Aproape 500 de copii din 23 de școli din județ au reușit să adune 11 tone de deșeuri participând la a VII-a ediție a proiectului de educaţie ecologică ”Reciclează azi, pentru sănătatea ta de mâine!”. Cei mai harnici au fost elevii din Rebra care au strâns 1,5 tone de DEEE, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate şi corpuri de iluminat.
În proiect s-au înscris 23 de unităţi de învăţământ cu un număr total de 481 elevi. Școlile au primit kituri de colectare pentru cele trei categorii de deșeuri respectiv: deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii portabile uzate şi corpuri de iluminat, kituri ce au fost instalate în incinta unităților de învățământ pentru întreaga perioadă de derulare a proiectului, urmând ca acestea să rămână montate în şcoli până la finele anului şcolar.
În total, elevii din județ implicați în proiect au adunat aproximativ 11.000 kg de deșeuri, astfel:
- Școala Gimnazială nr. 1 Rebra – 1530 kg
- Liceul ”Constantin Romanu Vivu” Teaca – 1231 kg
- Școala Gimnazială ”George Coșbuc” Coșbuc – 1137 kg
- Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru – 1011 kg
- Liceul cu Program Sportiv Bistrița – 985 kg
- Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean – 825 kg
- Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” – 658 kg
- Școala Gimnazială ”Viorel Nimigeanu” Nimigea de Jos – 542 kg
- Școala Gimnazială Uriu – 500 kg
- Școala Gimnazială Șieuț – 458 kg
- Școala Gimnazială Șieu Odorhei – 407 kg
- Școala Gimnazială ”Iustin Ilieșiu” Anieș – 362 de kg
Deșeurile au fost ridicate de Asociaţia ECOTIC și ECOTIC BAT, reprezentată prin S.L.C. – Î.I. Mina Nedelea.
La Palatul Culturii, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, alături de partenerii instituției, au acordat premii pentru cele mai mari cantități de baterii, corpuri de iluminat şi DEEE colectate și pentru cele mai active şi responsabile unități de învăţământ înscrise în proiect.
Toţi elevii prezenţi la festivitatea de premiere au vizionat apoi piesa de teatru de păpuşi “Cei trei purceluși”, pusă în scenă de trupa de teatru de păpuși pentru copii “Alexandru Misiuga” de la Palatul Culturii – Bistrița.
Ce au inteles politrucii colhoznici, din greva din invatamant…ca pot sa ia copiiii manipulati de alti beneficiari de avantaje recte directorii unor scoli,la munca patriotica ca pe vremea colhozurilor.Domnul comisar sau tov komisar in acest context in loc sa isi trimita frecatorii de hartii din subordine ,utilizatori de masini ale statului pentru interese personale…sa dea amenzi primariilor si firmelor responsabile cu colectarea si reciclarea,precum si a celor care arunca deseuri in locuri neautorizate …s a gandit ca uite pot copiii sa faca munca functionarilor platiti de stat si gratulati periodic cu spoeuri si indemnizatii.Pai daca deseurile sunt toxice pentru natura …pentru copii nu sunt? Cand vom vedea piesa ,,cei 1,5 milioane de purcelusi dintre care 1 milion păpati de lup si restul la munca”?