Sănătate

Asociația Profesională a Medicilor de Familie, despre problema programărilor la Policlinică

Asociația Profesională a Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud consideră că problema programărilor multiple în Policlinica Bistrița, situație din cauza căreia nu se găsesc locuri la medicii specialiști, poate fi rezolvată prin introducerea unui câmp suplimentar în aplicația informatică de programare, gestionată de Spitalul Clinic Județean de Urgență.

”Suntem în asentimentul domnului manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița că este obligatorie introducerea unui câmp suplimentar în aplicația informatică online pentru rezolvarea problemei programărilor multiple de către un singur pacient, fiind necesar ca acel câmp să fie completat cu seria și numărul Biletului de trimitere/Biletul de ieșire din spital (Scrisoare medicală) – control/afecțiuni din Anexa nr.13 a Contractului – cadru/cazurile de urgență/persoane neasigurate, etc.. Aplicația informatică fiind achiziționată de Spitalul Clinic Județean de Urgență, tot SCJUB poate solicita completarea softului cu parametrii noi, dacă dorește”, a transmis, printr-un comunicat, Asociația Profesională a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud.

Medicii de familie explică însă că nu sunt singurii care trimit pacienți în Policlinică, modalitățile prin care oamenii ajung la un consult al medicilor specialiști fiind următoarele:

  • cu bilet de trimitere de la medicul de familie, în urma unei consultații și când posibilitățile de diagnostic și/sau tratament depășesc competența medicului de familie
  • cu bilet de trimitere de la un medic specialist din Policlinică, unde pacientul are deja trimitere, este programat și ajunge să fie consultat. Pacientul poate fi îndrumat pentru altă specialitate în vederea completării investigațiilor direct de medicul din Policlinică, dacă acesta consideră necesar
  • cu bilet de ieșire din spital (Scrisoare medicală) pentru urmărirea evoluției bolii după externare, continuare de tratament, continuare de concedii medicale, etc.
  • urgențe medicale (cod verde, galben, roșu), fără nici un bilet
  • pacienții cu anumite boli cronice, conform Listei din Anexa nr. 13 cum ar fi: cancer, diabet zaharat, glaucom, autism, schizofrenie, etc. care nu necesită bilet de trimitere
  • pacienții neasigurați care pot fi consultați contra cost dacă medicul specialist vizat mai are locuri în ziua respectivă

Prin urmare, completarea câmpului cu seria și numărul biletului de trimitere va putea fi făcută DOAR în cazul în care pacientul are eliberat acest document de la medicul de familie sau de la medicul specialist din Policlinică.

Orice pacient care are nevoie de consult din partea unui medic specialist trebuie să urmeze următorii pași, reamintește APMF:

  • prezentare la medicul de familie – consultație – eliberare bilet de trimitere – programare online la Policlinică sau la fișierul acesteia
  • consultație la cabinet de specialitate Policlinică – finalizarea acesteia cu trimitere la investigații suplimentare, eliberarea unei prime rețete și comunicarea prin Scrisoare Medicală înspre medicul de familie cu medicația recomandată, doza și durata în timp până la care medicul de familie poate elibera lunar compensat medicamentul indicat.

Cu toate acestea, mulți pacienți se programează mai întâi în Policlinică, la mai multe specialități, și abia apoi vin după bilete de trimitere la medicii de familie pe care le cer uneori imperativ.

Pentru o durere de genunchi se prezintă la medicul de familie cu programări la Ortopedie, Neurologie, Reumatologie și Recuperare.

Pentru un vertij (amețeală) se programează la Neurologie, Neurochirurgie, ORL, Recuperare, pentru a avea opinia mai multor medici, solicitând bilete de trimitere pentru fiecare specialitate.

”Noi, medicii de familie avem des astfel de cazuri și observăm că multe programări rămân blocate de aceste proceduri anterioare eliberării trimiterii de către medicul de familie, în loc să fie folosite de către pacienții care au cu adevărat sau în mod urgent nevoie de consultații de specialitate.

Drept urmare, rugăm pacienții să înțeleagă faptul că orice bilet de trimitere se eliberează în urma unei consultații la medicul de familie și să nu utilizeze sintagma eu am venit după bilet de trimitere, nu am programare la dvs. că nu vreau consult, eu m-am programat direct la Policlinică. O trimitere este rezultatul unui consult programat la medicul de familie și se eliberează doar dacă medicul de familie consideră că este necesar ca pacientul să ajungă la un confrate”, a mai transmis APMF, care reamintește că pot fi programate zilnic un număr limitat de consultații conform Contractului Cadru impus de CNAS.

”Medicii de familie sunt în contract cu CJAS Bistrița-Năsăud, iar la ședințele lunare ale Asociației Profesionale, în prezența conducerii CJAS, s-a pus în discuție problema blocajului întâmpinat la programarea în Policlinică încă de acum 18-24 de luni, s-a prezentat situația unor pacienți cu afecțiuni cronice în tratament medical care necesită Scrisoare medicală de la medicul specialist, dar rămân descoperiți o lungă perioadă de timp, neputându-se programa la timp la controlul de specialitate, astfel că medicul de familie să poată continua prescrierea medicamentelor în sistem compensat (sunt medicamentele inițiate de către medicul specialist și prescrise în continuare de medicul de familie în baza Scrisorii medicale în termen de valabilitate) din cauza acestor programări multiple sau fictive. Drept urmare, salutăm ideea Conducerii Spitalului Clinic de Urgență Bistrița de îmbunătățire a sistemului informatic de programare la Policlinică. Dorim o bună colaborare cu medicii specialiști din Ambulatoriu și Spital, spre binele pacienților noștri. Ne asumăm obligativitatea-inserata în Contractul Cadru recent, 1 iulie 2023, semnat de toți prestatorii de servicii medicale ca noi, medicii de familie, atunci când redactăm și eliberam trimiteri înspre Policlinică să precizăm și medicația administrată până la momentul trimiterii fiecărui pacient pentru o mai bună evaluare a colegilor din diferite specialități, a statusului celui pentru care se solicită consultul”, a mai transmis APMF Bistrița-Năsăud.

Dr. Ecaterina Marica, președinte al Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud

Dr. Otilia Elena Tănase, secretar al Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud

6 comentarii

  • Programare la medicul de familie, apoi programare la policlinică, apoi mergi la cabinetul său privat, și uite așa ajungi iar tot la privat.

    39
    1
  • Programarile in policlinica se fac in data de 21 ale lunii, pentru luna urmatoare si, la unele specialitati, se epuizeaza locurile in cateva minute. Daca ma simt rau in data de 25 iulie, merg la medicul de familie in 26 iulie, imi da trimitere la medicul specialist, iar eu ma voi putea programa doar pentru luna septembrie. In final merg in privat. Solutiile din articol sunt doar teorie. Toata lumea cunoaste realitatea. Inca un exemplu ca traim in lumi paralele: a noastra si a lor.

    55
    1
  • Foarte bine ca se doreste rezolvarea acestor probleme ,sa speram ca se vor gasi si solutii!!!
    Felicitări inițiatorilor.

    2
    13
  • Blocarea în sistemul informatic a programarilor multiple la aceeași specialitate pe baza CNP -ului.Cea mai bună soluție.Daca se doreste alt medic / alta oră se face anulare si apoi o altă programare.Cat timp este valabil biletul de trimitere de la medicul de familie ? Sunt pacienți care incerca de 7 -8 luni sa faca programare la cardiologie si nu reusesc.Are medicul de familie competența în toate specialitățile? Este usor pentru cei cu bani ,sa meargă la privat dar majoritatea sunt oameni cu venituri mici , abia le ajung banii sa – si cumpere medicamentele .Vreti cu orice preț să i purtați pe drumuri pe cei bolnavi si intre timp sa le ” pregatiti coliva” .

    23
    1
  • Dom’le de ce sunt limitate locurile? Nu sunt medici suficienti? Sau nu sunt banii de la CNAS suficienti? CAS plătește 60 de lei pe o consultație. La privat dai de la 120 in sus. Privatul a apărut ca o consecință a impotentei (și incompetenței) a Statului.

    Așa că de ce sa merg la medicul de familie?Sa merg sa aștept ca să aștept?
    Voi medicii de familie sunteți extensia CNAS-ului pe care îl înjurati. In loc să promovați o politică diferită, va angrenați în „optimizarea sistemului”.
    Sa înțeleg ca va place și cu 60 și cu 120 de lei?

    12
    4
  • Cum vreti sa rezolvati problema pacientilor care Au nevoie de referate medicale,s-au retetele se elibereaza de catre medicul curant ? Acesti pacienti chiar daca Au nevoie doar de reteta lunar s-au la trei luni ,trebuie programare,dar nu prind nici un loc,asa raman descoperiti fara medicamente! Sunt ín situatia respectiva neplacuta trebuia sa ma prezint ieri pt reteta dar nu am prins loc Luna trecuta degeaba am intrat pe platformra ín data de 21 la prima ora, abea Luna aceasta am prins la cea mai apropiata data de 1 aug. Am ramas descoperit 4 zile fara medicamente ! Medici din policlinica stiu aceste aspecte, de ce nu ajung la o rezolvare? Pot programa acesti pacienti automat pt urmatoarea reteta! Nu te prezinti? Este riscul tau ca ramai fara medicamente! Nu mai asaltezi medicul respectiva cu telefoane ca CE sa faci ca nu ai prins loc, sí nu mai ai medicamente!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS