Actualitate

Sărbătoarea Bistriței, în 15-17 iulie. Cine cântă la Zilele orașului

După doi ani de pauză forțată (2020 și 2021) din cauza pandemiei, se reia sărbătoarea orașului Bistrița. Evenimentul revine la formatul inițial de trei zile și se organizează în perioada datei care apare pe documentul unde este menționat pentru prima dată numele burgului (16 iulie 1264). Așadar, Zilele municipiului Bistrița vor avea loc anul acesta în week-end-ul 15-17 iulie, când se împlinesc 758 de ani de la prima atestare documentară, pe pietonalul Liviu Rebreanu.

”Sărbătoarea municipiului revine în calendarul obișnuit. Anul acesta ea va fi organizată în datele de 15, 16 și 17 iulie pe pietonalul Liviu Rebreanu, deci practic nu vom mai avea evenimente la Viișoara. Dintre artiștii invitați, pe lângă trupele locale, îi menționez pe Traian și Valeria Ilea, Nicoleta Voica, Irina Rimes, Smiley, Carla’s Dreams. Totul în centrul orașului. Nu cred că iubitorii de folclor sunt oameni de categoria a doua, nu cred că trebuie să meargă să asculte folclor la Viișoara, pot să o facă și în centrul orașului. Nu va fi organizată zonă de mâncare, este o decizie pe care am luat-o pentru a susține terasele din centrul istoric al orașului. Am respins zeci de solicitări din toată țara – autoutilitare cu vânzare de mici, grătare, alcool. Nu vreau așa ceva”, a declarat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.


Reamintim că, la inițiativa primarului Ovidiu Crețu, din 2015 și până în 2019 zilele orașului au devenit Târgul Mare al Bistriței, care s-a organizat în mai multe locații, chiar și timp de nouă zile, în luna august pentru a marca astfel vechiul târg de vară început în anul 1353.

7 comentarii

 • Deci n-ai de unde sa iti iei un suc, numai daca stai pe terasa? Care sunt full chiar si fara nici un eveniment pe pietonal? Buna decizie. Zilele Bistritei practic vor insemna niste oameni care stau la terasa deranjati de muzica populara de pe scena, care nu au ce si de unde sa cumpere. Ok.

 • Va fi o MARE PORCARIE! Back to 2000, lalaila cu demnul urmas al lui Tanu Moldovan zis 10%. Miros de urina si voma in tot centrul orasului. Probabil i-a fost dor. Back in time , vrea sa arate cum erau pasajele prin anii 1500, olfactiv vorbind… Mancare proasta si multa probabil stricata, bere la pet cu pret de sampanie de club pentru profit maxim in 3 zile. Nu o sa se scoata putoarea dupa „faimosul festival” vreo 2 saptamani. In anii 2000 nu puteai sa treci prin locul fostelor tarabe o gramada de vreme, iti paraliza fata de la miros. Cretu a facut bine ca a scos mizeria asta de anii 90 din centrul orasului, primarul asta pentru inca 2 voturi isi vinde si familia… Atata se poate, nu putem cere mai mult, doar sa avem grija pe cine punem stampila la vot!

  • oriunde in lunea asta se tin in centru evenimentele orasului. in Italia, in Grecia, in Germania nu are nimeni probleme ca se strang oamenii in buricul targului.
   foarte bine face primarul ca nu ne mai duce pe la coada vacii prin Heidenfeld.
   cum s-a putut de revelion si la alte spectacole, se va putea si acuma, numai ca va fi MAI FAIN.

  • Si voi si primarul ar trebui sa fiti dusi exact undz va e locul adica la coada vacii

 • Revenirea la normalitate, după ce, mai bine de un deceniu, Zilele Bistritei s-au tinut aiurea, fără nici o logică după cum au vrut muschii fostului primar Ovidiu Cretu. Prima atestare documentară, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, să renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Prin urmare, ani de zile la rând data de 16 iulie a fost considerată ca fiind prima atestare documentară a orasului Bistrita.
  Astfel pe 16 iulie 2014 orasul Bistrita a imlpinit 750 de ani de la prima atestare documentara, fapt pentru care ar fi trebuit ca intregul an sa fie declarat anul jubiliar “BISTRITA-750″, lucru care, evident, nu s-a intamplat din pricina „gândirii intelepte” a fostului primar. Tocmai atunci a contestat prima atestare documentară a Bistritei, printr-o afirmatie de-a dreptul idioată: ”Bistriţa nu împlineşte nici un an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva.” (Vezi: https://timponline.ro/primarul-cretu-spune-ca-bistrita-nu-a-implinit-750-de-ani-nici-parisul-nu-merge-pe-datarea-denumirii-actuale/)
  Importanta documentara a datei de 16 iulie 1264 este că numele orasului Bistrita apare pe un document vechi 750 de ani. Ori după mintea lui Cretu „Bistriţa nu împlineşte nici un an”, chiar la o vechime de trei sferturi de mileniu din existenta unui oras.
  In anul 1349 Bistrita este amintită ca si oras sub numele de Civitas Bysterce. Apoi din 1353 orasul Bistrita primeste dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, care in părtile locului era cunoscut sub numele de BULGIUL ANUAL, iar din1366 a primit si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul.
  Asa se face, că in anul 2015, Cretu schimbă din nou zilele orasului Bistrita fiind transformate in „Targul Mare al Bistritei”. Potrivit primarului Ovidiu Cretu, denumirea de „Zilele Bistritei” era una „banala” si era nevoie de intoarcerea la traditii.
  Numai că BULGIUL ANUAL, este ulterior primei atestari documentare a orasului din 1264, adică la 1353 cand orasul Bistrita a primit din partea regelui Ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970.
  Asta nu inseamnă ca prin revenirea la „Zilele Orasului pe 16 iulie” actualul primar Ioan Turc să renunte la Targul Mare al Bistritei. Una-i una, alta-i alta.
  Ar merita sa fie continuată traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august, dar cu accentul principal pe partea comercială. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras ca Bistrita care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej. Targul de vara s-ar putea organiza in locatia Oborului de la Viisoara (Complexul Heidenfeld), iar, acest lucru s-ar putea face impreuna cu camera de comert si cu directia agricola, care ar putea sa initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate.Pe de alta parte Bulgiul ar putea fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o ocupare mai consistenta pe timpul celor 15 zile. Fara indoiala si cultura bistriteana ar putea fi beneficiara a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale.

 • Exact de asta aveam nevoie acum când criza începe să facă ravagii și prețurile au explodat !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS