Sănătate

Roșiile de Dumitra, trimise la analize ca să scrie negru pe alb că sunt bio

Au apărut deja roșiile uriașe de Dumitra care cântăresc chiar și un kilogram fiecare, recolta din acest an fiind bună, spune Florentin Bodiu, care le-a dus la analize ca să demonstreze că legumele pe care le produce sunt 100% bio.

”Am scăzut producția de ardei și am pus trei solarii de roșii, pe 15 ari, 10 prin programul Tomata și 5 pentru toamnă, septembrie- octombrie. Am obținut deja roșii mari, uriașe, cele din soiurile vechi de care nu mă voi dezice niciodată. Așa este prima recoltă, ele nu sunt create pentru solar, dar eu am ținut neapărat să le plantez și acolo. Trebuie să aduc bondari ca să le polenizeze ca să nu se facă așa de mari fiindcă le vindem greu atunci când cântăresc 1 kg, 1,2 kg. Sunt foarte frumoase ca aspect, ca și gust sunt foarte bune, dar fiind foarte mari, o familie cu două persoane ce să facă cu o astfel de roșie? Dacă taie din ea, a doua zi jumătatea rămasă se înmoaie și de-asta încercăm și noi să polenizăm cu bondari ca să lege mai multe planta, măcar trei-patru pe un etaj și atunci rămân mai mici”, ne-a spus Florentin Bodiu.

Kg de roșii de Dumitra se vinde acum cu 10 lei, iar fermierul speră ca prețul să nu scadă sub 6 lei/kg ca să își poată acoperi cheltuielile de producție.

”De când produc roșii, de 10 ani, știu ce produc și chiar vreau ca oamenii să probeze. Am dus la analiză roșiile, iar săptămâna viitoare vor veni rezultatele. Sper să-mi iasă 100% bio. Stropim și noi de două ori pe an pentru mană. După ce am dat cu produsul respectiv, în trei zile roșia poate fi mâncată. Până acum am dat o singură dată cu el și mai dăm o dată în toamnă. Sunt produse de contact care dispar, nu rămân în plantă. E ca și cum te speli cu șampon. Nici el nu e un produs natural, dar la clătire dispare. Important este să nu mănânce planta ceva chimic de la rădăcină, iar noi, la rădăcină, dăm numai cu gunoi de oaie. Din păcate însă, oamenii se uită la preț și compară roșia comercială, care acum e 6 lei, cu cea tradițională care costă 10 lei, doar că trebuie să se știe că noi obținem mai puțin de jumătate din cantitatea de roșii față de cei care cultivă industrial. Noi obținem cam 5 tone de pe 15 ari pe când ceilalți de la 15 tone în sus. Aici, la Asociația Produs în Bistrița-Năsăud reușim să vindem cât de cât fiindcă oamenii știu ce cumpără de la noi. Au testat și au văzut că avem legume proaspete, culese cu o seară înainte. Sunt roșii sensibile care nu pot fi păstrate mai mult de o zi-două, maximă trei, apoi nu mai poate fi folosite decât pentru suc”, a mai adăugat el.

În Piața Decebal, unde familia Bodiu vine de asemenea cu roșii de vânzare, cumpărătorii sunt tot mai puțini. Zona este un întreg șantier, iar lumea nu mai știe cine e producător și cine comerciant.

”În Piața Decebal sunt foarte mulți comercianți și puțini cumpărători din cauza lipsei locurilor de parcare și din multe alte cauze. Aici, lumea se uită mult la preț. Când m-am întors din străinătate, aici, în județ, eram vreo 15-20 de producători de roșii din soiuri vechi, bătrânești, rămase probabil de la sași. Acum nu știu dacă mai suntem doi sau trei. Eu nu am renunțat la soiurile acestea fiindcă îmi place coaja asta subțire, aroma lor, pentru că vreau să rămână soiurile acestea din generație în generație. Roșia industrială nu e sensibilă, o poți transporta, rezistă în timp, îți aduce bani, dar nu putem renunța la tot ce este bun pentru bani. La aceste roșii eu nu voi renunța fiindcă și pentru că le cultivăm de generații în familie”, a mai spus Florentin Bodiu.

Anul acesta, dacă totul merge bine, fermierul speră că va putea obține roșii din solarii până spre sărbătorile de iarnă.

Pe Florentin Bodiu îl găsiți cu roșii de vânzare în fiecare sâmbătă în Piața Mică, unde s-a mutat Piața Locală ”Produs în Bistrița-Năsăud” sau în Piața Decebal zilnic, acolo unde vinde soția lui.

De asemenea, puteți merge la Dumitra să cumpărați roșii direct din ferma Legume de Dumitra.

9 comentarii

  • Frumoase rosii.
    Imi place gandirea lui si spiritul de producator.
    Trebuie sustinuta si subventionata asemenea activitate. Nu totdeauna iese productia si atunci trebuie sprijinita.
    Pe astia care stau in birouri si aproba fonduri fara sa mearga in teren, la un producator cum este dl Florentin, eu i-as lega de un pom in camp, sa simta si ei ce simt producatorii la munca. Macar o zi…. Sa-si frece mainile la bancomat….le place!!!
    Spor si rezultate bune Florentin.

    44
    10
  • Nu te supara, tie ce cacat ti-a dat statul asta esuat? Si daca vreodata ti-a dat ceva, sa stii ca nu de la el a dat, ci de la noi! Bag sama ca faci si tu parte dintre acesti lingatori de clanta si tradatori de neam!?

    14
    27
  • Stimată doamnă, producătorii cu atestat de prducător plătesc contribuțiile la stat conform producției pe care o înregistraeză și care este monitorizată de autoritățile care le eliberează documentele, iar cei care sunt înregistrați ca și persoane juridice – PFA, II, IF, SRL se supun rigorilor legii. Prin urmare, nu vă înteleg comentariul.

    11
    11
  • Pt că nu e treaba lor să meargă (nicio lege nu-i obligă să o facă)! Însă administrația piețelor ar putea să facă asta. Să ia prin sondaj (dar să fie pe bune, că dacă-s blat cu „producătorii” …) în fiecare săptămână legume și fructe și să le ducă la analize!!! Iar celor care au călcat pe bec să le suspende dreptul la a vinde în piață!

    13
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS