Social

Sărbătoare de hram la Mănăstirea Dobric, de Adormirea Maicii Domnului

(FOTO-VIDEO) Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul duminică 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Slujba a fost oficiată de PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un sobor de preoți.

Din sobor au făcut parte: preotul Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul Dragoș Cristian, protopopul de Beclean, preotul Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, secretar de cabinet al Episcopului-vicar, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, PS Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maica bucuriei”.

La slujbă a asistat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, alături de deputatul Bogdan Ivan.

Numeroși pelerini au mers încă de sâmbătă la mănăstire să se roage.

https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/posts/4394418807284490

Programul slujbelor a cuprins Vecernia și Litia, Prohodul Maicii Domnului, înconjurarea bisericii, Utrenia și Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu, Acatistul Adormirii Maicii Domnului.

https://www.facebook.com/media/set?vanity=MitropoliaClujului&set=a.4394486603944377

Mănăstirea Dobric este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mari.

https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/posts/4395639940495710

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean. În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.

https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/posts/4395713237155047

În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social de persoane vârstnice, cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, fiind pregătită pentru a fi pictată. Construcția ei a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe. De asemenea, a fost amenajată o sală de evenimente/conferințe, precum și o bibliotecă a mănăstirii, care va adăposti peste 20.000 de volume din colecția mănăstirii.

În prezent, la mănăstire vieţuiesc 5 maici, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/390148289148569
Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.