Actualitate

S-a semnat contractul prin PNRR, luni 20 martie încep lucrările de extindere și modernizare la SJU Bistrița

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, au semnat contractul de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectul ”Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi”, cu o valoare totală de 82.939.073,64 euro + TVA, din care 95% finanțare din PNRR și 5% cofinanțare din bugetul Consiliului Județean (circa 100 de milioane de euro în total).

Ceremonia de semnare a avut loc la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş, unde s-au parafat primele patru contracte de finanţare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR, având drept obiectiv investiţiile din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Alba.

La eveniment au fost prezenți managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, prefectul Teofil Cioarbă, deputatul Bogdan Ivan.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat:

Este un pas simbolic pentru infrastructura de sănătate din România, patru obiective majore în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Sunt primele patru contracte pe care le semnăm prin PNRR, în Transilvania. Dăm un semnal extrem de puternic, că ne interesează sănătatea comunităților. Sper să fie de bun augur această zi, iar în 30 iunie 2026 să ne bucurăm de finalizarea lucrărilor”.

Președintele CJ Radu Moldovan a anunțat că luni 20 martie încep oficial lucrările la Spitalul Județean de Urgență Bistrița:

Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că am ajuns să trăiesc acest moment istoric și unic pentru comunitatea pe care o reprezint. Eforturile depuse începând din anul 2012 au ajuns la încununare prin semnarea acestui contract de finanțare. După modernizarea secției de Obstetrică și Neonatologie, a Ambulatoriului, după construirea unui Bloc operator centralizat, după construirea unei noi secții de Chirurgie generală, după modernizarea și extinderea Secției ATI, după construirea unui heliport pe clădirea spitalului, după extinderea și modernizarea UPU SMURD, a secției externe de Boli infecțioase, a secției de Oncologie, investiții de aproximativ 50 de milioane de euro finanțate de Consiliul Județean, din fonduri europene și în parteneriat cu Guvernul prin Ministerul Sănătății, după aceste investiții într-un spital mic cum este cel din Bistrița în ultimii șase-șapte ani au venit peste 100 de medici noi, ultraspecializați”.

Fără a folosi cuvinte mari, cred că asistăm la un moment istoric pentru că prin finanțarea acestei investiții de circa 100 de milioane de euro cu TVA vom reabilita și moderniza vechea clădire a spitalului, se va realiza o clădire nouă care va fi legată printr-o pasarelă de clădirea existentă, unul dintre obiective fiind creșterea semnificativă a actului medical. Facem încă un pas important pentru a crea condiții. Cred că aceste eforturi majore la care unii dintre noi nu îndrăzneam să visăm vor crește și calitatea actului medical, urmând să se construiască și patru noi săli de operații. Vom crește semnificativ condițiile hoteliere din spital prin acest proiect. De la un spital cu opt paturi și cu băi în capătul culoarului vom ajunge la saloane cu 1-4 paturi, cu băi în fiecare salon și cu toate condițiile schimbate în bine în mod substanțial. Prin acest proiect spitalul va fi integral digitalizat pentru angajați și pacienți. În urma acestor investiții deosebit de importante pentru Sănătate în Bistrița-Năsăud, sunt convins că vor veni în continuare și noi specialiști. Dacă astăzi spitalul își desfășoară activitatea în 23 de secții și compartimente, cu 997 de paturi spitalizare continuă și 38 de paturi spitalizare de zi, pe o suprafață de 29.000 mp, în urma investițiilor spitalul va avea 29 de secții și compartimente care își vor desfășura activitatea pe o suprafață de 44.000 mp, având și specializări în plus precum Neurochirurgie, Recuperare neurologică, Chirurgie plastică, Gastroenteorologie, Unitate de AVC, Unitate pentru cardiaci critici”.

De luni 20 martie la Bistrița începe lucrul, avem autorizația de construcție, s-a dat și ordinul de începere a lucrărilor. Eu sper ca în doi ani – maximum doi ani și jumătate să avem inaugurarea”.

Proiectul este împărțit în patru mari componente, fiecare dintre acestea reprezentând un obiectiv principal:

1. Extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea aripii noi, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. * Subsol: Depozit și adăpost ALA (apărare locală antiaeriană); * Parter: Secția de Hemodializă; Parcare semi-automatizată cu 53 de locuri; Birou de internări; * Etaj I: Secția ORL (25 paturi), Structura de spitalizări de zi, Compartiment chirurgie plastică (10 paturi). * Etaj II: Secția Cardiologie (55 de paturi) – din care 8 paturi pentru USTACC (unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici), Sală hibrid Angiografie pentru cardiologie intervențională, Secție obstetrică ginecologie (25 paturi). * Etaj III: Bloc operator cu 4 săli de operație, Săli de operație (Neurochirurgie, Gastroenterologie intervențională, Chirurgie plastică, Oftalmologie), Compartiment Neurochirurgie (17 paturi), Compartiment recuperare neurologică (7 paturi). * Etaj IV: secții de spitalizare, Compartiment Gastroenterologie (13 paturi), Secția Neurologie (55 paturi din care 8 paturi pentru unitatea cu accidente vasculare cerebrale)

2. Creșterea eficienței energetice la actuala clădire a Spitalul Județean de Urgență Bistrița

3. Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița

4. Dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală de ultimă generație.

Președintele CJ Radu Moldovan a postat, după semnarea contractului, pe Facebook:

Se scrie istorie pentru județul Bistrița-Năsăud, în dezvoltarea la superlativ a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Aducem sistemul de sănătate la alt nivel prin semnarea celui mai important contract de finanțare: ”Extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire 2S+P+ 4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă”. O investiție de aproximativ 100 de mil. euro, prin care oamenii vor beneficia de cele mai bune condiții de tratament, iar medicii vor avea șansa să practice actul medical, într-un spital ultramodern și dotat cu apărate de ultimă generație. Vreau să-i mulțumesc domnului ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, conducerii Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, domnului rector, Leonard Azamfirei și domnului decan, Ovidiu Cotoi, pentru tot sprijinul acordat. Sunteți parte din scrierea acestui moment unic pentru sistemul de sănătate din județul Bistrița-Năsăud. Vreau să-l felicit și să îi mulțumesc, pentru toată colaborarea și implicarea de care a dat dovadă în permanență, domnului manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany. Sunteți un om de temelie în toate investițiile din sănătate din SJU Bistrița. Totodată, doresc să mulțumesc domnului deputat Bogdan Ivan, domnului prefect, Teofil Cioarbă, colegilor mei din Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, conducerii SJU Bistrița și tuturor celor care sunteți parte din acest proiect unic, pentru profesionalismul și suportul acordat. Nu ne oprim aici! Continuăm să punem sănătatea pe primul loc, din respect pentru oameni și pentru viață”.

În vara anului 2022 s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui corp de clădire nou cu patru etaje la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea nouă propusă. Pentru prima fază a proiectului (lucrări de relocare și demolare clădiri tehnice și administrative – centrală termică, stație producție oxigen medical, posturi de transformare, rezervă strategică de apă și stație de pompare, depozit temporar deșeuri medicale etc.), finanțarea de 5 milioane de euro a fost asigurată integral de CJ.

12 comentarii

 • Sa dea Dumnezeu sa nu ajunga nimeni pe-acolo, adica prin spitalul judetean, cu cel putin o suta de medici”ultra-specialisti”, adica gropari, ci doar cei din poza, dar cand nu vor mai avea functiile actuale…Paziti-va sanatatea oameni buni!Doamne ajuta!

  21
  6
  • Tot ce se face astăzi este cu sprijinul clasei politice, doar ei au marele avantaj, pt noi muritorii de rand nu este nici un avantaj. Noi mergem la privat, acolo întâlnim aceeași doctori ca și la stat, diferența este că acolo plătești cash, chiar dacă cotizezi destul de mult la sănătate. Dacă mergi la spitalul județean Mureș ai parcare lângă spital, la noi ai parcare in Eminescu.

   18
   1
  • De acord,poate sa aiba cel mai modern spital sau cea mai moderna clădire.Este plin de medici si asistente incompetente,habar nu au de medicina,o spun din propria experienta.Pe multi din acestia se vede ca isi fac munca din obligatie,si medici ai asistente,abia asteptand sa termine programul si sa plece acasa.Nu au putin devotament pentru meseria care si-au ales-o.
   Asistentele se comportă de parcă ar fi cu cel putin zece clase peste toata lumea.Medicii…sa ia banul,pacientul asta e,ghinionul lui daca nu-l vindeca Dumnezeu.
   Respect celor putini din SJUBN,care chiar isi fac treaba asa cum se cuvine!

   8
   3
  • Bine că s-a semnat sa vina banii că, de cand asteaptă Dimexul! Ei aveau deja contractul de lucrari semnat dar nu stiau inca ce lucrare au de facut. Că asa se fac licitațiile la CJ. Intai se atribuie lucrarea si dupa aia se stabileste de cați bani si ce se face. E bine si că se extinde că stau alea 12 ventilatoare de 8 milioane de Euro în magazie de anul trecut și le umple praful. O să facă un salon cu trofee Covid care să se poată vizita ca muzeul și o expoziție permanentă intitulată: aici sunt banii dumneavoastră.

   13
   4
 • rador.ro/2016/09/08/militarii-nato-de-pe-teritoriul-romaniei-vor-fi-tratati-la-spitalul-judetean-de-urgenta-bistrita/

  4
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS