Am participat marţi la dezbaterea pe buget. De fapt, nu am participat, am ascultat şi am scris ce mi s-a părut cât de cât interesant. Ce am de spus, de regulă, scriu. Cine vrea să-mi afle punctul de vedere nu are decât să citească. Ar fi chiar culmea să fac precum politicienii să repet peste tot ceea ce declară o dată neavând niciodată de spus altceva.
Am câteva observaţii pe care nu le regăsiţi în „filmul dezbaterii”. Prima este aceea că am ascultat timp de o oră pledoaria primarului. Vorba vine că am ascultat. Nu l-am putut urmări. De regulă nu pot urmări înşiruirile de cifre. Şi nu am fost singura. Toată sala, cu excepţia convocaţilor din Primărie, era plictisită tun. Oamenii veniseră să spună ce vor ei să se facă cu banii publici. Unii nu ştiau probabil că nu interesează pe nimeni ce vrea cetăţeanul. Pe absolut nimeni. Rând pe rând, cei care s-au prins că aşteaptă degeaba la rând să spună şi ei ceva, au părăsit sala. Au luat cea mai înţeleaptă decizie. Cei care au rămas au plecat la fel de nelămuriţi, însă după două ore. Au pierdut una în plus.
Aşa cum mă aşteptam, la dezbatere a venit domnul Marius Bălan cu lista sa de observaţii ecologiste. Mă aşteptam la nişte idei macro, dar ne-a obosit pe toţi cu detaliile şi a dat apă la moara primarului, gata pregătit să dispună scoaterea cuielor din copaci. În felul acesta, ei nu vor mai fi „maltrataţi”, pot începe drujbele să duduie şi să-i lase ca pe nişte pari de fasole, drepţi, fără crengi. E mai puţin grav! Despre dalele care înconjurau cândva copaci care ar trebui scoase se putea discuta oriunde altundeva decât la dezbaterea pe buget. Bine a zis cine a zis că ecologiştii bat multă apă în puiă, preocupaţi de tot soiul de declaraţii belicoase, dar nu au niciun proiect concret şi de anvergură. Sunt 99,99% convinsă că cei doi reprezentanţi ai PER în Consiliul Local vor vota bugetul „în forma prezentată de executiv”.
Au mai vorbit apoi nişte domni foarte preocupaţi să nu-l supere pe primar, fiecare despre chestiuni mărunte, gen pietruirea unui drum, montarea unor rastele pentru biciclete, lucruri care interesează grupuri mici, nicidecum întreaga comunitate. Aşa cum am scris deja, Dorel Cosma, doctorul, a venit la Primărie însoţit de toboşarii în civil. Nu ştiu ce-a vrut să demonstreze şi nici ce anume aştepta. Probabil se temea să nu-i sar la gât şi să nu aibă cine-l apăra. S-a aşezat ţanţos la masa de consiliu şi, la final, mulţumit că nu l-a deranjat nimeni cu nimic a ieşit, împreună cu vechiul său prieten de la PUNR, Ovidiu Creţu, pe uşiţa din dos. Râdeau fericiţi.
Am părăsit sala de consiliu cu un sentiment profund de lehamite. Am văzut o sală plină de cârdăşii, de interese, de oameni care se apără unii pe alţii, care împart şi despart după bunul lor plac. Am văzut cetăţeni cu interse mărunte care trăiesc iluzionându-se că cineva le va rezolva problemele. După părerea mea, România e un stat mafiot, nimănui nu-i pasă de ce vrea omul de rând. Mi-e silă de rânjete, de complicităţi, mi-e scârbă de clasa politică, de faptul că zi de zi mimează democraţia.
Dacă în anul de graţie 2013, Bistriţa are 1,7 milioane de lei de dat pe scălâmbăielile lui Dorel Cosma, eu, una, chiar nu am ce să mai dezbat. Se pare că sunt singurul om pe care îl deranjează abuzul de putere al celor care împart banii după bunul lor plac, aruncându-i aparent aiurea ca să ajungă unde trebuie, dar nu-i nimic. În baza Legii 544, a liberului acces la informaţiile publice, voi solicita în cel mai scurt timp Primăriei Bistriţa să-mi pună la dispoziţie toate contractele Centrului Cultural Municipal de la preluarea funcţiei de manager de către Dorel Cosma şi toate facturile pe care această instituţie le-a plătit şi în contul cui. Veţi vedea atunci de ce sunt singura care cere ca acest robinet să fie închis.
Cristiana Sabău
Exact de aceea ma refeream la acel AUDIT SERIOS si PE BUNE la Centrul Municipal de Cultura; poate ar fi necesari niste auditori externi ?
va faceti sperante desarte , in aceasta democratie Usl-ista nu esista ,,serios,,si ,,pe bune,, ! nu are cum. nu credeti ?? convingeti-va .
va doresc succes !! veti avea nevoie
Remarcabila ambitie jurnalistica, de ancheta. Daca „puricatul” unei institutii publice ar trebui in mod normal cerut de administratiile care se alterneaza sau in cel mai defavorabil caz de catre opozitie, din pacate munca multor partide de opozitie este facuta astazi de ceea ce a mai ramas din presa libera! Felicitari!
Staţi că nu am reuşit nimic. Era cât pe ce să cedez şi să spun că nu se poate face nimic, dar mi-am adus aminte că am demis un ministru 🙂
Perfect de acord. Si eu sunt curios de ce in fiecare an povestim doar despre cati bani raman DUPA ce dam bani la Cosma si la Gloria (anu asta sper ca nu la Gloria).
Vă înşelaţi, domnule doctor. Se vor da, separat, în mare taină, cu multe pretexte că „e interes public”. O, nici nu ştiţi ce îi mai macină interesul public. Nu pot dormi noaptea de grija lui.
asa este .l-am auzit luni seara pe primar cind a spus ca sint citeva miliarde intr-un fond de rezerva . si ptr. cine credeti ca sint acei bani ?? tic-tac, tic-tac
Mie mi sa spus ca: „bugetul alocat culturii este de 1% din total Buget”
Corect sau nu, nu am verificat. Atunci totusi care este pozitia cea mai mare si costisitoare? Cumva salarile a celor vreo 1000 de angajati al primariei?
Decat sa ne batem cuie in talpa mai bine scoatem cuiele batute de altii in copaci. Suntem balcanici! Un clişeu care are rostul de a explica sau, mai degrabă, de a susţine pretinsa fatalitate a întâmplărilor şi faptelor noastre. Ne multumim cu orice ni se ofera. Primarul sustine ca struţii, ouăle şi merele din plastic, ne fac viaţa mai frumoasă si noi acceptam. Lasa ca stiu ei. E ca-n poezia „Doamne-fereste” a lui Mircea Dinescu: „si ne omoara fiinca ne iubeste”.
Democraţia nu este prezentă pe aceste plaiuri. Aţi fost doamna Cristiana Sabău la şedinţa unui parid în una din zilele acestei săptămâni. Din numărul de membri au fost mai puţin de jumătate, şedinţa s-a declarat nestatutară, s-a reconvocat (adică nu s-a făcut absolut nimic), s-a început şedinţa la a doua convocare cu numărul celor prezenţi şedinţa devine statutară. Legea permite astfel de abordări total în afara spiritului democratic, şi aceasta la partide cu pretenţii de păstrătoare a tradiţiilor şi a libertăţii individuale. Se poate spune că această stare este firească datorită lipsei de interes a cetăţeanului faţă de politică. Eu spun că este o încălcare a drepturilor politicice ale cetăţenilor.
Sunt convins ca la nivel micro ( adica fiecare politician la el acasa) stie sa isi faca un buget. Eu, la mine acasa si la mine la cabinet stiu cum sa bugetez sanatos. Adica pornim de la nivelul veniturilor, punem prioritar cecea ce e prioritar ( rata la banca, mancarea, curent, gaz, copil) si ce ramane se distribuie pe nivelele urmatoare de prioritate, distractia fiind ultima. La nivel de institutie, uita toti mecanismul asta. Un politician imi spunea „pai tu crezi ca prefectura e firma privata?”. Mi-as dori sa fie, macar la nivel de mentalitate. La bugetele institutiilor, intai se platesc salarii (corect) apoi tot felul de bazdaganii. Anii trecuti am dat un purcoi de bani pe crucea de la Tihuta, anii astia dam pe nunti (vesnica zamfira) si pe mere, pere, oua si struti. Azile de batrani avem destule, copiii institutionalizati o duc bine, dezvoltare comunitara avem, elvetienii toti vor sa vina la noi ca e mai ok, acum ca ao sa avem si echipa de fotbal sponsorizata din fondul de rezerva, se pare ca. Totul e ok…..o ducem bine.
Si totusi asi fin interesat sa aflu de ce cei, care sunt alesi gindesc altfel? Sau cum gindesc, daca gindesc? Nu imi intre in cap, poate ca sunt idiot. Se credea ca USL va fi mai bun…si ce avem acum? E mai bine? Imagina Romaniei e mai bine? Somajul s-a injumatatit?
Banii de la Bugetul local sunt destinati de ani de zile cam pentru aceleasi lucruri, institutii, evenimente si oameni. Nu am invatat o chestie elementara: sa schimbam destinatia banilor din cand in cand. De ce? Multe necesitati au disparut sau nu mai sunt nevoie de ele; apar noi probleme care trebuie rezolvate cu noile bugete. Sunt oameni si institutii care doresc inca sa fie ajutate financiar repetitiv, din inertie, fara a depune eforturi sincere de schimbare si imbunatatire a vietii cotidiene al cetatenilor. Normal ar fi trebuit ca acest buget sa fie prefigurat si analizat la sfarsitul anului trecut, nu acum, pe baza sugestiilor facute de cetateni, nu de functionarii primariei sau liderii de partide. Componentele bugetului in aceasta faza sunt mai greu de schimbat si astfel el nu satisface real doleantele contribuabililor si trebuintele actuale ale urbei.
După o păţanie de rasul curcilor, azi m-am hotărat: vreau şi eu să fiu manager de evenimente plătite din bani publici, aci, la nivel local. Ce? N-oi fi şi eu în stare să adun neşte horitoare şi neşte dănţăuşi de pe undeva, traşi în costume adecvate, care să se producă în faţa unui public constituit din neamuri şi pretini? Şi mă ofer să şi licitez aiaste momente de distracţie, la concurenţă cu orice alt mare manajer din zona asta, de mare interes pentru comunitatea locală, că tot o mai rămanea ceva ceva şi pentru mine, după ce-oi plăti toate alea-alea, ce se cuvin atunci cand munceşti cu instituţii ale statului roman.
Păi, cum mama lui proces verbal, da pană cand? Adică, stai să vezi: azi firmei noastre (că firma nu-s doar eu), cu activitate eminamente privată, i se pune poprire pe conturile din patru banci, fără nicio somaţie, pentru o fantastica datorie de 1 (un) leu, habar n-am din ce taxă, omisă cumva din vedere de către contabilitate, drept care, după ce o să obţinem o fiţuica de la caseria finanţelor publice, o să trebuiescă să platim in jur de 50 de lei fiecărei bănci în parte, ca să ne putem relua activitatea. Nu-i mişto? Asta, după ce, nu demult firma a plătit TVA de peste 100.000 lei… tot la finanţele statului.
Io zic că-i din ce în ce mai bine!
Aş mai scrie cate ceva, dar îmi vine să înjur… e post, şi, pe langă toate celelalte păcate, merită oare sa-mi adaug unele noi, legate de măria sa, statul roman?
Dl. Dan ……si asta e doar inceputul. o sa fie din ce in ce mai ,,bine,, !!! aveti incredere .
BUGETUL.. BUCLUCAS!
Cred ca ” Mama Omida” nu i-a soptit d-rei Cristiana…… realitatea din teren si atunci presupun ca :
1. Este in „cardasie” cu autoarea articolului ( probabil au ceva de” ciugulit” din bugetul local).
2. Ne considera pe toti „tot o apa si un pamant” si ne catalogheaza ca niste ” coate goale….mate fripte.” …
3. Era beata de „democratie” informatoarea ….mamuca!
4. Dezinformarea este stapana si pe ” presa” ….deci si pe „cainele” ( de ce numai genul masculin ?) de paza al democratiei pentru care si ziaristii s-au ” luptat”….in ’89 !
5. PER-ul si-ar fi dorit sa fie reprezentat de cel putin 10 consilieri locali…dar pe de alta parte mai bine numai doi…..daca atatia ne-au votat, si ca atare noi reprezentam segmentul care intelege ca o punga cu produse alimentare nu poate rezista patru ani !
6. „CE VRETI ? SUNTEM LA PORTILE ORIENTULUI! ” si deodata aveti pretentii?
… si constatam cu regret ca inca nu s-a lipit spoiala occidentala de capitalisti cu „MANERA” …. cred ca pe fiecare dintre noi !
Înţeleg că nu votaţi bugetul. Bun!