Cultură

Sărbătoarea Sfântului Pahomie, sâmbătă şi duminică la Gledin

În acest sfârşit de săptămână va fi prăznuit Sfântul Pahomie de la Gledin, canonizat de BOR în 2007. Colocviile de la Gledin - ”Sfântul Pahomie, istorie şi duhovnicie”, ajunse la ediţia a II-a, vor avea loc în prima zi a sărbătorii, de la ora 16.00. Duminică dimineaţă, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va oficia Sfânta Liturghie.

La a doua ediţie a Colocviilor de la Gledin, ”Sfântul Pahomie – istorie şi duhovnicie”, de sâmbătă 13 aprilie, ora 16.00, vor participa pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, protopopul Alexandru Vidican, pr. Ioan Pintea, pr. Nicolae Feier, Adrian Onofreiu, Marin Popan, Nicolae Băciuţ. La ora 18.00 va fi oficiată Vecernia, iar la 19.00 Taina Sfântului Maslu.

Duminică 14 aprilie, la Sfânta Liturghie este invitat să slujească ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului.


Acest aşezământ cultural-spiritual este ctitorit de preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Gledin, Ioan Titieni, cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei.

Anul trecut, la cinci ani de la canonizarea Sfântului Pahomie de la Gledin, a cărui sărbătoare a fost fixată în calendarul ortodox în data de 14 aprilie, a fost inaugurat un centru cultural-spiritual care poartă numele Sfântului Pahomie şi care cuprinde Casa Sfântului Pahomie, Biblioteca ”Iacob Stamati – Mitropolitul”, o sală de conferinţe, o capelă şi un altar de vară.

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost canonizat în 14 aprilie 2007. La slujba de canonizare au participat ÎPS Vladimir, mitropolitul Kievului şi patriarhul înregii Ucraine, 18 membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi preşedintele Traian Băsescu. Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în anul 1674, în satul Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sf. Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul ”Sfântul Ştefan” din aşezământul monahal Lavra Pecerska (Kiev, Ucraina).

pahomie 1 pahomie 2

9 comentarii

  • Asa, si pentru care fapte a fost canonizat sfantul ? A mincat si a beut la manastire in Moldova si in Rusia cat a trait. S-a nascut la Gledin si Basescu era in precampanie. Cei aia schima si ce treaba avem noi cu larvele ucrainiene ? De ce nu-i face bor sfinti pe toti episcopii ca nu sunt asa de multi daca ii excude pe cei cu patalama de la secu (printre care si actualul ips) ? Manati mai !

    • Prietene, chiar atat de negru esti la suflet (si in cerul gurii),incat vorbesti ATAT de urat despre un preot canonizat? Tu personal esti in mod sigur superior lui, asa-i?

  • Oare ce-am zis rau de saracul Pahomie ? Sa stiti domnu’ doctor ca spre deosebire de dvs care l-ati luat pe crede si nu cerceta in brate, eu, m-am documentat. Pe site-ul crestinortodox care e cel mai documentat scrie printre altele (putine): „Documentele pe care le cunoastem pana in prezent in legatura cu Pahomie nu sunt prea numeroase, mai ales cand este vorba de cele care privesc portretul duhovnicesc al acestuia; de aceea si unele probleme vor ramane neclarificate sau in stadiul de ipoteza.”
    Imi permiteam sa remarc ca BOR face cu mare usurinta obiect de veneratie pentru poporul iubitor de moste pe baza unor ipoteze. Mie mi se pare destul de trist. Din punct de vedere politic, corect insa, daca va simtiti atat de usor lezat in naturelul simtitor.
    Nu reiese de nicaieri ca bietul Pahomie ar fi fost preot. Dar, ce mai conteaza pentru firea patrotica si putin analitica a poporului ortodox.

    • Ba nu v-ați documentat deloc.
      Dacă ați fi citit până la capăt sursa pe care o citați, ați fi ajuns și la capitolul PAHOMIE EPISCOP AL ROMANULUI.
      Cum stăm, deci, cu firea analitică a poporului?

    • So what ? Un calugar poate fi episcop fara a fi preot. Un preot, mai greu pentru ca, trebuie sa fie si celib, chiar si in BOR.

    • Nu-i adevărat. Mai citiți. În bisericile vechi istorice (Ortodoxă și Romano-Catolică) preoția are trei trepte: diaconatul, preoția, episcopatul. Toate trei sunt trepte preoțești. Să spui despre un episcop că nu e preot e cam jenant. RIști să te contrazică un elev de-a cincea care tocmai a ieșit de la ora de religie. Riști să te râdă o babă știrbă și analfabetă care tocmai a participat la sfințirea unei biserici.
      Nu știți lucruri elementare, dar se pare că asta nu e o piedică să mânați măi.

    • Revin, tu SIGUR esti mult mai valabil ca el. Suntem geniali cand e sa daramam ceva, cu caramizile stam mai prost, nu stau frate una peste alta.

    • Si deci cred ca tu, la fel ca Pahomie, ai petrecut ceva vreme in sihastrie, (mai mult ca el), te-ai rugat si ai fost evlavios ( mai evlavios ca el). E normal sa privesti de sus, perfect normal. Pot sa te ating? Si nu, nu sunt dintre cei care merg des la biserica, prea rar as putea spune, dar nesimtirea e mare sa spui tu : „cine e ma, ALA?”. E un OM, probabil mai bun ca tine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS