Actualitate

Salariile de bază ale personalului din învăţământ, mai mari cu 15% de la 1 decembrie

ACTUALIZARE Salariile personalului din sistemul public de învățământ vor fi majorate cu 15% începând cu 1 decembrie 2015, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate în ultima ședință a fostului Guvern.

De creșterea salariilor vor beneficia 359.810 cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic, respectiv: 290.000 de persoane din învățământul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unitățile finanțate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din învățământul universitar și 4.460 de persoane din unitățile finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.

Potrivit actului normativ, începând cu 1 decembrie 2015 se majorează cu 15% față de nivelul acordat pentru luna noiembrie a acestui an cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, unitățile conexe ale învățământului preuniversitar de stat, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare. De această majorare vor beneficia, de asemenea, angajații din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, inspectoratele școlare județene și al municipiului București, precum și personalul nedidactic din celelalte unități aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

Începând cu aceeași dată, sporurile și indemnizațiile care nu fac parte din salariul de bază al personalului din învățământ se majorează cu același procent de 15%, în măsura în care angajații își desfașoară activitatea în aceleași condiții.

Măsura adoptată de Guvern are un impact financiar estimat pentru anul 2016 la 1,666 miliarde de lei.

ȘTIREA INIȚIALĂ Salariile de bază pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, instituţiile de învăţământ superior de stat, inspectorate şcolare, minister şi unităţi subordonate vor creşte, din 1 decembrie, cu 15%, potrivit unui proiect MECS.

Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a lansat în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Conform proiectului, începând cu 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din învăţământ se majorează cu 15% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

De drepturile salariale majorate, în urma aplicării ordonanţei de urgenţă, vor beneficia în total 359.810 persoane, respectiv: 290.000 de persoane din învăţământul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din învăţământul universitar şi 4.460 de persoane din unităţile finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

 

16 comentarii

  • PDL-ul in 2010 le-a taiat la profesori exact 90% din salarii.. A anulat legea care le marea salariile cu 50%, apoi le-a mai scazut salariile cu 25%, sporuri, al 13-lea salar, etc…
    Guvernarea de acuma face invers, mareste salariile.. Is curios ce zic portocalii acuma, o dau cotita ca e meritul contextului economico-social, si ca un eventual guvern de al lor le-ar fi marit si mai mult salariile?

    • Pai asta e uite ca si.au inghitit limba si nu mai zic nimic.
      Avem cea mai buna guvernare postdecembrista.

    • Bulache , portocalii ziC , Ca datorita lor si lui BoC Ca a luat masuri si au salvat Romania , datorita CURajului taierii acum au crestere economica si se poate marii salariile ! Niste Nemernici Nenorociti ! Defapt nu au mai mers bani la Crinuta la retrocedari si la smecheri , si masurile luate de Guvern au contribuit la marirea salariilor ! Dar cel mai CURajos mi se pare Base …mult tupeu poate avea dupa ce a nenorocit tara 10 ani sa vina acum cu noul lui partid si sa mai ceara si voturi . Cat de TAMPIT crede ca e romanul sa-l mai voteze?

  • un sistem in colaps… nu poti sa cresti salarii daca in spate nu ai stabilite criterii de performanta sau productivitate (de exemplu cresterea cu 15% a ratei de promovabilitate la bacalaureat, sau cresterea cu 15% a numarului de elevi care isi vor contunua studiile la nivel universitar, sau reducerea cu 15% a numarului de elevi care abandoneaza scoala, etc…
    da, educatia este o prioritate nationala dar inainte stabilesti criterii si dupa aia dai bani… altfel, e doar populism si demagogie, elemente cu care ne-a obisnuit guvernul PONTA…

  • statul a mari salariile bugaarilor cu 15% din banii NOSTRI, adica de la bugetul de stat facut din impozitele privatilor…. PENTRU NOI PRIVATII STATUL CE FACILITATI NE OFERA DIRECT?
    UN BUGETAR NU VA LUCRA DE ACUM CU 15% MAI MULT…..la privat eu pentru 15% trebuie sa stau peste program cu 15%!!!!!!
    DISCRIMINARE HOTILOR!!!!!

    • Mai nene privatule, nu-i destul ca a scazut TVA-ul, ca a scazut CAS-ul, ca a crescut salariul minim, ca nu mai impoziteaza venitul reinvestit? Ce ai mai vrea in plus trebuie sa-ti dea patronul, ca guvernul a facut destul si pentru privat, oricum mult mai mult decat ce a facut PDL-ul..

    • n ciuda vastei opere stiintifice dedicate inegalitatii economice, noul castigator al Premiului Nobel pentru economie, britanicul Angus Deaton, are o pozitie cel putin controversata fata de programele de ajutorare financiara a tarilor sarace.

      „Nu cred ca acest lucru ajuta. Face mai mult rau decat bine. Banii sunt o conditie esentiala pentru imbuntatirea conditiilor de trai, numai ca acest lucru rareori se intampla”, a comentat Deaton, nu cu mult timp in urma, reaminteste publicatia International Business Times.

  • Ei ,totul ar fi bine daca in cateva luni dupa marire nu ar creste incet dar sigur taxe ,impozite ,preturi incat cresterea sa se simta foarte putin in buzunarul oamenilor ,puterea de cumparare sa fie aproape la fel cu cea dinaintea cresterii salariilor .Am mai trait astfel de experiente. Am simtit,de exemplu , ceva asemanator cu scaderea pretului la medicamente .A scazut pretul la unele medicamente ,dar a scazut si procentul de compensare la cele in cauza ,incat am platit mai mult decat atunci cand medicamentele respective aveau pretul mai mare .Asa ca ,moderatie la bucurie .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS