Actualitate Recomandări

De ce riscă 5.000 de fermieri din judeţ să piardă subvenţiile pentru anul în curs. Scurtu: E enorm!

Cinci mii de fermieri din judeţ riscă să piardă subvenţiile, anunţă şeful Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu. Într-o şedinţă a Colegiului prefectural, el a explicat de ce există acest risc pentru prima oară în ultimii ani.

„Avem preluate cererile de la 20.374 de fermieri în condiţiile în care trebuia să avem cel puţin 25.000 de fermieri preluaţi. Fermierii au fost anunţaţi pe diverse căi, programaţi, au fost anunţate şi primăriile să elibereze adeverinţele necesare. Cu toate acestea, suntem în situaţia că avem un deficit de 5000 de fermieri dintre cei care nu au venit, plus ceilalţi care sunt programaţi în continuare. Noi încercăm să finalizăm această activitate în 15 mai. E ordinul ministrului Agriculturii nr. 18 în care sunt stabiliţi paşii pe care urmează să-i parcurgem. Deci ar urma ca, în 15 mai a.c. să finalizăm preluarea cererilor, până la 1 iulie să facem administrarea şi controlul administrativ, iar de la 1 iulie să avem eşantionul de control pe teren aşa încât să putem face controalele vara. Noi am avut probleme deosebite şi anul trecut fiindcă a trebuit să ne deplasăm şi pe ploaie, şi pe zăpadă, şi pe ger şi să facem controalele. Şi acolo sunt termenele stabilite şi trebuie să respectăm aceste termene ca să putem da drumul la plata fermierilor, inclusiv a celor care sunt în control”, a spus Emil Scurtu.

Potrivit sursei citate, plata subvenţiilor pentru 2016 este făcută la aproximativ 97% la nivel naţional, fiind accesate peste 2 miliarde de euro numai pe APIA.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care nu îşi depun cerile până în 15 mai, Emil Scurtu a răspuns: „Nu primesc bani. Eu nu ştiu de ce nu au venit. Dacă vrei să primeşti bani, trebuie să depui cererea în fiecare an. Eu îi respect pe fermieri, dar dacă ne respectă şi pe noi ca funcţionari, ca muncitori în slujba lor, atunci trebuie să ne punem de acord unii cu alţii, ei să vină când sunt programaţi, chiar dacă nu chiar la ora respectivă. Noia m făcut programarea pe ore, dar nu ne încadrăm întotdeauna fiindcă sunt fermieri care stau 2 ore al o preluare de cerere fiindcă nu ştie unde îi este terenul, nu e terenul digitizat şi primăria i-a dat adeverinţă pe 10 hectare, dar el are arabil numai 8 şi aşa mai departe. Sunt diverse discuţii, să vezi unde e terenul, să îl scoţi de acolo, să faci un print screen cu suprafaţa neeligibilă. La un moment dat, comuna Mărişelu avea doar 52% cereri depuse şi am discutat cu cei de la primărie. Agentul agricol mi-a spus că mai are de dat doar 10-15 adeverinţe. Înseamnă că ei au dat adeverinţele la timp, dar fermierul nu a venit. Nici în a treia zi de Paşte când era sărbătoare nu au venit. Se va aglomera în perioada următoare. Zilnic, la Centrul Năsăud, stau la cozi peste 200 de fermieri. Peste tot au fost fermieri la programare. Dacă ar fi un număr mic care nu au venit, o mie de exemplu, nu ar fi o problemă, dar 5000 e enorm. Noi îi aşteptăm şi facem diligenţele să îi preluăm, deşi, pe lângă multe obligaţii, avem şi drepturi. Şi funcţionarii au drepturi”.

Potrivit ultimei videoconferinţe cu ministrul Agriculturii, care a avut loc miercuri, nu va fi depăşit termenul de 15 mai a.c. pentru preluarea cererilor de subvenţii.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.