea, bere, whisky, etc. ori că se va caza acolo, se înșeală.
    Cât despre un eventual rol de muzeu, vă dați seama cam care ar fi interesul românilor pentru o astfel de destinație și care ar fi costurile întreținerii ei.
    Am dus țara de râpă furând-o și ne dăm salvatori reabilitând niște ruine fără nicio semnificație majoră, rezultatul reabilității fiind o construcție nouă, cu totul alta decât cea la care ne referim.
    Te duce gândul că se face ce se face doar pentru că se pot trage ceva foloase din ”investiție”.

    • Da, da, da! Asa e! Corpul 1,2 si 3 „spatii de expunere a lucrărilor reprezentative” pretexte. Naiba o să meargă la Posmus ca sa admire lucrările reprezentative. Și da, nu e vorba de nici o reabilitare, e o construcție 100% nouă cu materiale moderne care n-ar nici o valoare istorică. Asa cu nici aia dinainte nu avea nu stiu ce valoare arhitecturală. Un pretex, de la un capăt la altul pentru a cheltui o grămadă de bani de pomană. Numai bine, vor avea cele 40 de centre de informare turistică din satele județului unde să trimită turiști. Dacă nu vor de bună voie vor fi trimiși cu miliția.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS