Actualitate

Șase piese de patrimoniu, descoperite în județ și restaurate, vor fi expuse în capitala Spaniei

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud participă cu șase piese la expoziţia ”Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a României și care va avea loc în Spania, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. În total, aici vor fi expuse 835 de artefacte din colecţiile a 39 de muzee din România, performanța instituției din județul nostru fiind aceea că s-a numărat printre cele care s-au încadrat în standardele de valoare istorică, materială și artistică impuse de Ministerul Culturii în vederea selecției.

Potrivit preotului Crin-Triandafil Theodorescu, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud participă cu șase piese de patrimoniu, 2 scitice, 2 celtice și 2 romane. Acestea sunt: o oglindă de bronz cu mâner central – Mărișelu, teacă de pumnal de bronz cu decor ajurat – Budești-Fânațe, centură ornamentală din bronz, mormânt celtic feminin – Fântânele, brățară celtică de bronz – Fântânele, cană de lut ars cu inscripția PRISCI DVPL – Ilișua, stilus de bronz – Ilișua.

” În spatele acestei excelențe, dragii mei conjudețeni, se află colectivul admirabil de la Complexul Muzeal, muzeografi, custozi, restauratori-conservatori, arheologi, cei mai mulți dintre ei anonimi, recuperând, conservând și valorificând pentru generațiile următoare tezaure inestimabile, definitorii, ale identității noastre de neam. Cu nasul în soluții caustice, plouați pe șantiere, crescându-și dioptriile la ochi în depozite și-n săli de expoziții. acești oameni admirabili, trecuți de multe ori pe nedrept la categoria ”și alții”, țin pe umerii lor o punte care leagă trecutul acestui popor de viitorul lui. N-o să-i vedeți vreodată pe la ceremonii, cu mâna pe suflet și cu ochii la tricolor, premiați sau medaliați. Și totuși, oamenii ăștia țin istoria acestei țări în mâini, în cel mai propriu mod al expresiei!Îi prețuiesc din toată inima și sunt onorat să fac parte din acest corp de elită al culturii bistrițeano-năsăudene. O să sune straniu, dar am o idee; voi merge la Madrid la expoziția românească. E o ocazie unică să văd la un loc aproape o mie de piese aflate pe tot teritoriul țării, în zeci de muzee…O să-mi invit prietenii, o să ne urcăm în avionul de Madrid și-o să mă bucur cu toată inima din minte de țara în care trăiesc! Cine vine cu mine într-o expediție culturală cum n-a mai fost?”, a scris pe Facebook preotul Crin-Triandafil Theodorescu, custodele Peșterii Izvorul Tăușoarelșor.

https://www.facebook.com/crintriandafil.theodorescu/posts/547693072950272

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS